tisdag 26 juni 2012

Jellicoe Road i mitt hjärta

Två. Så många gånger har jag nu läst om Jellicoe Road.
En miljon. Så många gånger vill jag läsa om den.

För jag älskar verkligen den här boken. Så mycket att jag inte klarade av att skriva en recension om den första gången jag läste den för lite över en månad sedan och så mycket att jag sträckläste den återigen i helgen. Jellicoe Road handlar om Taylor som som är föräldralös och som går på internatskola i Jellicoe, är ledare för skolan och krigar om territoriet med en annan lokal skola och en militärskola. Så börjar boken och som läsare känner man sig riktigt vilsen i berättelsen. Ungefär lika vilsen som Taylor är och känner sig. Fast sedan börjar bitarna fall på plats och vi får ta del av en vänskap mellan Taylor och hennes vänner och som läsare både gråter och skrattar man och man får hjärtat krossat och sedan ihop-pusslat flera gånger om och man känner sig som en tonåring igen med alla härliga känslor som man får för en viss fantastisk Jonah. För det här är en sådan vacker historia att den går att läsas flera gånger om och älskas lika mycket varje gång. Tro mig. Andra gången man läser den blir den inte mindre bra utan nästan bara bättre. Jag skulle vilja gå så långt och säga att den här boken är en av de bästa som jag har läst. I alla fall en av mina stora favoriter helt klart.
     Jag skulle också vilja ge en eloge för översättningen och det jobb som översättaren och författaren Katarina KuickX Publishing har lagt ner på den. Om jag fick bestämma skulle jag vilja att Katarina Kuick översatte allt jag läser hädanefter. För språket är flytande och vackert och jag som annars är väldigt kinkig gällande översättningar från engelska till svenska har ingenting alls att anmärka på. Det är helt enkelt bara rent perfekt. Så är det någon där ute som inte har läst den här boken än så läs den genast. Oavsett ålder, kön eller vem du är, jag kan nästan garantera att när du kommit över förvirringen man känner de första femtio sidorna så du kommer förlora dig själv i den.

Tach X Publishing för att ni gett mig en av årets bästa läsupplevelse. 
Två gånger.

19 kommentarer:

 1. OK, jag brukar lyssna på dig. Boken är nu överflyttad från nyfiken-på listan till önskelistan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja det tycker jag :D Jag älskar den verkligen och känner mig nästan lite sådär fjortis-kär gällande den här boken :)

   Radera
 2. Den här boken är verkligen hyllad överallt. Jag måste läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag verkligen. Den är lite konstig i början men när man väl förstår den och kommer in i den så kan man inte släppa den :)

   Radera
 3. Wow! Vilken hyllning! Jag gillade ju också men inte i närheten av vad du verkar göra!=) Visst är det rolit att man fortfarande kan hitta favoritböcker som man bara älskar och som alltid kommer vara med en även i vuxen ålder och med tusentals böcker i bagaget?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja jag kramar nästan luften ur den. Men jag föll verkligen pladask och då speciellt då den håller lika bra (och nästan bättre) andra gången man läser den. Det är ju inte ofta man känner så starkt för en bok och då måste man ju passa på och kramas :P

   Radera
 4. Nej men om man skulle vara en grining gammal kärring och säga att jag inte riktigt förstår hypen. Jag läste den i augusti förra året och det blev mest ett "jaha". Men jag är glad att du gillar den. Jag blir glad när folk är glada i böcker =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men ÅH! Du är nog den första tror jag som jag har hört säga så och like skönt tycker jag också att det är. För det är nästan inte normalt att en bok är så älskad hehe. Men visst är det härligt när folk är glada i böcker sådär härligt. Det blir jag också alltid tokglad av oavsett var det än är :)

   Radera
 5. Kul att du gillade den så mycket! :) Jag måste också läsa om den snart. Har en liten crush on Jonah Griggs. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh ja snacka om crush man får :D Jag tror lite att den där tonårscrushen man (jag då) får, gör så att man älskar boken ännu mer. För kände mig lite som tonåring igen när jag läste den för älskar boken lite som jag älskade vissa böcker som tonåring. Jättehärlig känsla det där :)

   Radera
 6. Jag älskade verkligen den här också, kommer också absolut läsa om den i framtiden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det! Blev förvånad av hur boken höll så fantastiskt bra även andra gången. Det är nästan som att jag snart vill läsa om den igen hehe.

   Radera
  2. Åh, då vill jag ju läsa om den på en gång :D

   Radera
 7. Imponerad av din snabba omläsning! Kanske dags att införskaffa denna omtalade bok nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du, jag tror att jag läste om den på sisådär fem timmar i sträck. Jag är riktigt förvånad själv på hur fort det gick och att jag fastnade i den igen fast jag läste den alldeles nyligen :) Tycker helt klart att du ska införskaffa den. Och hoppas du älskar lika mycket som jag :D

   Radera
 8. Ja visst är den bra. Älsk på den!

  SvaraRadera
 9. Ungdomsbibliotekarien20 december 2012 kl. 09:33

  Jag blir gråtfärdig bara jag tänker på den, så bra tycker jag den är, och hur ofta händer det?
  Efter att jag läst den första gången blev den min sambos och min högläsningsbok som jag läste för henne varje kväll i en veckas tid. Det passar den perfekt som. Det är dagens tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men ÅH!! Högläsning av Jellicoe Road låter som en fantastisk idé :D Jag tror att jag ska läsa om den snart igen faktiskt. Så otroligt underbart bok!

   Radera