måndag 19 mars 2012

The Shining. Mer en kärleksförklaring än en recension.

"There was a little boy to terrorize, a man and a woman to set one against the other, and if it played its cards right they could end up flitting through the Overlook´s halls like insubstantial shades in a Shirley Jackson novel, whatever walked in Hill House walked alone, but you woulden´t be alone in the Overlook, oh no, there would be plenty of company here." 
The Shining by Stephen King p. 308-309

Redan i inledning av The Shining fick jag starka Shirley Jackson vibbar så när de ovanstående raderna i boken äntligen kom så kände jag en sådan oerhörd lycka. Så klart var Stephen King influerad av Jacksons fantastiska Haunting of Hill House när han skrev sin fantastiska rysare, precis som en viss Sarah Waters, när hon skrev underbara The little Stranger. Det finns nämligen en röd tråd genom alla dessa tre böcker som enligt mig gör dem så bra, nämligen den psykologiska förvandlingen hos en från början alldeles alldaglig romangestalt, som i sin tur får läsaren att känna sig psykologiskt skör. Läsaren kan sympatisera med romangestalterna och även om vissa av dem, som Jack till exempel i The Shining är ganska så osympatiska, så kan vi ändå känna igen oss själva och förstå dem. 
     Stephen King är en fantastisk berättare och vet vilka "psykologiska knappar" hos läsarna som han kan trycka på. När man läser The Shining så känner man sig utsatt, livrädd och lite smått galen då man börjar fundera på hur ens egna psyke fungerar. Det finns vissa saker som Kingen inte är så bra på dock. Kvinnopoträtten till exempel är väldigt platta men jag känner att jag kan ha överseende med det i hans fall. Precis som jag kan ha överseende med att Charlaine Harris serie om Sookie Stackhouse är sexistiska. Jag älskar det lika mycket ändå. För vissa författare kan man förlåta nästan allting och King är en sådan författare. Han är en mästare helt enkelt och jag fullkomligt älskade vartenda ord jag läste, älskade varje gång jag hoppade högt i soffan av rädsla, älskade att jag var tvungen att förvara boken i handväskan på grund av rädsla för omslaget (som är en geting???) och att jag inte kunde sova på en vecka. The Shining är verkligen ingen bok för lättskrämda men jag tycker ändå att varenda själ borde läsa den.      

12 kommentarer:

 1. Jag hade en fling med King när jag gick på högstadiet/gymnasiet men har inte läst honom sen dess. Blir riktigt sugen efter det här inlägget, faktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt för det hade jag med. Tror att jag bla läste Jurkyrkogården och var livrädd och har inte heller läst honom sedan dess. Blev så otroligt överraskad nu därför. Har hört att de svenska översättningarna suger dock så man kanske ska akta sig för dem...

   Radera
 2. Nej vad lustigt. Jag förknippar inte alls The Shining med The Haunting of Hill House. Däremot ser jag uppenbara kopplingar mellan The Haunting of Hill House och Rose Red. Men jag kanske måste närläsa de båda böckerna för att se om jag ser vad du ser. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj Red Rose har jag helt missat!! Tack för tipset (googlade som en tok efter att jag läste din kommentar här :))
   Tycker så mycket om att hitta kopplingar mellan böcker och att många läsare hittar olika kopplingar. För mig ligger den här kopplingen mest helt klart i den där "förvandlingen" i båda böckerna.

   Radera
  2. Rose Red är en film (eller tv-serie) men Kingen är helt klart inspirerad av Shirley Jackson här. Jag älskar Rose Red. Hoppas du gillar den.

   Radera
  3. Har redan hittat den men inte köpt in den än :D Ser SÅ mycket fram emot att se den nu. Tack så mycket för tipset!!

   Radera
 3. Jag har haft en fling med King sedan jag läste Död zon i början av 80-talet. Eller, det är synd att kalla det fling. Det är ren kärlek :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag jättesugen på att läsa Död Zon :) Visst är han helt fantastisk. Inte undra på att han heter King :P

   Radera
 4. Åh, jag blir ju så sugen men vet inte om jag vågar. Fast jag läste ju The little stranger utan att bli allt för skrämd. Men jag tror nog att jag väntar lite så jag vet att jag har tiden. Den bok jag läser nu blir det bara ett par sidor i varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh har du läst den nu! Är så nyfiken på om du tyckte om den i och med att jag tjatat hål i huvudet på alla om The little Stranger. The Shining är som The little Stranger X 100. Här spökar det för fullt men samtidigt är den SÅ bra. Hoppas du vågar dig på den när du har tid :D

   Radera
 5. Jag kan ju inte mer an bara vrala "JAAAAA" nar jag laser det har!
  Ah, det behoves verkligen en omlasning, snarast!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åååh ja läs om, läs om :D Den här ligger lätt i min omläsningshög och det är faktiskt inte så många som hamnar där :D

   Radera