måndag 4 april 2011

Överenskommelser - Simona Ahrnstedt

Förlag: Damm Förlag AB    ISBN: 9789173516587    Format: Epub   Sidantal: 450   Utgivningsår: 2010   Genre: Romance   Betyg: 4/5

Hur vackert är inte det här omslaget? För mig hade det nog inte spelat någon som helst roll vad boken hade handlat om. Jag hade läst den ändå. Lite synd att texten på omslaget överdriver dock. "Sveriges nya Jane Austen"; står det. Skitsnack, säger jag. Snarare känns det som om författaren har snott delar ur alla Jane Austen böckerna och blandat ihop det till en salig röra. Jag saknar även bättre miljöbeskrivningar och starkare historisk kontext. Karaktärerna är stereotypa, fåniga där män är män och kvinnor ska veta sin plats. Glömde jag nämna att boken borde kategoriseras in i tantsnuskfacket och inte i romance? Boken är verkligen upplagd för att jag ska hata den. Ändå sträckläste jag den och älskade varje minut. Jag satte inte ens på min dator under hela lördagen på grund av att jag var så förlorad i Simona Ahrnstedts magiska värld och det säger en hel del om både mig och boken. Jag måste säga att författarinnan Simona Ahrnstedt är ett geni. Ett underhållningsgeni helt enkelt. Det känns som hon har skrivit boken enbart för att låta läsaren tillåta sig försvinna in i hennes magiska värld för en liten stund. Hon gav mig både min läslust och min inspiration tillbaka och det här med att jag tycker att hon har snott och blandat alla Jane Austens berättelser i en bok; fungerar alldeles utmärkt. Sen vem vill inte läsa en bok där författarinnan jämförs med Jane Austen? Bra marknadsföring av Damm förlag.
                Tydligen är jag inte ensam om att tycka det här märker jag efter en titt på några bokbloggar. Både Eli, Boktoka, En bok om dagen, Hyllan, Bokhora och Bokläsardagbok tycker mer eller mindre likadant. Jag tror att det är så enkelt att Simona Ahrnstedt vet vad vi stundvis behöver. Att vi behöver förgylla vår gråa vardag med guldkanter utan krusiduller och utan intellektuellt tjafs. För jag tycker inte att vi behöver intellektualisera och analysera allt vi läser. Vi behöver även bli roade och underhållna. Sen tycker jag även att författaren verkar väldigt härlig. För mig ger det alltid boken ett extra plus.

4 kommentarer:

 1. Vilken känsla, att hata och älska. Den här boken vill jag läsa! Den har kommit som pocket såg jag så det blir att lägga den till semesterläsningen :)

  SvaraRadera
 2. Jag blir nog lite sugen på att läsa den här boken. Historiska romaner är annars inte min grej, trots att jag översatt två lååånga sådana, men lite lättsam underhållning är precis vad jag behöver just nu.

  SvaraRadera
 3. Åh, ja läs den! Blev förvånad över hur mycket jag älskade den. Underhållning på hög nivå. Sen upptäckte jag det här idag: http://simonaahrnstedt.se/2011/04/lingonhjarta/
  Härligt!

  SvaraRadera
 4. Ja, den där hunddraken Falcore var jag också lite skeptisk till, men jag tycker absolut att du ska läsa den!
  Och jag ska absolut läsa Överenskommelser. Vilken underbar recension du har skrivit!

  SvaraRadera