måndag 18 april 2011

En dag av David Nicholls.


Jag tror det var förra veckan, då jag fann mig på löpbandet på gymmet. Redo för min nästa ljudbok trycker jag på play och förväntar mig Spill av Sigrid Combuchen när helt plötsligt jag befinner mig på ett studentrum på Edinburghs Universitet, en examensnatt med de två unga, examinerade studenterna Dexter och Emma. Jag blev hemskt besviken men gav den okända ljudboken ändå en chans. Därför att jag på gymmet föredrar att lyssna på ljudböcker än att tvingas lyssna på gymmets radio som har på någon slumpmässig radiokanal med dålig signal. Efter en stund kom jag på mig själv att le och stundvis fnittra mitt under min powerwalk och jag uppfylldes med en känsla av lycka och upprymdhet. Jag var helt förlorad i Dexter och Emmas värld.
       En dag av David Nicholls skildrar en vänskap mellan de två huvudgestalterna och utspelar sig under tjugo år men bara under ett datum varje år, nämligen den 15 juli. Det geniala med att bara skildra deras relation under ett specifikt datum under tjugo år är att man som läsare får ta del av deras vänskap och relation som en "riktig" vän. Nicholls återberättar året som en vän återberättar och sammanfattar årets händelser för en annan vän. Nicholls lyckas även riktigt snyggt skildra Storbritanniens politiska och ekonomiska situation samt den socioekonomiska indelning  under 1988 fram till 2008.
         Jag älskade boken men blev också arg på Nicholls under tiden som jag läste. För jag ville ha mer av Dexter och Emma. Jag blev också glad, lycklig, sorgsen och upprörd och det här är en av de få böcker som jag, i och med att jag lyssnade på boken, stökade ner hemma för att kunna städa upp, enbart för att ha någonting att göra och som ursäkt lyssna på boken samtidigt. Det här är också verkligen en skickligt skriven bok och bokens moraliska tema är fullkomligt framträdande. Vi har bara ett liv och vi måste ta vara på de människor omkring oss som vi älskar. Själv förstår jag inte hur i hela världen jag har kunnat missa denna juvel innan och det var av ren tur som jag fick denna bok av en vän för ett bra tag sedan. Annars hade jag nog missat en av de bästa böcker som jag har läst på länge. Kanske på flera år. Sen måste jag tillägga att Anders Ekborg som läste upp boken gjorde det helt fenomenalt. Nu är jag på jakt efter fler böcker upplästa av honom. För det känns som om han till och med skulle kunna läsa upp en enkel Fantomen tidning och jag skulle tycka att det var den bästa Fantomen jag någonsin fått uppläst.
       Jag gjorde dock ett misstag under läsningens gång. Jag gick nämligen in och läste både recensioner och kommentarer till recensionerna vilket gjorde att jag ville börja gråta. Jag fick nämligen slutet serverat och det vill man verkligen inte när det gäller den här boken. Så läs inga recensioner. Läser du den här recensionen och inte har läst boken; FY på dig. Läs inga fler nu utan njut av David Nicholls bok En dag. För det kan bli en av dina bästa läsupplevelser på länge.

Andra bloggar som också recenserat En dag är: Bokhora, En bokcirkel för alla, Hyllan, Boktagen och många, många andra fina bokbloggar.


Titel: En dag   Författare: David Nicholls   ISBN: 9789197906708   Förlag: Printz Publishing   Inläsare: Anders Ekborg   Utgivningsdatum: 2010   Finns att köpas här och här   Betyg: 5/5

5 kommentarer:

 1. Usch, den är så bra att jag vill gråta igen! Tack för att du länkar till mig. Gulligt av dig =)

  SvaraRadera
 2. Visst är den helt fantastisk. Jag tyckte den var så bra att jag typ blev arg. Jättekonstig känsla!

  SvaraRadera
 3. Haha! Jag fattar vad du menar. Man blir arg för att den finns, för att den tog slut, för att Emma och Dex är så underbart jobbiga och för att de inte finns på riktigt. ARGH! =)

  SvaraRadera
 4. Jag ska läsa den till hösten i samband med Lyrans jorden-runt-resa. Längtar.

  SvaraRadera
 5. Då har du någonting att verkligen se fram emot. Jag har också böcker som jag har lagt undan till en perfekt dag. Typ :)

  SvaraRadera