måndag 7 januari 2013

Storfavoriterna 2012

Det går ju bara inte sammanställa ett år i bokbloggsvärlden utan att även sammanställa sina favoritböcker för det året. Och som jag har jobbar på det här inlägget ska ni veta. Till och med slitit mitt hår för att få ner antalet i tio vilket var helt omöjligt märkte jag tillslut så det fick bli femton istället och då fick jag ändå utesluta böcker som jag helt klart tycket borde platsa på listan. För vilket läsår det har varit och jag kan inte riktigt bestämma mig om det är så att jag bara har blivit bättre på att välja rätt böcker eller om jag bara tidigare varit helt omedveten om vad jag verkligen tycker om att läsa. För även om jag alltid mest gillat litterära mörker så lyckades jag verkligen pricka in vad jag gillar år 2012. Till stor del tack vara alla fantastiska boktipsare så klart. Så här kommer den nu. År 2012 största favoriter med stor fanfar. 
TADADA TA TA TAA:

1. We have always lived in the castle by Shirley Jackson tar den värdiga förstaplatsen. En helt fantastisk och drömsk bok om två föräldrarlösa och deras knasige farbror. En bok som fängslar mig och som har ett språk som är utanför denna värld. Boken som också skickade Shirley Jackson rakt upp på första platsen som Lingonhjärtlig husgudinna.
2. Bag of Bones av Stephen King och den bok som jag har försökt pracka på flest människor under året tror jag sitter säkert på en andra plats. För 2012 var ju året som jag återupptäckte King. Det är en extremt välskriven bok av King och som fullkomligt skrämde skiten ur mig då den fick mig att se saker omkring mig hemma börja röra på sig helt oförklarligt. Det är en av Kings böcker som jag också tycker har det mest välskrivna slutet och som inte brakar iväg med något knasigt. Den är så bra att det snart behövs en omläsning av den så att jag kan bli sådär fruktansvärt skraj igen.
 3 Fledgling av Octavia E Butler. Boken som fick mig att tillbedja Octavia E Butler och få mig vilja köpa hem allt hon skrivit. En berättelse om en 53-årig vampyr som är så mycket mer än en vampyrbok. Det är en berättelse om styrka, kamp och och livet. Jag fullkomligt älskade den här boken!
4 The Shining av Stephen King är en av de läskigaste böcker som jag har läst. Den lästes under lunchen och i solsken men fick buskarna omkring mig att börja leva och långsamt krypas sig på mig. Detta är en klassiker som bara måste läsas och en bok som man absolut inte ska läsa på kvällen. En King då han är som allra bäst med en filmatisering som även den är galet läskig. Och snart kommer fortsättningen! Så skynda er att läsa denna först.
5 Asta´s Book av Barbara Vine. Jag har inte hunnit skriva någon recension äv den här än men det beryder inte att den var bra. Rättare sagt så var den helt underbar. En berättelse där man förflyttas i tid och rum tillbaka till ett 1900-tals London och där Asta är inflyttad från Danmark. Där skriver hon dagböcker om sin vardag som senare blir bästsäljare i nutid av hennes barn och barnbarn. Det är en spännande och vacker bok med miljöbeskrivningar som är helt fantastiska. Min första Barbara Vine-bok men absolut inte min sista. 
6 The Seance av John Harwood. Viktorianskt spökligt och alldeles underbart. En författare som är helt ny för mig men som jag efter två böcker redan älskar. Han hoppar friskt mellan tidpunkter i historien vilket kan vara lite rörigt men när man väl hänger med så knyter han ihop det alldeles fantastiskt fint. Jag gillar även hans kvinnoporträtt väldigt mycket i den här boken och spöken, ja det finns det gott om.
7. Dark Places av Gillian Flynn tog mig med storm med dess mörka och vackra miljö. Här finner vi en vilsen föräldralös kvinna vars bror antas ha mördat hela familjen när hon var barn. En bok som helt klart fyllde upp mina förväntningar och som höll mig fängslad hela boken igenom. Helt klart värd att läsas om och om igen.
8 Feberflickan av Elisabeth Östnäs. En av de bästa svenska böckerna som jag har läst helt klart. Med bara sina få sidor lyckas den fängsla mig med sitt stora hus, en febrig flicka och mörka stämning. Jag läste nog ut den här boken på en kvart kändes det som Så fantastiskt bra helt enkelt.
9. Salems Lot av Stephen King är en äkta klassisk vampyrbok som beskriver en författare och hans återkomst till en liten stad där han spenderade en tid av sin ungdom. En bok som fick mig att vilja undvika fönstret i sovrummet på natten och som jag tvärr läste mestadels på kvällen. För även om vampyreriet är klassiskt och att jag tycker att vampyrer rent generellt inte är så läskiga så blev jag väldigt rädd.
10. Jellicoe Road av Melina Marchetta läste jag om två gånger så mycket älskade jag den. Den var galet trög i början men utvecklades till en tårögd och vacker berättelse som jag fullkomligt slukade. Två gånger som sagt. Och jag misstänker att det kommer bli många omläsningar av denna. och högläsningar också för den delen.
11. Eld av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren Jag antar att jag inte behöver säga mycket om den här boken. Alla som läser den älskar den. Andra delen i en triologi och jag kan knappast vänta tills nästa och sista delen kommer ut. Helt beroendeframkallande serie och det blir bara bättre och bättre för varje bok.
12. Generation loss av Elizabeth Hand. Världens mest bokbloggshypade författarinna med all rätt. Om en antihjältina med drog -och alkoholproblem som hamnar i en mordhärva. En sned och konstig bok men så galet bra. Elizabeth Hand är en helt otrolig författare.


