tisdag 7 juni 2011

Det här med zombies...

Det kanske inte är någon nyhet vid det här laget att jag gillar skönlitteratur med övernaturligheter. Det spelar inte så stor roll vad det är för övernaturligheter bara det är en trovärdig och välskriven bok. Just nu läser jag till exempel The Summoning av Kelley Armstrong vilket är, helt otippat, en riktigt bra young adult bok som innehåller allt från nekromatiker, till magiker, till shamaner, till människor med Supermankrafter. Japp, jag tycker om det mesta men det finns en slags mytologisk varelse som jag inte kan lära mig att tycka om: Zombies.
   Hur jag än gör och vad jag än läser så kan jag inte tycka att zombier känns verkliga eller ens det minsta läskigt och då har jag försökt mig på att läsa zombieböcker, se zombiefilmer och till och med tittat på zombie-TV-serier. Fast idag då när Breakfast Book Club tipsade om bokbloggen Swedishzombie så slog det mig att det är en bok som jag faktiskt inte provat på och som de flesta verkar gilla oavsett zombiekärlek eller inte, nämligen Tjärven av John Ajvide Lindqvist. 
   Så nu gör jag i sommar ett sista försök till att läsa om zombies. Sen får det vara nog.    


   

9 kommentarer:

 1. Hallå!
  Tjärven är väldigt bra, men läskig? Näe, det finns inte många läskiga zombier, tyvärr. Hanteringen av Odöda har du förmodligen redan läst. Såna zombier gillar jag, sorgligt och makabert och obehagligt. Det är nog det sorgliga jag personligen är så svag för när det kommer till zombier. Eller när allt går fullkomligt åt helvete, som det gör för t ex soldaterna i Craig DiLouies Tooth and Nail. Dessa mäktiga scener, dunder & brak & domedag! Wohoo! Eller varför inte Isaac Marions mysiga, kärleksfulle hjärnsmaskande R i Warm Bodies. Fint!

  Men läskiga? Näe...

  SvaraRadera
 2. Hejhej!
  Det slog mig när jag läste din kommentar att jag har nog alltid förväntat mig rädsla när jag läst zombieböcker. Att bli skrämd till döds sådär härligt. Jag har ju så klart läst Hanteringen av Odöda och älskade den. Den var sorglig och vacker och inte alls läskig. Fast tänkte nog aldrig på dem som zombies.
  Känner nu att jag måste tänka om och blev sugen på att kanske börja med Warm Bodies. Först för att du beskrev den så fint och sen för att jag gillar beskrivningarna som jag hittat.

  Tack =)

  SvaraRadera
 3. Jag som älskar zombies i olika format (speciellt tv-spel) tycker inte heller att de är så läskiga. Speciellt inte de klassiska, långsamma braaaaiiiinssss-zombierna. Men jag gillar att läsa om postapokalyptiska scenarion, när samhället bryter ihop, civilisationen går under och mänskligheten plötsligt blir villebråd. Och zombieapokalypser är verkligen perfekta för att få fram den där äkta undergångskänslan.

  SvaraRadera
 4. Zombielitteratur är ju nödvändigtvis inte skräcklitteratur. Jag tycker det utgör en egen genre. Och ja, den moderna zombieberätelsen är mycket apokalys, tänk Mad Max. Det är action äventyr spänning och en massa annat. Men det irriterar mig lite ibland att ingen skriver om en riktigt läbbig zombie. Jag har gnällt lite över det här: http://www.swedishzombie.com/2011/05/laskiga-zombier-i-litteraturen-finns-de.html

  SvaraRadera
 5. Den här grejen:
  http://www.swedishzombie.com/2011/06/utlottning-3-signerade-exemplar-av-thin.html
  är inte heller om direkt läskiga zombier. Men den är jävla bra tycker jag. Tävlingen gäller ju bara folk bosatta i Sverige, för meningen med min blogg är att sprida bra zombiegrejer i vårt land, USA badar ju i alla härliga saker, men skulle du vinna skulle det räknas ändå. Bara så du vet!

  SvaraRadera
 6. Bokstävlarna: Jag höll på att skriva att jag inte tycker om apokalypsberättelser men kom på att det är fullkomligt ljug för jag läser ju om det i mina studier hur mycket som helst. Har bara inte överfört det i min skönlitterära än :)
  Men du, vad är det för zombieTV-spel du spelar? ÄLSKAR TV/dator/Wii-spel och zombiespel låter ju hur skoj som helst.

  Swedish Zombie: Kommer ihåg att Jurkyrkogården skrämde skiten ur mig som liten men annars är det nog inte så mycket som skrämmer mig egentligen i litteratur. Förutom en del oväntade gastar. Är däremot nu extremt peppad på att läsa om zombisar oavsett låg skrämselfaktor.

  Och tack för tipset om tävlingen förresten :D

  SvaraRadera
 7. Jag alskar ju bocker med overnaturliga inslag, men har hittills faktistk inte last sa mycket om just zombier. Har hittat nagra intressanta lastips pa olika bokbloggar, men har ej hunnit dit annu. Dock alskar jag zombiefilmer! :-)

  Och tack for tipset gallande Blogger, jag skall se till att gora det!

  SvaraRadera
 8. Jurtjyrkogården var läskig ja. Undrar om man skulle tycka det vid en omläsning? Det är ett slags zombieberättelse iaf tycker jag, med lite annorlunda upplägg.

  SvaraRadera
 9. Swedish Zombie: Jag har funderat på att läsa om Jurkyrkogården också för att se om den är så läskig som jag tyckte då. Fast samtidigt tar det lite emot. Den sitter lite som ett djupt litterärt skrämselsår och jag vet inte om jag vill förstöra den känslan riktigt :)

  Emma: De vassa tändernas skog är jag sugen på att läsa. Lite såhär romantisk zombiekärlek kan väl inte gå fel :) Däremot kan jag inte komma ihåg om jag sett en riktigt bra zombiefilm...ingen som satt sig på minnet i alla fall...

  SvaraRadera