onsdag 7 september 2011

His Majesty´s dragon av Naomi Novik

Will Lawrence är kapten i Kungliga marinan under Napoleonkriget då han råkar komma över ett drakägg som krigsbyte efter att ha besegrat en fransk båt. Drakar som är intelligenta och mänskliga framavlas och används i kriget som något vi kan kalla krigsflyg. Lawrence blir den person som av en slump måste fostra och ta hand om draken Temeraire då han föds ombord, och på så sätt måste överge marinan för ett liv som drakflygare.
     Det här är en fantastiskt beskriven historisk fantasy som för mig var förvånande bra. Om jag ska vara helt ärlig så trodde inte jag att jag skulle tycka så mycket om den här boken som jag gjorde. För inte bara den historiska faktan är bra genomförd, boken innehåller även mycket humor. Draken Temeraire är en extremt sympatisk drake och det är i utvecklandet av Lawrence och Temeraires relation som höjdpunkterna av boken befinner sig. Will Lawrence är även en riktig gentleman som känner sig ganska utanför drakflygarna rent generellt med deras avslappnade attityd gentemot varandra och hans anpassning som drakflygare speglar  Temeraires anpassning som den speciellt framavlade drake, som han faktiskt är.
     Jag kan förstå att den här boken inte lockar de som inte vanligtvis läser fantasy och ska jag vara helt ärlig så skulle jag aldrig ens ha tittat åt boken om den inte hade ingått i höstens kursmaterial på en av de kurser som jag läser. Nu är jag däremot väldigt glad att jag läste boken. För det tog mig bara några sidor för att jag skulle tycka om Noviks enkla sätt att skriva på, även om faktiskt de flesta av gestalterna i boken är män. Nu ser jag fram emot att få läsa de resterade böckerna i serien som än så länge består av fem böcker till. Draken Temeraire är nämligen ingen som man bara kan lämna efter sig om man väl har lärt känna honom, han skapar en beroendeframkallande känsla som gör att jag känner mig lyckligt lottad för att fått tillfället till att vara just hans vän.     

2 kommentarer:

  1. Relationen mellan honom och Lawrence är verkligen den här bokseriens hjärta, synd bara att resten av böckerna inte verkar hålla lika hög klass som den här boken. Man vill ju ha mer Temeraire!

    SvaraRadera
  2. Ja det är verkligen det. Älskar verkligen deras konversationer och deras fina vänskap. Synd att alla verkar tycka att det blir tråkigt och trist sen fast gör nog som du och läser tvåan för att se vad jag tycker...Synd på en så fin början.

    SvaraRadera