söndag 22 september 2013

Kungen i mitt hjärta!

Det är väl ingen som har missat att jag älskar Stephen King och hans fantastiska böcker. Det finns verkligen få författare som kan skriva oändligt utan att man som läsare tröttnar eller tycker att han rabblar på för länge eller att historien börjar bli för långdragen. Nej King han bygger världar som uppslukar mig och får mig vilja stanna kvar där länge, länge oavsett om hans värld är helt fruktansvärt läskig och otäck.
     Mitt första möte med King var däremot något helt annat än ljuvligt. När jag var si sådär tolv år så lånade jag nämligen hem Jurkyrkogården från biblioteket och läste ut den under täcket i total fasa. Jag var så rädd för den där boken att jag inte närmade mig en King-bok på flera år efteråt. Jag tyckte att döda djur var riktigt otäcka och fantiserade om katter och hundar som skrapade på min sovrumsdörr med jord över hela kroppen mitt under nätterna. Jag som är uppvuxen på landet där det finns en del hemmagjorda djurkyrkogårdar lite här och där gick långa omvägar för att slippa gå över dem och jag fruktade vad som pågick där nere under jorden i gravarna. Otäckt var det men samtidigt alldeles alldeles underbart. Jag har ärligt talat inte läst om Jurkyrkogården för jag känner mig faktiskt lite skadad av den fortfarande även om jag vet att jag nog kommer älska den. Det är nog så att jag inte läst om den också för att jag gillar det där minnet. Det där otäcka då jag gick omkring och rös lite av obehag men under det närmsta året så har jag lovat mig själv att läsa den. För så är det med King. Han lämnar sällan en läsare oberörd.
     För något år sedan plockade jag upp mästerverket The Shining och gjorde det med rädsla. Jag läst den under lunchen med andan i halsen i stekande solsken och mitt i prunkande park och var helt galet rädd för att buskarna omkring mig rörde på sig, närmade sig för att attackera i vilken sekund som helst. Det var också efter The Shining som jag totalt föll för Kings berättelser. Att läsa honom som vuxen är absolut en helt annan sak. Istället för att fokusera på det otäcka som man så gärna gör som barn så upptäckte jag hur han bygger upp världar och berättar historier som verkligen är hissnande. Hans språk är magiskt och enligt mig är han ett språkgeni. Jag är så förtjust i honom att jag helst gärna läser minst en King i månaden. Hinner jag inte det så går jag omkring och klappar på hans böcker som jag har i hyllan. För enligt mig gör hans namn verkligen skäl för sitt författarskap och självklart är han värd en hel helg med hyllningar som denna. Det finns ingen författare som jag nämligen älskar så totalt. Och i mitt hjärta bor han och där stannar han nog för alltid.

19 kommentarer:

 1. Det där är en King-bok jag inte vågar läsa, Djurkyrkogården. Filmen skrämde livet ur mig, och eftersom böckerna brukar vara värre (bättre) så vågar jag faktiskt inte läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej fy alltså. Fast så kände jag med The Shining också och det är numera en av mina absoluta favoriter. Så ska ge mig på den snart. Jag bara måste :P

   Radera
 2. Det är intressant att så många av oss tar upp just Jurtjyrkogården som den läskigaste och den som lämnat mest intryck! Jag läste boken för ca ett och ett halvt år sedan och blev helt förlamad av hur sorgsen den var. Såg filmen som tonåring men då var det skräckdetaljerna som fascinerade, som vuxen får man en helt annat perspektiv. Förstår att du inte vet om du orkar läsa om.

  http://beroendeavbocker.blogspot.se/2012/04/jurtjyrkogarden-av-stephen-king.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar vara många som har den som första läsupplevelse. Ganska intressant val men den lockar not till unga tror jag. Men ska absolut läsa den nu :D

   Radera
 3. Jag vågar inte heller läsa Jurtjyrkogården eftersom jag tror att den skulle skrämma mig alldeles för mycket och filmen är det inte ens tal om att se... Håller med om att en läser King annorlunda som vuxen, skräcken blir inte lika viktig längre och en ser andra kvaliteter. Det är fantastiskt med sådana författare som kan ge både ock!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst är det fantastiskt! Jag gillar så att hans böcker är så komplexa på det viset. Det finns så mycket bra att plocka av :D

   Radera
 4. Jag tyckte inte att Jurtjyrkogården var så farlig, men däremot Christine. Herregud, jag trodde aldrig att jag skulle våga sätta mig i en bil igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uj Christin har jag inte läst än men det låter inte lovande. Eller också gör det det, haha. Har varit sugen på den länge dock :)

   Radera
 5. Roligt att du också nämner häckdjuren! Den scenen är något av det mest läskiga jag läst! Hur de bara kryper närmare och att det knappt går att fly!

  Älskar att du älskar lika totalt som jag!! Ibland tror jag att jag är ensam om att vara så totalt kär i King!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch ja de där häckdjuren är nog bland det läskigaste jag någonsin har läst. Badkarlscenen är läskig den med men häckdjuren är otroligt otäcka! Och visst är det härligt att vi är så många King-älskare. Som nästan förlåter honom för allt :D

   Radera
 6. The Shining läste jag också sommartid i fullt solsken och blev ändå vettskrämd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja fy! Kan inte föreställa mig hur det är att läsa boken ensam i mörker. Hua!

   Radera
 7. Första boken jag läste var "Carrie" och då var jag ganska liten, typ elva år, och omslaget var en bild från Sissy Spacek-filmen. Den var ju ohygglig, men jag minns att jag blev mest rädd för hennes hemska mamma. Jag kunde bara inte förstå hur man kunde vara så grym mot sitt eget barn. Jag tror faktiskt inte ens att jag tog in att det var tragiskt hur hon hämnades på de andra eleverna, jag tyckte nog att det var rätt åt dem bara. Jag har faktiskt inte ens sett hela den filmen pga det där med den hemska modern. Mina kompisar, som är skräckfilmsfantaster, är djupt upprörda över trailern för den kommande filmen ha ha : )Jag har ju bara boken att jämföra med så, ska man uttala sig lär man ha sett alla adaptioner antar jag.
  Annars är jag svag för Kings noveller, han har ruggigt bra teman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OM jag minns rätt så läste jag Carrie för många år sedan men avslutade den aldrig för att jag tyckte den var för otäck. Måste helt klart läsa den nu. Men såg den ganla filen några gånger och den var så otäck tyckte jag. Allt vara bara hemska. Men som sagt jag var ung när jag både läste och såg den. Ska bli spännande att se vad jag tycker nu :D

   Radera
 8. Jag har faktiskt inte läst Jurtjyrkogården ännu, men nu vet jag inte om jag vågar. Hu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha nej jag förstår vad du menar. Men läs The Shining först. Du som älskar Bag in Bones kommer älska denna absolut :D

   Radera
  2. Ja! Det måste jag ju, nu när Doctor Sleep kommit ut och allt. Tror jag ska göra det i vinter! :)

   Radera
 9. Jag har ju varit King-skeptiker ungefär så länge jag kan komma ihåg men så har min kollega på booksonmymind.wordpress.com omvänt mig och nu gillar jag King. Flickan som älskade Tom Gordon är en favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh den har jag inte läst än! Men förstår att den ska vara fantastiskt bra. Det som är det fina med King är att han verkligen har skrivit många bra kvalitetsböcker. En del sämre också men det finns verkligen något för alla bland hans böcker.

   Radera