torsdag 22 november 2012

Divergent. Inte en The Hunger Games kopia.

http://elilaserochskriver.files.wordpress.com/2012/11/9780007420414_large_divergent_haftad.jpgNej för det är det inte. En The Hunger Games kopia alltså. För det kan man tro när man läser lite om boken och den har fått lite rykte om att vara lite lik the Hunger Games. Så glöm det nu och läs istället Divergent av Veronica Roth. 
     I ett framtida Chicago bor Beatrice (Tris) som är en sextonårig ung tjej som tillhör falangen De osjälviska. I denna värld finns det nämligen ett antal olika falanger som har skapats genom sin tro på vad som egentligen är människans allra största brist. De osjälviska tror på att människan är alldeles för egocentrisk och därför har de valt att leva ett osjälvisk liv. I denna falang känner sig Tris inte riktigt hemma utan när det är dags att söka en annan falang så söker hon sig ifrån sin familj till De tappras falang. Där får hon gå igenom ett introduceringsprov som testar modets förmåga hos varje deltagare. 
     Divergent är en bok som man sträckläser. Den är lite seg de första sidorna men när man kommer över dem så går läsningen i en rasande fart. Jag gillar utformningen av bokens berättelse. Jag gillar att Roth har använt sig av ett filosofiskt perspektiv som ifrågasätter människans fel och brister. Det är även mycket action i den här boken och det är någonting som uppskattas när det gäller mig och littertur för unga vuxna. Däremot är jag lite trött på att kvinnliga huvudgestalter ofta känner sig osäkra och rädda och även om de alltid överkommer sina rädslor så är det någonting som känns platt och trist. Personligen tycker jag att Tris är ganska så trist och fjantig ända tills slutet då hon skärper till sig. Sedan är det också (självklart) en kärlekshistoria i boken. Jag hade även här önskat att Roth hade väntat lite med kärlekshistorien tills bok nummer två kmmer ut. Eller till och med till bok nummer tre. Kärlekshistorien känns lite påtvingad och skedde alldeles för snabbt och jag hoppas att Roth vänder på steken i de kommande böckerna.
     Fast även om jag har en del att klaga lite på i den här boken så är det en sträckläsningsbok. Den är underhållande, spännande och jag ser helt klart fram emot de nästkommande två böckerna. Då hoppas jag bara att Tris har lite mer jävlar anamma. Hon har i alla fall helt klart tendeserna till att bli en riktigt hårdkokt YA-hjältinna.

Andra som har läst är Bokstävlarna, Eli, & Beasbokhylla
Recex: Modernista  5 kommentarer:

 1. Jag läser ut den ikväll!!! Tänkte kolla när recdatum är men jag antar att det är fritt fram att skriva ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja skit också! Det kollade inte ens jag men i och med att flera recensionsstrikta bokbloggare redan skrivit om den så borde det vara fritt fram...hoppas jag...

   Radera
  2. Det är lugnt - 15 november var recdatum!

   Radera
 2. Instämmer! Tycker också att hon kunde väntat med kärlekshistorien. Eller skippat den! Alla YA-hjältinnor behöver ju inte bli kära, tycker jag.
  Väldigt sträckläsningsframkallande i vilket fall :)

  SvaraRadera