onsdag 5 september 2012

Under en kupol någonstans i Maine

Jag antar att det inte är någon hemlighet längre att en av mina stora förälskelser i livet heter Stephen King. Jag är så förälskad i mannen att om jag fick två söner någon gång i livet så skulle jag antagligen döpa den ene till Stephen och den andre till King. Har jag nämnt detta förut kanske? Jag vet inte längre för så ofta upprepar jag min stora galna förälskelse. Stephen King är nämligen en av de få författare som inte kan få mig att ledsna  på en bok när den är så tjock att den aldrig tar slut. Han är också en av få författare som kan få mig att känna igen mig själv genom populärkulturella referenser oavsett vad boken än handlar om, den författare som kan ge mig mest magont av alla och nog den ende som kan jämföra ett chipsmärke med mord. Jag älskar allt jag har läst av King och Under the Dome är inget undantag.
     Det faller alltså något slags elektriskt fällt över småstaden Chester´s Mill i Main och invånarna som då befinner sig i staden blir instängda. Detta är det enda som jag visste om boken när jag började läsa den och det enda som jag faktiskt vill att ni ska veta om ni inte har läst den. Fast jag kan tala om att det finns en herrans massa människor i den här staden och att vi får lära känna...ja...de flesta. Vi får lära känna så många att i inledningen av boken finns en liten referensförteckning över invånarna och en kart över staden och ibland måste jag erkänna att jag var tvungen att kika lite där för att hänga med, för lite snurrig blir man ibland. King har däremot på ett helt fantastiskt sätt återigen lyckats fånga den där småstadskänslan som han så exemplariskt alltid gör. Mitt hjärta slits sönder tusen gånger om och min mage gör många vändor genom den här boken och jag älskar varenda sekund av den. Visserligen är den inte den bästa jag har läst av honom men den är en av Kings fantastiska. Så bra att jag skulle vilja ösa adjektiv över den och jag börjar faktiskt undra lite nu om King kan skriva en dålig bok? Då har jag dock inte läst The Tommyknockers än.   
     Jag skulle precis som Bokstävlarna vilja kalla den här boken för postapokalyptisk fast mitt i dagens verklighet. Den är konstig på det sättet och även om King spårar ur lite på slutet så är inte själva poängen med boken vartifrån den där förbaskade kupolen har kommit ifrån, utan vad som händer därunder. Därför ska jag genast bege mig nu mot King stora mästerverk som jag har oläst: The Stand, och njuta av varenda postapokalyptisk sekund.  

Fler som har läst är väldigt många men här är några: Du är vad du läser, Helena när hon fanns på Bokhora och Bokföring enligt Monika  

9 kommentarer:

 1. Jag visste väl att du skulle älska den lika mycket som jag :) Och precis som du så är jag villig att förlåta sluta eftersom det liksom inte är det som är poängen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa visst är det så! Nu ska jag snart slänga mig över The Stand också :D

   Radera
 2. Hihi, skönt med fellownördar!! :-) Jag tycker det är intressant att man bara får en idé till att någon slags kupol ska sänka sig över en stad!! Hjärnan på den mannen alltså. Minns mest scenen med flygplanet i början!

  Önskar så att jag hade fler Kingböcker olästa och fick läsa dem för första gången. Bra att du läser The Stand innan du fortsätter med Mörka tornet-serien Lite senare i serien är det bra om du läst Salems Lot också men det kanske du redan har gjort? En negativ sak att säga bara: Gud vilken ful framsida på det exemplaret av boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha ja visst är det :D Och visst är idén helt fantastisk. Sen är det roligt att han påbörjade idén på typ 70-talet om jag inte minns fel. Han måste spara på alla sina roliga idéer i en liten ask eller något.

   Salems Lot har jag läst. Så galet bra. Jag funderar på att börja en Salems Lot samling nu där jag samlar på olika utgåvor. Nördigt värre, jag vet :P

   Och till sista: VA? Tycker du att den är ful. Jag tycker att omslaget är skitsnyggt hahaha

   Radera
 3. Jag blev King-omvänd efter att ha läst den här boken. Jag har varit väldigt skeptisk (och är det till viss del fortfarande) men har börjat ändra mig. Till och med så mycket att jag beställt ett alldeles eget exemplar av en King-bok :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad härligt att höra :D Kanske ska du ge dig på Bad of Bones då kanske. Också en King som alla brukar älska :) Jag var faktiskt också ganska så skeptisk i några år men efter jag börjat läsa honom igen som vuxen så gick jag från att vara skeptisk till att tillbedja honom, hehe.

   Radera
 4. För ett antal år sedan hade ju Stephen King planerat att sluta skriva (eller om det bara var att han inte skulle ge ut fler böcker?). Det projektet misslyckades han verkligen med big time ... som tur är! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Hu, skräm mig inte sådär! Och vilken tur att han är så full av idéer att han inte kan sluta skriva. Fantastiske man :)

   Radera
  2. Det är rätt länge sedan nu, måste vara mer än 10 år sedan -- och han har ju bevisligen varit rätt produktiv sedan dess. Det var någonstans runt att han skrev "The Plant" och väl hade varit med om en svår bilolycka? Hur som helst verkar den kreativa krisen vara passerad, lyckligtvis! :)

   Radera