torsdag 8 november 2012

"We have always lived in the castle" by Shirley Jackson

Shirley Jackson kan nu lugnt konstateras är min nya husgudinna. För det går omöjligt att skriva något så här fulländat utan att vara en författargudinna i sig. We have always lived in the castle är en kort och vackert skriven liten bok. Den är helt enkelt perfekt. Inte ett ord sitter på fel plats och hela berättelsen är både omväxlande och spännande. När jag lade den här boken ifrån mig häromdan så befann jag mig i något slags avgudande stadie samtidigt som jag satt som ett frågetecken för man blir inte riktigt klok på den här boken. För här ska ni veta finns inga svar utan bara ledtrådar och jag älskar det.
     Vi befinner oss i en sömnig liten by där alla verkligen känner alla. Där bor Merricat Blackwood tillsammans med sin syster Constance och sin rullstolsbundne och lite förvirrade farbror i ett stort hus tillsammans. Constance vägrar gå utanför trädgårdens gränser och den som mer eller mindre försörjer familjen är Merricat som två gånger i veckan går ner i byn för att handla. Problemet är bara att alla i den lilla byn hatar Merricats familj. Någon ur familjen Blackwood, Merricat eller Constance eller farbror Julian dödade nämligen de andra familjemedlemmarna med arsenik några år tidigare. Så genom boken får vi följa systrarna Blackwood och Julian leva sitt ensamma liv i huset (som för övrigt är ett stort, mörkt, gotisk hus med vinklar och vrår som får stora-husälskare är rysa av välbehag) och till en början verkar allt hyfsat normal under omständigheterna men ju längre in i berättelsen vi kommer ju mer skruvat, mörk, drömskt och konstigt blir det. Vi nystas in i historien och långsamt får vi ledtrådar till vem som dödade familjen och varför. Fast ledtrådarna är många och svaren kan därför vara många så när boken är slut är man inte mycket klokare. Ändå är det här en helt fantastisk bok. En liten juvel som ska läsas om och om igen. Att tas fram och klappas på och älska. Det är helt enkelt bara genialiskt. Problemet är bara att om man läser den här boken så vill man diskutera den efteråt. Jag vill prata om vad som hände, vem som dödade familjen, är Merricat den man tror med tanke på att hon bor på månen och andra skumma saker och så vidare. Så är det någon som är diskussionssugen så säg bara till så är jag på. Glöm bara inte skriva SPOILER här nere i kommentarerna.
     Så som jag tidigare nämnde så har Shirley Jackson med den här boken tagit en plats i min författarhimmel som en av de bästa författare som jag har läst. Som tur är har jag nu den lilla kortisen Summer People att ta tag i och jag ser fram emot att få läsa allt som människan nu hann skriva.  
 

13 kommentarer:

 1. Den här ska jag absolut läsa! Har velat läsa den jättelänge och inte blev jag mindre sugen på den nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har också velat läsa den i evigheter men den är värd att vänta på. Helt fantastiskt fin :)

   Radera
 2. Du kommer att bli taggad på min blogg om ca 2,5 timme :)

  SvaraRadera
 3. den är så fantastiskt bra. jag läste den långsamt för att riktigt kunna njuta. och den där boken Yellow wallpaper, den ska jag absolut skaffa! jag älskar när dåtiden kliver fram. såna där saker som är komiska nu var rätt normala då. tänker tex på en film av Hitchkock, där james stewart och doris day blir av med sin son. james första reaktion är att han måste droga ner sin fru, så att hon inte bli för lessen. sen ligger hon avtuppad medan han hittar sonen:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är helt underbar! Kommer stå bland mina allra finaste böcker i hyllan och kommer säkert bli helt sönderläst :) Och läs The Yellow Wallpaper. Så otroligt bra liten novell och älskar också när dåtiden kommer fram i nutid. Bland det bästa som finns inom litteratur. Men skrattade jättemycket när jag läste om Hitchkock-filmen. Helt otroligt roligt och skrämmande på samma gång ju. Blev jättesugen på att se den nu. Kvinnan skyddas bäst som avtuppad. Jo jag tackar :D

   Radera
 4. Jag måste läsa den, och gillar jag den inte kommer jag bli förbannad eftersom jag har drömt om den två gånger (och i drömmarna älskade jag den). Men den verkar helt sagolik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh det är jobbigt det där. När man drömmer om att man kommer älska en bok och så kanske man inte gör det när man läser den :)

   Radera
 5. Jag läste den igår förmiddag, attans vad bra den var! Helt underbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÅH vad roligt att höra! Visst är den helt magisk!!! :D

   Radera
  2. Bättre än drömmarna! Haha! :D

   Radera
 6. Nu har jag äntligen också läst! Och jag sitter här också som ett enda stort "varför?" samtidigt som jag tyckte att det var en fantastisk bok. Ska nu ivrigt försöka få min bokcirkel att läsa den till någon träff, för den MÅSTE diskuteras med någon som läst. Vad är det som händer? Egentligen??
  Och - SPOILERVARNING - vad menar farbror Julian med att säga att Merricat ju är död, hon dog på barnhemmet under rättegången...??? Och tusen andra funderingar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst är det världens bästa bok!!!! Man fattar ingenting haha. Det här är en bok som man kan läsa om och om igen och har så många sanningar. Jag blir också helt förvirrad där med farbror Julian...det är nästan så jag måste läsa den igen nu...

   Radera