fredag 4 januari 2013

Mörk, härlig och otäck! "Den sista utvägen" av Karina Berg Johansson.

Bland det bästa jag vet när jag läser ungdomsböcker är att jag blir riktigt skrämd. Sådär på ett alldeles underbart Maria Gripe-sätt när man får kalla kårar i ryggraden eller känner nackhåren resa sig. Därför blev jag så glad när jag läste Den sista utvägen av Karina Berg Johansson och blev riktigt skrämd.
     Den sista utvägen handlar om Julie (som i månaden) vars mamma dör och hon blir illa tvungen att flytta in hos sin okända moster i hennes gigantiska hus mitt på landet, nära den lilla byn Vägsände. Väl i Vägsände börjar det hända Julie en massa konstiga saker. Hon blir behandlad som om alla redan känner henne, som om hon är väldigt populär -något som hon absolut inte är van vid-, samtidigt som människor runt omkring henne beter sig allmänt konstigt. Och efter mörkret har lagt sig, ja då får man absolut inte gå utanför dörren.
     Jag blev väldigt förtjust i den här boken. Den är enkel och rak och läskig och jag gillar Julie stark för hon är verkligen ingen mespropp även om hon ibland tvivlar lite på sig själv. Sen gillade jag väldigt mycket miljön. Inte bara för att den utspelar sig på landet och delvis i skogen och för att jag har hemlängtan, utan för att den är så härligt beskriven utan att utlämna för mycket detaljer. Sen gillar jag även att boken överraskar och inte faller för YA- eller ungdomsboksfällorna. Fast det jag allra mest gillade med den här är att jag blev riktigt rädd på sina ställen. På ett ställe tyckte jag att det var så läskigt att jag var tvungen att lägga ifrån mig boken ett litet tag och det sker inte så ofta när jag läser ungdomsböcker. Men vad mer kan man förvänta sig av en bok som är full med mystiska varelser, mörka nätter, stora hus och gamla hemligheter samt en författare som faktiskt är en litterär tvillingsjäl då jag vet att vi båda gillar samma slags littertur? Så jag väntar på spänning på del nummer två som kommer i framtiden. Sen tycker jag inte bara att Karina Berg Johansson är en väldigt bra författare, hon är även en förbaskat trevlig person. Så nu när ni vet det så läs den för bövelen, läs!

16 kommentarer:

 1. Vilket säljtal! Nu gick jag direkt in på biblioteket och laddade genast ner allt som fanns där utav henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha vad bra :D Själv har jag inte läst Synvilla än men ska nog göra det ganska så snart :)

   Radera
 2. Ja ja, när du uttrycker dig på det där viset då finns det inget annat att göra än att lyda... :) Sedan älskar jag att förlaget i sin beskrivning av boken säger att den är som en blandning av Cujo och Anne på Grönkulla. Det måste jag ju bara läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh jag vet! Det övertalade mig också på direkten :D

   Radera
 3. Ja, efter att ha läst om vad du skrivit om den här så måste man ju bara läsa den nu.

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Hahaha! Jag är helt säker på att du kommer gilla den!

   Radera
 5. Underbar bok! Läste den för ett tag sen och ÄLSKADE den! Konstigt att den inte blivit mer populär bara, för den är helt fantastisk! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst är den bra!!! Tur att det kommer en fortsättning på den så man kan få läsa vidare. Är också lite förvånad över att den inte blivit så popis...kanske kom den ut lite i smyg eller något för bra är den :)

   Radera
 6. den är bra, men lite för lite känslor. Hennes mamma DOG för mindre än en månad sen, och man får knappt en reflektion

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh det var så längesedan jag läste den nu. Nästan så jag måste läsa om den igen :)

   Radera
 7. Läste klart boken idag, såå bra! har del 2 kommit ut än?? eller när kommer den ut? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh den har inte kommit ut än och den verkar dröja. Är också väldigt sugen på att läsa den jag med så hoppas att den kommer ut väldigt snart!!

   Radera