söndag 31 juli 2011

The woman in black av Susan Hill

Det absolut bästa jag vet och som jag älskat sedan jag var liten är spöken. Uppväxt på landet och lite mörkrädd som jag är, låg jag ibland i min säng och lyssnade på knarret i huset. Totalt livrädd men ändå samtidigt lite förtjust. Vad skulle jag inte ha gjort för ett spöke i huset? 
     Därför blev jag så glad när jag för ett tag sedan var inne och tjuvläste Dark Places älsklingar för att sno åt mig lite boktips och hittade The woman in black av Susan Hill. En bok som jag hört talas om men helt enkelt glömt av. Snabbt som attan rusade jag iväg till min lilla konstiga favoritbokhandel och köpte den, sprang hem och läste ut boken på en eftermiddag. Besviken blev jag verkligen inte.
     The woman in black handlar om Arthur Kipps, en jurist med  kärleksfull familj som återberättar en händelse från när han var ung. Återberättelsen beskriver hur han då var tvungen i jobbet ta hand om ett dödsbo, mitt ute på kusten, utanför en by, någonstans i England samt vad som hände honom där.
      Den här boken innehåller allting som en riktig spökhistoria ska innehålla. Ett gammalt hus, kyrkogårdar, havsmist, konstiga ljud samt en dam i svart och jag myser, skräms och gömmer mig under täcket hela boken igenom. Den här boken är så bra att jag bara vill krama sönder den. Jag vet inte om jag tycker att den var sådär fruktansvärt skrämmande som många av er som redan läst den har tyckt men den skapar den där rätta känslan som jag ofta är ute efter i böcker men ofta inte får uppleva. En stämningsfullhet uppkommer genom kombinationen av magi och fantasi. En känsla som för mig är stark förknippat med barndomen. Det är också den där känslan som boken lyckas skapa som för mig gör den så genialisk.
     Nu har jag även läst på flera bokbloggar att denna bok ska filmatiseras med Daniel Radcliffe i huvudrollen och jag tror att han faktiskt kan göra sig riktigt bra i den här rollen även om han för de flesta är Harry Potter. Väldigt många barnskådespelare frigör sig förr eller senare från sina barndomsroller, växer upp och blir fantastiska skådespelare. Vem till exempel hade trott att Jum-Jum i Mio min Mio skulle växa upp och bli en Oscarsbelönad skådespelare? Så jag tror på Daniel Radcliffe. Däremot så tycker jag att man ska läsa boken innan filmen kommer ut. Om man vågar det vill säga.       

Andra som älskat är Bokomaten, Bokhora, Fiktiviteter och Calliope

2 kommentarer:

  1. Åh, jag är verkligen vansinnigt sugen på denna och icke desto mindre nu!

    SvaraRadera
  2. Ja, läs! Den är verkligen helt ljuvlig!! (Och läskig...)

    SvaraRadera