måndag 12 november 2012

The Yellow Wallpaper. En fenomenal novell.The yellow wallpaper är en liten kort novell på 6000 ord som skrevs av Charlotte Perkins Gilman år 1892. Det är som sagt en riktig kortis men en helt fantastiskt bra sådan som anses vara en av feminismens tidiga och viktiga verk. Den handlar om en kvinna som har fått diagnosen: "temporär nervös depression med smått hysteriska tendenser" av sin man som är läkare och vilket var vanligt under den  här tiden. Så hon får jobbförbud av sin man och mer eller mindre instängd i det sovrum som de delar i sommarhuset som de har hyrt. Där inne finns en gul tapet och kvinnan låter sin fantasi löpa fritt samtidigt som hon antecknar allting hon upplever. 
     För mig handlar den här novellen om kvinnlig frigörelse och språket är helt fantastiskt. Något som också är fint är att man även kan ladda ner novellen gratis här men själv så tycker jag att detta är en bok man borde ha ståendes i hyllan hemma tillsammans med andra fantastiska korta böcker. Typ som We have always lived in the castle, Den drunknade, The woman in black och Feberflickan. För detta är en novell man borde läsa om och om och om igen.

8 kommentarer:

 1. Åh, gillar den också mycket. Kul att se den med olika omslag, den jag läste (ähm, e-bok) såg ut så här: http://bokmoster.blogspot.se/2012/06/klassikersommar-skracknoveller.html . Denna tapet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh ja denna underbart läskiga tapet! Jag blev helt tokig av att bildgoogla den för det fanns så otroligt mycket snygga onlag på novellen :) Så roligt att få läsa din recension av den också!

   Radera
 2. Svar
  1. Härligt att höra :D Så fantastiskt bra och kort liten novell.

   Radera
 3. Åh, jag vet att de refererade till den i något populärkulturellt sammanhang, men jag kommer inte ihåg vilket nu. TV-serie (Gilmore Girls?), bok eller film? Verkar oerhört läsvärd i vilket fall :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du, jag tror att det var Gilmore Girls men jag såg det också nyss på Amercian Horror Story :D Riktigt bra är den så ja läs!!

   Radera
 4. Jag har en samling av Gilmans texter ståendes i bokhyllan men som jag inte läst ännu. Mitt exemplar heter The Yellow Wall-Paper and Other Writings. Hittills har jag inte träffat på en enda recension så vad roligt att du gillade The Yellow Wall-paper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh jag har sett den utgåvan. Jag läste den som ebok men är på väg att genast köpa in ett exemplar. Det lutar åt det som du har:D Snygg är den i alla fall :D
   Och jag har heller inte hittat någon recension av den. Konstigt faktiskt för den är ju så otroligt bra.

   Radera