fredag 22 april 2016

När man lägger ifrån sig en bok och säger "WOW!"

När man läser mycket och vet vad man gillar och inte gillar att läsa så är det inte så ofta som man blir sådär riktigt förvånad av en bok. För jag är nämligen väldigt mycket en trygghetsläsare. Jag ger mig inte ut på så djupt litterärt vatten utan håller mig till det grunda och trygga för på så sätt förlorar jag ingen dyrbar lästid. För dyrbar är den den där lästiden. Speciellt om man har småbarn. Men så fick jag ett mejl i höstas av en svensk författare som frågade om jag var sugen på att läsa hennes bok. Och i och med att boken verkade intressant och samtidigt inte gick så långt utanför min trygghetsnivå så tackade jag ja och satte sedan tänderna i boken. I och med att jag gick i bloggide hela vintern och stor del av våren nu så var det ett tag sedan jag läste boken men glömt av den har jag verkligen inte. För WOW vilken bok! Jag blev så förvånad av dess fantastiskhet att jag ville vråla ut min lycka både under läsningens gång och när jag läst ut den. 
     Boken jag pratar om är Stanna innan du går av Åsa Bonelli. Det är en feelgood-bok och handlar om Malin som drar sig undan till skärgården efter ett brustet hjärta för att skriva på uppföljaren till sin bok. Där träffar hon gamla vänner och bekantskaper och försöker ta tag i sitt liv. Ett enkelt och inte obekant upplägg till en feelgood-bok men den här boken totalt överraskar mig. Den är briljant på så många sätt och vis. Bonelli är utomordentligt duktig med ord och med att formulera meningar. Det är snabbt, intelligent och underhållande. Karaktärerna i boken är alla intressanta och trovärdiga. Miljön är ljuvlig men inte egentligen för att Stockholms skärgård i sig är fantastisk, för det är den, nej utan för att Bonelli beskriver den med ett språk som gör att känner att man befinner sig där. Sen när det gäller själva historien så är den enormt underhållande och det bästa med allt detta är att hela boken i sig är så enkel på något sätt. Denna kombination fick mig att bara villa vråla ut min lycka. Att läsa Stanna innan du går var lika underhållande som att läsa en av Simona Ahrnstedts böcker. Fast lite mindre snuskigt. Med betoning på lite för snuskigt är det minsann på sina ställen.

     När man googlar runt om boken så ser man att den har fått väldigt bra kritik och det är den helt klart värd. På Bokus har den 4 av 5 stjärnor och väldigt fina recensioner men jag önskar att fler skulle läsa den. För jag lovar på heder och samvete att den här boken är verkligen värd sin tid.

Rec.ex av författaren Åsa Bonelli

Finns att köpa här och här

2 kommentarer:

 1. Ojdå, får nog ta och kolla upp denna då :)

  Välkommen tillbaka! Hoppas du snart får mer tid till bloggande, jag har saknat dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket :D Har saknat dig med!! Och långsamt men säker bloggning hoppas jag på iallafall :)

   Radera