torsdag 10 september 2015

Sagan om Turid - Kungadottern

Jag har fått dille på vikingar för tillfället. En stor anledning är nog för att jag tittar på The Vikings och älskar serien men den största anledningen är för att jag fick den stora äran att läsa Kungadottern av Elisabeth Östnäs för ganska längesedan och totalt fastnade för både ämnet och berättelsen. Kungadottern som publicerades för några dagar sedan är nämligen riktigt, riktigt bra.
     Jag ska nog börja den här recensionen med att säga att detta nog inte riktigt kan räknas som en riktig recension då jag är väldigt partisk till både författaren och boken. Däremot kan vi istället kalla det här för min alldeles egna partiska bokåsikt. Eller med andra ord: Läs boken för bövelen läs! För det här är bra. Skitbra rent ut sagt! Men jag har hållit mig ända tills nu innan jag valde att skriva någonting om den för jag ville så gärna skriva om boken när boken släpptes. Men nog om det.

     Turid är dotter till en vikingakung och styvdotter till en före detta sommartärna. Hon är trolovad sedan tre år med en ung viking från Hedeby som hon aldrig har träffat och anses nu vara vuxen fastän hon själv helst bara vill vara ung för alltid och lära sig att läsa och skriva romarnas alfabet. En dag blir hon tillkallad av Holme, mannen som var med när hon föddes, och på så vis så börjar Turids liv ta fart.
     Detta är en kort beskrivning av boken men mer vill jag inte berätta. Jag tycker om den här boken av många olika anledningar. För det första för att språket är fantastiskt. Snabbt så sätts man in i Turids värld genom att språket är så beskrivande och jag gillar skarpt att Östnäs inte har sparat på krutet när det gäller sin egna forskning om hur Turids värld skulle kunnat se ut. Detta märks nämligen på språket. Jag har läst väldigt många böcker för unga där språket har förenklats för att författaren verkar förutsätta att den unge läsaren annars inte kommer att förstå. Helt enkelt lite grann idiotförklarat läsaren. Antagligen inte medvetet men det är någoting som jag kan störa mig rejält på i vanliga fall. Själv fick jag många aha-upplevelser när jag läste boken och kände mig lite rikare på ord när jag läst klart, något som helt klart beror på all den bakgrundsforskning som Östnäs har gjort.
     Något annat som jag även gillar med den här boken är att hon låter Turid vara ung tjej och blir behandlad som det fast ändå är den starka personlighet hon är. Hon tar beslut som är vettiga och genomtänkta och Turid känns som en verklig person, inte som en romanfigur i en berättelse om vikingar. Jag gillar att det är en hel del action och händelser som gör den här boken extra spännande och samtidigt på något sätt lite rå och vass i kanterna. Och jag gillar också att jag ser väldigt mycket  fram emot bok nummer två nu för det säger en hel del om hur mycket jag gillar den här. Så jorå man kan nog lugnt säga att jag tycker att alla ska läsa den här boken oavsett ålder och oavsett om man gillar att läsa om vikingar. För det här är underhållande på många sätt och vis. För om man inte gillar vikingar så kommer man ändå att bli väldigt förtjust i Turid.

Boken kan man köpa både här och där.
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar