torsdag 11 juni 2015

Om du vågar

Jag önskar så att jag inte var så här otrevlig när jag var tonåring. För det här är verkligen inga trevliga ungdomar som vi får träffa i Om du vågar av Megan Abbott. Addy och Beth är bästa vänner och ingen i hela världen kan ge sig på dem. De är cheerleaders och ouppnåeliga och inga är så fantastiska, så coola och så snygga som de är. Beth är den självklara ledaren och Addy är hennes trogna löjtnant och tillsammans terroriserar de sin omgivning samtidigt som alla antingen vill vara dem eller vara med dem. En dag kommer det en ny cheerleading coach till skolan och Addy och de flesta av skolans cheerleaders avgudar den nya coachen medan Beth vägrar att låta sig charmas. Och på så vis börjar en viljekamp utav dess like.
     Jag har läst på flera ställen att Abbot är väldigt duktig på att skriva om "mean girls" och nu förstår jag vad alla pratar om. För det här är mörkt och skitigt och alldeles fantastiskt otrevligt. De här gestalterna är så galet osympatiska att man som läsare mår lite (sympti-)illa (mycket svält och kräk i den här boken) samtidigt som jag inte kan sluta läsa för att det är så bra. Det är lite som att läsa Gillian Flynn fast inriktat mer på unga vuxna. Sen är det här också väldigt bra skrivet. Intrigen i den här boken är också väldigt bra och den fungerar lite som en deckare och som en psykologisk thriller fast ändå inte. Det är inte handlingen som är obehaglig. Det är dessa ungdomars psykologiska inre. Så jorå det här är riktigt bra och jag antar att jag nog inte behöver nämna att jag klickade hem The Fever efter att jag lästa bara halva boken.    
     Jag vet faktiskt att jag inte var i närheten av att vara så hör vidrig som tonåring. Jag var ganska så snäll. Men däremot är det otroligt spännande att läsa böcker om ungdomars dolda och mörka inre. För det här är riktigt mörkt och skitigt och jag ser fram emot att få läsa många av Abbotts böcker nu i framtiden.

Förlag: Bokfabriken
Köpa kan du till exempel göra här och här.
Rec.ex

2 kommentarer:

  1. Usch! Jag avskyr sådana böcker med ungdomar som bara beter sig allmänt svinigt i allmänhet! Ger mig så klibbiga känslor. Verkar dock ändå rätt lovande efter din recension! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag både ogillar det och gillar det. Abbott är grym författare dock så helt värt att läsa den här helt klart. Ska läsa The Fever snart. r väldigt pepp på den :D

      Radera