torsdag 17 november 2011

The haunting of Hill house av Shirley Jackson - Rekommenderas inte....

...att läsas själv, på kvällen, i mörker (lurigt för Sverigeboende vid den här årstiden), med någonting drickbart i handen eller ätandes på någonting. För risken är att du antingen slänger bokskrället i väggen och letar i panik efter någon att umgås med, inte kan sova på en hel natt, blir mörkrädd för alltid om du inte redan är det, spiller te/kaffe/vin på kläderna eller sätter i halsen. Lite som en litterär husexpert snart (de tre senaste lästa böckerna utspelade sig i stora läskiga hus), så kan jag nog påstå att detta hus är ett av de läskigaste av de allra läskigaste. 
     Boken handlar om Dr. John Montague som hyr Hill house över sommaren för att undersöka de övernaturliga fenomen som anses ske på Hill house. Till sin hjälp anställer han tre personer; Eleanore, Theodora och Luke, två med erfarenheter av övernaturliga fenomen samt nästkommande ägare till Hill house. Självklart sköts detta hus av ett väldigt knepigt och otrevligt par som alltid lämnar huset innan mörkret faller. Ja, ni förstår antagligen själva vad som händer i Hill house på nätterna.
     Tyckte jag om det? Oh ja! Det här är ultra läskigt men så härligt samtidigt och jag misstänker ganska starkt att en viss Sarah Waters har inspirerats lite av den här boken när hon skrev The little stranger. I alla fall så får jag starka vibbar från den boken. För er som inte gillar The little stranger så mycket som jag gör (bästa boken i hela vääärlden) så låt er inte avskräckas. Om ni gillar skräck och att bli skrämd så där in i märgen så gillar ni det här. För mig infann sig lite samma känsla som jag hade när jag såg Exorcisten för första gången som liten då jag kunde känna nackhåren resa sig och fick ont i magen bara av att höra musiken.
     Psykologisk skräck är bland det bästa jag vet och den här boken är som gjort att skrämma byxorna av mig. Kanske är jag lättskrämd? Jag vet inte! Men rädd var jag när jag läste i alla fall. Så rädd att jag spenderade en hel natt vaken i sängen lyssnandes efter poltergeists.    

11 kommentarer:

 1. Men fy fan nu måste jag läsa den här boken ...typ nu!

  SvaraRadera
 2. Hehe, ja gör det! Den gick jättefort att läsa. Tog typ en hel söndag och lite till för mig. (Fick inte så mycket sömn dock som sagt...)

  SvaraRadera
 3. Handlingen låter väldigt lik filmen "The Haunting". Kan filmen bygga på denna bok, månntro?

  SvaraRadera
 4. Jajamänsan! Det har gjorts två versioner av filmen. En gång 1963 0ch sen 1999. Om jag kommer ihåg rätt så tyckte jag att filmen var sådär...men det är svårt att göra en bra skräckfilm av en skräckbok misstänker jag.

  SvaraRadera
 5. Det låter superläskigt och inte som något för mig, men i dag kunde jag inte låta bli att låna The little stranger på biblioteket här i stan. Garderade mig dock och lånade även Tre starka kvinnor av Marie Ndiaye.

  SvaraRadera
 6. Åh HURRA :) Hoppas verkligen att du kommer gilla den! Och den är inte läskig hela boken igenom, mest obehaglig. (Förutom en scen, HU!)

  Tack för tipset också på Tre starka kvinnor :)

  SvaraRadera
 7. Åh, låter riktigt bra! Den ska jag se till att läsa. Skäms lite att säga att jag fortfarande inte läst Sarah Waters, men jag har iaf två som väntar i hyllan...

  SvaraRadera
 8. Jag har för mig att Sarah Waters nämnde på Babel att hon mycket riktigt inspirerats av "The Haunting of Hill House".

  Sandra

  SvaraRadera
 9. ...med näsan i en bok...:Ja det tycker jag att du ska göra. Det är skönt att bli sådär riktigt skrämd ibland :) Sen är det nästan bättre att du har Sarah Waters väntandes på dig. Önskar så att jag inte redan hade läst The little stranger!

  Sandra: Är det sant? Missade det programmet men det känns lite som att när man läser The Haunting of Hill house så knyts det ihop lite trådar från The little stranger. Härligt när böcker påverkas av varandra så.

  SvaraRadera
 10. Ska läsa den så snart jag fått den från bibblan. Det fick bli ett fjärrlån. Hoppas det inte dröjer allt för länge. :-)

  SvaraRadera
 11. Åh vad roligt! Beställningen ligger inne alltså. Hoppas du får den på momangen =)

  SvaraRadera