tisdag 28 maj 2013

"IT" - Stephen King (200 sidor babblig läsrapport utan spoiler)

Det är mycket King nu. Men vad annat går att göra när han är så otroligt genialiskt bra. Såhär 200 sidor in i boken är jag helt förlorad i den bok som jag misstänker starkt kommer bli en av mina stora favoriter. "Har hon bara läst 200 än så länge", kanske ni tänker nu? Inte mycket läst för att ha läst boken i två veckor. Nej det är det verkligen inte men förutom att jag läser annat samtidigt så läser jag nästan alltid King plågsamt långsamt. Jag kan inte göra annat nämligen. Hans språk går rakt in i hjärtat och jag läser varje ord andaktigt och vördnadsfullt men främst av allt så misstänker jag med 1100 sidor kvar att läsa att King är ett geni. Så här långt (då många andra författare redan avslutat sina böcker) har King egentligen bara betat av en introduktion till vad som komma skall. En presentation av de som kommer stå i händelsenas centrum samt lyckats förtrolla mig med magiska ord och ordlekar. Vad jag gillar främst med King är hur han väldigt Jungianskt lyckas beskriva ondska som något kollektivt och här i "IT" har han klarat av bygga upp en hotfull och otäck stämning med bara några få ord. Han leker med ord och begrepp. 

Haunting, Haunted, Haunt. 

A feeding place for animals.

Och jag fullkomligt älskar det! 

Men vad jag älskade mest så här långt är hur han på sidan 199 för oss tillbaka i tiden på ett fullkomligt genialt vis. På ett skumpigt flyg med Ben Hanscom. Så jag fortsätter läsa. Andaktigt, vördnadsfullt, med andan i halsen och med ett förhoppningsvis ett numera clownsäkert hus.

10 kommentarer:

 1. Det är så härligt att upptäcka att det finns andra som jag :)

  SvaraRadera
 2. Men håller med! King kan man inte hasta igenom! Kings storhet är att han kan skriva så långt och ändå hålla en i sitt grepp hela vägen ut. It är verkligen en av de bästa böcker jag läst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men eller hur! Vet att en del läser King otroligt snabbt för att han är så bra men jag läser honom långsamt av samma anledning :)Den är så fantastiskt bra den här boken!!

   Radera
  2. Precis! Man vill ju aldrig att det ska ta slut!!

   Radera
  3. Precis! Man vill ju aldrig att det ska ta slut!!

   Radera
 3. Jag har taggat dig :) http://lenacee.wordpress.com/2013/05/30/tag-sommarlasning/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Hurra vad roligt! Tänkte precis skriva om just sommarläsning så det passar utmärkt. Tack :D

   Radera
 4. Minns att jag läste 'Det' nån gång i slutet på 80-talet, ensam hemma och skräckslagen!

  Förra året plöjde jag igenom alla The Dark Tower böckerna, mycket bra dom med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk! Jag har alla Dark Tower böckerna kvar att läsa förutom då den första som jag inte gillade men vilket jag har hört är normalt. En dag ska jag plöja mig igenom alla :)

   Radera