torsdag 9 maj 2013

Underbara (läs)helvete!


När jag påbörjade läsningen av den här boken hade jag ingen som helst aning om vad jag gav mig in på. Jag var beredd på en ungdomsbok a la Jellicoe Road men hamnade istället i en Hollywood-aktig bok för unga vuxna som är våldsam, smått erotisk och fullkomligt beroendeframkallande. Det fanns massor med saker som jag störde mig på under läsningen och som jag egentligen borde ha ogillat starkt men samtidigt så älskade jag den, vilket är anledningen till att den verkligen gör skäl för sitt svenska namn: Underbara Helvete
     Berättelsen handlar om Abby och Travis som träffar varandra på universitetet och är varandras raka motsatser. Abby är duktig, snäll och ordningsam och Travis är farlig, våldsam och enligt mig smått psykotisk. De inleder en vänskap då Abby fullkomligt vägrar att falla för Travis men upptäcker snart att de har blivit beroende av varandras sällskap. 
    I början så tyckte jag att dessa två karaktärer var ganska så stereotypa och enkelspåriga men ju mer jag läste, ju mer komplexa blev de och ju mer fastnade jag för dem. Visst tycker jag att Travis är läskig och fullkomligt galen men ändå kan jag inte låta bli att gilla honom och kände mig lite som om jag helt plötsligt hade förvandlats till sjutton år igen och drömde om den där galna och beroendeframkallande kärleken. Ni vet den där en som bara styrdes av passion och av kärlek och inte av sunt förnuft. Och känslan som jag fick under läsningen av den här boken var så otroligt härlig att jag mer eller mindre sträcktläste den. 
     Det finns dock några saker som jag vill ta upp gällande den här boken då den har fått en viss kritik med tanke på Travis uppförande som inte direkt är sunt. Den här boken är absolut ingen ungdomsbok. Det är en bok som riktar sig åt unga vuxna och åt samma läsekrets som Fifty Shades of Grey även om det är en helt annan slags bok. För den är som sagt våldsam och den är lite smått erotisk (fast den har att göra med riktiga kärleksscenen och inte smisk) och varken Abby eller Travis är direkt några förebilder. Utan det sups och slåss och bråkas hejvilt genom hela den här boken. Så om man kommer över det och klarar av det där Hollywoodslisket och sugen på att läsa en moralfri bok så är detta en underhållande bok som är lättläst, fartfylld, underhållande, totalt beroendeframkallande och med huvudgestalter som båda två är väldigt eh...annorlunda. Jag vill dock tillägga att Abby är heller ingen som helst mespropp vilket jag verkligen gillar med den här boken. Hon går sin egna väg och gör som hon vill. Punkt slut!
     Så ja, jag älskade den här boken. Eller kanske hatälskade den rättare sagt. Att läsa den var verkligen ett underbart helvete och en bok som jag absolut kommer läsa om. För att jag misstänker att det här är en sådan bok som man kan läsa om hundratals gånger och fortfarande bli lika beroende av den. Ren underhållsläsning på hög nivå alltså.

Ja just det! Filmrättigheterna har sålts till boken och om Jamie McGuire får som hon vill så spelar Christopher Hemsworth rollen som Travis och då vet ni i alla fall en person som kommer sitta bänkad i biosalongen. (Eller två kanske, då även Herr Lingis gillar hans Marvel Comics filmer.)

Rec.ex Kalla Kulor
Finns att köpa här och här.

9 kommentarer:

 1. Jag håller för fullt på med den nu och Travis är över gränsen till och med för mig. Det är aldrig okej med någon som slåss eller kontrollerar eller är svartsjuk och jag tycker att det är synd att den klassificeras som YA på många ställen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om helt klart att han inte alls är en bra förebild och att han är riktigt otäck. Dock tycker jag att Mr Grey är tusen gånger läskigare och Fifth Shades inriktar sig som sagt till samma åldersgrupp. Sen räknas egentligen YA-åldern från 20 år upp till 30-35 år så det stora problemet tycker jag att YA böcker läses i alldeles för låga åldrar och att det blandas ihop med böcker för ungdomar i 12-15 års åldern...

   Radera
 2. Jag har boken hemma på engelska och ser verkligen fram emot att läsa den. Jag är ganska säker på att jag kommer vara av samma åsikt som du när det gäller Travis. Lite sådär hatälska honom..
  Jag skulle egentligen klassa Beautiful Disaster som New Adult med våldet och allt det som den innehåller än YA fast de är ju länkade till varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja New Adult passar den utmärkt in på! Det har du helt rätt i. Klockrent:) Det är en väldigt intressant genre tycker jag. Det här gränslandet mellan att vara ung och att växa upp och det här med det lite destruktiva beteendet. Nu när jag läser lite mer om Beautiful Disaster ser jag att författaren självpublicerade den på Amazon från början och blev sedan upplockad av storförläggare. Ganska så fantastiskt egentligen :)

   Radera
 3. Håller med om allt du skriver. Älskade också den här boken och kunde inte låta bli att beställa hem Walking disaster som är samma bok fast skriver ur Travis synvinkel. Ser mycket fram emota att läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan verkligen inte bestämma mig om jag ska läsa den eller inte. Jag tror nog att jag inte kommer göra det för är lite rädd att den ska förstöra den här underbara känslan för den här men det ska bli väldigt spännande att läsa om den hos dig sen :D

   Radera
 4. Jag har varit intresserad av att läsa Beautiful Disaster en tid nu. Läste dock en artikel för inte så länge sedan om författaren. Att Amazon skickat ut jättekonstiga mail till folk som köpt hennes självpublicerade exemplar till Kindle nu när förläggare köpt upp den och erbjudit kunderna en refund... trots att det var 2 år sedan de köpte böckerna och Amazons öppet köp endast gäller i 7 dagar. Och att det då är Jamie McGuire som det går ut över - innebär att hon får negativa försäljningssiffror på självpubliceringsverktyget (jag är så sjukt oteknisk, så har inte riktigt koll på hur det fungerar) och i så fall gör att hon måste betala mycket mer om hon väljer att självpublicera en till bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade inte artikeln nu, men ex i det här blogginlägget kan man läsa om det http://sarawriteserotica.wordpress.com/2013/03/02/former-indie-author-jamie-mcguire-penalized-for-self-publishing/

   Radera
  2. Nä men hur konstigt är inte det? Det finns ju jättemånga författare som lägger ut sina böcker gratis emellanåt. Fifty Shades fanns gratis i någon dag vet jag till exempel. Jag undrar varför de gör det men ska genast googla som en galning :D

   Tycker helt klart att du ska läsa den här! Är nyfiken på om du kommer känna samma hatkärlek som jag gör:P

   Radera