onsdag 20 augusti 2014

Otäck, magisk och alldeles knäpp

http://media.bonnierforlagen.se/bokbilder/b/9789163878374.jpgNeil Gaiman har ett alldeles unikt sätt att skriva på. Han har en förmåga att skriva för alla åldrar på ett alldeles magiskt sätt samtidigt som det är lika otäckt för barn som för vuxna. Oceanen vid vägens slut är ett litet mästerverk av skräck, magi och barndomsminnen och det här är helt fantastiskt bra. Och otäckt! För det finns scener i den här boken som jag läste mellan fingrarna. Som jag nästan ville hoppa över och bara önskade tog slut fast ändå inte för att det var så otäckt och bra. 
     Oceanen vid vägens slut handlar om en man som jag faktiskt kom på efteråt är namnlös. Vid en hemresa för hans barndomsminnen honom till sin barndomsväns Letties hem där Letties mormor bor kvar vars ålder konstigt nog är densamma som när han var barn. Där hos Letties mormor minns han en del av hans barndom där vänskap, ondska och ren och skär skräck härskat och Gaiman tar med oss på en resa som rent ut sagt sätter sig som berg på hjärnhinnan. 
    Det här är otäckt härligt och alldeles lagon kort med sina cirka hundrafemtio sidor så det går fort att läsa ut den här boken vilket faktiskt är alldeles lagom fort. Däremot är jag tveksam till om jag kommer låta en 12-åring läsa den här boken som vanligtvis kan läsa Gaimans andra böcker. Kanske drar jag gränsen vid 13 år. För otäckt är det. Och alldeles fantastiskt bra! Och läsa den bör man.

17 kommentarer:

 1. Ja, visst är den superbra!? SÅ DJÄDRANS läskig, men på det där krypande sättet. Som Coraline på crack. Skulle definitivt säga högstadiet snarare än en 12-åring..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha väldigt bra beskrivning det där :D Och ja för högstadiet är nog bättre. Så sjukt otäck!

   Radera
 2. Kanske får ta och kolla upp denna då.

  SvaraRadera
 3. Åh nu är jag övertygad. Det presentkort jag vann för ett tag sen får gå till den här boken sen när jag kommit till ro i nya lägenheten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt :D Är helt säker på att du kommer älska den! Och bra inflyttningspresent :)

   Radera
 4. Jag läste i en intervju med Neil Gaiman att han avsiktligt har skrivit första (eller om det var andra) kapitlet i den här boken långrandigt vuxentråkigt för att avskräcka alltför unga läsare, och han menade att tar man sig igenom den biten är man mogen nog att läsa det läskiga. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh är det sant? Väldigt smart av honom faktiskt. För den är sådär vuxen och lite seg i början (fast på ett bra sätt) för att sedan dra igång rejält :)

   Radera
 5. Åh, nu har du läst den också. Visst var den helt underbar! :D

  SvaraRadera
 6. Åh, jag älskar Gaiman, men det här är nog en av favoriterna. Få är så duktiga på att visa utsatthet som Neil Gaiman, speciellt barns. Slutet är riktigt vackert och säreget...fast har man läst Stephen Kings "Det mörka tornet"-serie så finns ju mer frustrerande slut om jag säger så :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså han är fantastisk! Och så galet härligt knäpp! "Det mörka tornet"-serien har jag inte kommit igenom än men jag ska, jag ska :D

   Radera
 7. Älskar Gaiman! Den här sträckläste jag tidigt i somras. Ruskigt bra.

  SvaraRadera
 8. Neil Gaiman är en stor favorit som (hittills) aldrig gör mig besviken och den här var en riktig pärla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så fantastiskt med författare som aldrig gör en besviken :D Det finns ju så få av dem :)

   Radera
 9. Åh toppen!! :) Väldigt bra resebok. Och reseformat :) Hoppas du hade en fin resa :)

  SvaraRadera