13. The Secret Keeper av Kate Morton. Denna ljuvliga Kate Morton som ständigt skriver samma slags underbara böcker. Som vanligt handlar även denna om historiska tillbakablickar och sökande efter familjegåtor och som vanligt skriver hon lika bra. Inte min favorit bland Kate Morton men helt klart värd en plats på listan.

14. Kaninhjärta av Christin Ljungqvist är också en svenskpublicerad bok som inte alls känns svensk. Här finns medium, spöken och tvillingar och är en bok som jag slukade. Språket är rytmiskt och flytande och när man väl kommer in i det så förs man in i en värld av överraskningar. Jag väntar tålmodigt på hennes nästa bok. Enligt rykterna så ska det vara en ny på väg snart i mars 2013.
15. Graceling av Kristin Cashore är young adult författaren som fick mig att återigen tro på att det finns riktigt grymma young adult författare där ute i den litterära rymden. Katsa som är bokens hjältinna är så fantastisk att jag finner inga ord. Den här boken handlar om ond bråd död och äventyr men framför allt om att tro på sig själv och att för inga omständigheter kuva under för vad någon annan tycker. En av de bästa YA som jag har läst.


14 kommentarer:

 1. Många härliga böcker här. Jag blir speciellt glad av att hitta Kaninhjärta som nummer 14, den ska jag läsa nu i januari är det tänkt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Du har den kvar att läsa! Vilken lyllos :D Hoppas du gillar den lika mycket som jag men kan knappast tänka mig att du inte skulle gilla den. Det känns som om den pass dig utmärkt.

   Radera
 2. man bugar och skrapar för åttonedeplatsen;-)
  förresten var jag tvungen att läsa om asta. har läst den så många gånger men den håller så bra! och sen kan jag hålla med om första platsen (och flera andra)! men asta är myspysrys, och det är sånt man behöver läsa ibland! har också börjat på graceling och inte fastnat än men litar på att det kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En helt klart välförtjänt plats :D Och vad härligt att du läser om Asta nu. Jag väntar med spänning på A Dark-Adapted Eye nu för misstänker också att den är väldigt mycket pysmysrys. Men du! Jag tror att Waking the Moon kommer ta 2013 års förstaplats. Jösses så bra den är! Och är nu väldigt peppad på Black Light sen som du peppat mig om.

   Och Graceling ja. Den är ju en YA-bok men jag älskar den så för att Katsa är så galet stenhård. I början var den lite trög men sen tar det fart :)

   Radera
 3. Cashore är en av mina favoriter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag bara måste läsa de andra två nu. Är helt galet peppad på dem :D Har du läst de två andra också?

   Radera
  2. Nej, jag har dragit lite på det med flit :-) Lite som att man ska spara på de godaste karamellerna.

   Radera
  3. Hehe jag med! Ibland kan det gå ett år innan jag läser fortsättingar. Enbart för att ha något att se fram emot :D

   Radera
 4. Nu har jag äntligen fyndat hem The Shining, så den står definitivt på lässchemat i år! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Utmärkt :D Ska bli spännande att läsa vad du tycker sen:)

   Radera
 5. Haha, jag skulle aldrig kunna få ner det till 15 tror jag. Känner igen det där med att både hitta sina favoriter lättare och lära sig vad man tycker om. Även om jag även läst mycket för jobb och i andra sammanhang och inte uteslutande "egoistiskt".;) SKa försöka läsa mer "bara" för min egen skull i år! Då kommer det bli ÄNNU svårare nästa år. Håller för ö med om flera av placeringarna förstås, bl a Feberflickan.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nä GUD vad jag svettades och skäms nästan lite att jag inte fick med några andra som jag älskade också! Sen förstår jag att det måste bli en hel del läsning för din skull i jobbet. Fast de verkar så trevliga de böckerna du läser i jobbet att det verkar inte göra så mycket :) Fast det är skönt att bara egoistläsa och jag tror att genom att bokblogga att man blir bra på att hålla reda på vad man gillar. Tack och lov :D Fast tänk, snart får du läsa för Pockomaten också. Och sådana böcker är ju ljuvliga!

   Radera
 6. Har hållit den där "We have alwyas lived.." i handen flera gånger, men valt bort den (Det där med att läsa på engelska alltså. En tröskel.). Ska kanske ge den en ny chans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den där tröskeln är jobbig men jag lovar att när du kommer över den så är det såååå värt det. En helt ny läsvärld öppnar sig. Så du kanske ska testa med den. Den är för övrigt jättekort. Typ 130 sidor så det vore en utmärkt "tröskelbok" kanske :D

   Radera