torsdag 10 januari 2013

Fel Grav & Askungelekar men helt rätt kvällsläsning!

Fel grav och andra berättelser samt Askungeleken av Kelly Link är två böcker som jag har häckat på länge innan jag läste ut dem. Anledningen är för att jag upptäckte hur fantastiskt fina de var som kvällsläsning. Ni vet när man är sådär trött att man inte orkar ta upp sin vanliga bok men ändå vill läsa någonting bra men kort. 
Fel grav innehåller fem olika små noveller och i och med att detta är mitt första möte med Kelly Link så måste jag få säga att hon är härligt koko för det var helt underbara små knäppa noveller det här. Vissa bättre än andra men alla härliga och fina. Här finns troll och magi och andra konstiga varelser i en härlig blandning men min favoritnovell av dem var helt klart Trolleri för nybörjare där texten är fylld av finheter, saker som får mig att le.
Askungeleken är även den fylld med korta små fina noveller och hör ihop med Fel grav. Om jag har förstått rätt så är det igentligen en bok, uppdelad i två. I båda böckerna finns noveller som man fastnar för och jag gillar att Kelly Link lyckts utmärkt med att skriva noveller för unga vuxna men som kan läsas av alla åldrar. Något som X-Publishing lyckats med när de utgiver de här böckerna på svenska är att översättningen är i toppklass. För jag kan tänka mig att det måste vara svårt att översätta de här novellerna. Men språket är flytande och vackert och jag känner inte att berättelsen försvinner i översättningen som jag kan tycka lite ibland när jag läser översatta böcker. 
Nu blir detta nästan en helt oförlåtligt kort recension på någonting som är så bra men ska jag vara riktigt ärlig så vill jag inte berätta någonting om vad novellerna handlar om. Jag vill istället att ni ska läsa dem själva. 

Andra som har läst finns det gott om och dem kan ni finna här.
Rec.ex från X-Publishing

6 kommentarer:

 1. Hrm.. ja, här har vi ju en typisk hyllvärmare här hemma. Har den på engelska, Pretty Monsters, och tror nog jag skulle tycka om den.. om jag bara tog mig för att läsa den..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var verkligen lätt att ha den liggande. Men som sagt så var den fantastiskt fin att ha som nattläsning och läsa i lite då och då i och med att den är full med noveller. Kanske en bra amningsbok kanske? :D

   Radera
 2. Tack för tipset! Ska genast kolla upp!

  SvaraRadera
 3. Varit nyfiken på Kelly Link ett tag nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men! Den här kommenteren har liggat som spam hos blogger i ett år. Det var därför jag inte har sett den. Förlåt!

   Radera