torsdag 2 augusti 2018

Darkness to remember

Det är dags att uppdatera min lista på litterär mörkerlitteratur nu tycker jag eftersom jag har en del att lägga till i ha-läst-listan och med tanke på att jag enbart har lyssnat på böcker hos Storytel så är detta inlägg ett samarbete med just Storytel. Jag är upp över öronen förälskad i deras tjänst och kan rekommendera den starkt. 
     Så här kommer en liten lista på böcker man måste läsa helt enkelt. Vissa av dem har jag inte recenserat än men andra är gamla godingar vars recensioner jag länkar till i listan. Dessa är med på listan av den enkla anledningen att jag själv vill läsa om dem igen och för att de är riktigt bra. Sen om ni vill ta och titta in i min ”Favoriter”-flärp som jag har på bloggen är ni välkomna att göra det men än så länge har jag inte hunnit att uppdatera den. Har en hel del böcker att lägga till där men mina favoritböcker är fortfarande mina favoritböcker så listan är ändå aktuell. Denna lista som jag presenterar idag är värdiga tillägg, (om de inte redan finns med). Tyvärr finns vissa böcker bara på engelska än så länge men om man inte är bekväm med att lyssna på böcker på engelska så finns det ändå lite i listan att välja bland. Så jag hoppas ni kommer att uppskatta den här listan. För tro mig, det gör jag. Alla dessa böcker kan man hitta här hos Storytel.

1. Carol Goodman: The Widow's House
Carol Goodman, denna underbara författare som har skrivit så otroligt många underbara böcker som till exempel The Lake of Dead Languages och som vet hur böcker ska skrivas för äkta litteraturnördar samt som verkligen vet hur man ska flirta med en äkta bokläsare, har lyckats skriva ännu en flirtig bok. The Widow's House är nämligen skriven som en modern tribut till Daphne DuMauriers Rebecca och Charlotte Perkins Gilmans The Yellow Wallpaper. Om hon gjorde det med mening vet jag inte men det är uppenbart att hon är enormt påverkad av dessa litterära mästerverk när hon har skrivit den här boken. Jag har ännu inte skrivit en recension till den här boken men oavsett så antar jag att ni redan nu vet vad jag tycker om den här boken. Carol Goodmans The Widow's House är bara….aaaaaaaaahhhh….
(Finns att lyssnas på hos Storytel bara på engelska än så länge och hittas HÄR)

2. A.J. Finn: The Woman in the Window (Kvinnan i fönstret)
Det här var en bok som började trögt för mig men som sedan tog fart och totalt kastade sig över mig som ett skenande ånglok. Så fantastiskt bra skriven och sedan att denna bok är skriven av en man är för mig helt otroligt. (På grund av sina anledningar som jag kommer återkomma till i min recension.) Har dock inte skrivit klart en recension om denna heller men det kommer. Fast tänk er paranoia, mörker och spänning på hög nivå så kanske ni kan tänka er hur bra den här är.
(Finns både på engelska och svenska hos Storytel. Hittas på svenska HÄR och engelska HÄR)

3. Shirley Jackson: We have Always Lived in the Castle
En bok som jag nämnt i bloggen många gånger och som är värd att nämnas om och om igen. En av världens bästa böcker utan tvekan. För vad är det som händer i den här boken? Man fattar ingenting och ändå så otroligt mycket samtidigt. Denna fantastiska bok kan ni läsa om här och har ni inte läst den än så läs den för bövelen. Jag ryser bara jag tänker på den. Här finns min recension.
(Finns enbart på engelska hos Storytel och hittas HÄR.)

4. V.C Andrews: The Flowers in the Attic (Vindsträdgården)
Vad i hela friden är nu detta kanske ni tänker? Denna enormt omtalade bok från 1979 som fick så otroligt mycket kritik för att vara en snuskbok. Är den värd att läsas (läsas om)? Svar jaaaaa! Så klart den är värd att läsas. Mörk och knepig är den här boken och så fort man har öppnat den är den helt omöjlig att lägga ifrån sig. Jag har recenserat denna tidigare här och det är verkligen en bok som man kan läsa om och om igen. Här kan ni läsa min recension.
(Finns både på engelska och svenska hos Storytel och hittas på svenska HÄR och engelska HÄR.)

5. Astrid Lindgren: Skinn Skerping
Ärligt talat! Har ni läst den här lilla boken? Så galet otäck. Skrämde ärligt talat skiten ur mig och då var jag vuxen första gången jag läste den. Inte så lätt att få tag på men finns lite här och där så läs den här om ni gillar spökhistorier. Astrid Lindgren på topp. Recension kommer…
(Finns på svenska hos Storytel och hittas HÄR.)

6. Lisa Unger: Ink and Bone
Detta är en bok som jag heller inte recenserat än men ÅH vad jag är förtjust i Lisa Unger och då är detta bara andra boken som jag läst av henne. Hon kan konsten att blanda övernaturligt, Carl Ljung-referenser och mörker tillsammans med spänning och kalla kårarrysningar. Hon kan också konsten att skriva ”smutsiga” böcker. Vad det är får ni ta reda på själva. Recension kommer…
(Finns enbart på engelska hos Storytel och hittas HÄR.)

7. Peter James: The House on Cold Hill
Peter James har skrivit en riktigt klassisk haunted house-bok. Visste ni det? Detta är en bok som jag inte tänker säga någonting om för jag blev väldigt överraskad av den. Vilken bok författaren flirtar med kan ni kanske se redan i titeln. Recension kommer komma även till denna.
(Finns enbart på engelska hos Storytel och hittas HÄR.)

8. Sara Bergman Elfgren: Norra Latin
Kanske inte så överraskande så finns den här bland mina topp tio ”darkeness” böcker. Jag är enormt förtjust i Sara Bergman Elfgrens böcker och även det som hon har skrivit för radion. Även denna bok är inte recenserad så det kommer komma en recension inom snar framtid. Detta är dock en bok som inte får missas. Påminner mig ganska så mycket om Waking the Moon av Elizabeth Hand.
(Finns på svenska hos Storytel och hittas HÄR.)

9. Stephen King: Misery (Lida)
Hello Mr. Man of Darkness. Är det någon som kan skriva bra så är det Stephen King och konstigt nog har denna bok fått vänta. Filmen har jag sett olidliga gånger men boken är väldigt annorlunda måste jag säga. För den är nämligen mycket otäckare, hur den nu kan vara det. Recension av denna kommer också men detta är en bok som måste läsas.
(Finns både på engelska och svenska hos Storytel och hittas HÄR på svenska och HÄR på engelska.)

10. Wendy Webb: The Vanishing
Wendy Webb är en författare som jag i mitt tycke skriver ganska så mysiga övernaturliga böcker men när det gäller den här boken så har hon tagit ifrån tårna. Ska jag vara helt ärlig så är inte det här den bästa bok som hon har skrivit men den har ändå någonting underliggande som fastnade hos mig. Den har sina fel och brister men ändå har det något visst. En bok att sträckläsa en skön sommar-/vinterkväll om man gillar spökböcker av den mer onda varianten. Recension kommer komma till den med.
(Finns enbart på engelska hos Storytel och hittas HÄR.)2 kommentarer:

  1. Några har jag läst men tack för de andra tipsen! Blev riktigt nyfiken på Skinn Skerping nu! Kanske får lyssna på den ikväll :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den var överraskande faktiskt. Mitt barn får nog vänta lite innan hon lyssnar på den :) Hoppas du gillar den!

      Radera