torsdag 25 april 2013

Weirdo - en gotisk, mörk, mystisk liten överraskare med oanad fantastiskhet!

Jo jag vet! Det var en lång och jättekonstig titel på ett inlägg om en bokrecension men det är faktiskt mer eller mindre så jag kan sammanfatta hela känslan som jag fick för denna fantastiska bok. Jag har så svårt att skriva om den här boken. Helst av allt vill jag försöka få ner något slags långt och lyriskt glädjeskrik för att försöka förklara hur mycket jag tokälskade den här boken men istället har jag lovat mig själv att försöka skriva något slags vettigt om den så att ni i alla fall kan få någon slags överblick.
     Cathi Unsworth har lyckats skriva en gotisk, brittisk och punkig noir där häxor blandats med vidskepelser, lögner och mord i nutid och dåtid. Man kan säga att boken handlar om en före detta polis (Sean) som numera är en privatdetektiv som är anlitad för att lösa ett gammalt mordfall från 80-talet på grund av att man har genom dna-tekniken som då inte existerade, lyckats hitta ledtrådar om en annan medhjälpare eller mördare till mordet. Sean kommer alltså till Norfolk seaside resort of Ernemouth och träffar där en gammal pensionerad polis som då hade hand om fallet, en redaktör på en lokaltidning och en unga kvinna som har en tatuering på handen. Samtidigt som vi får träffa Sean och uppleva Norfolk genom honom förflyttas vi även tillbaka i tiden till de personer som var inblandade i mordet. Dessa personer är unga punkare i femton-sexton ärs åldern och jag föll som en fura för de gestalter som Cathi Unsworth målat fram. Genom att slungas fram och tillbaka i tiden nystas en hemlighet upp och jag är alldeles kär i Unsworth sätt att skriva på och skapa en miljö. 
     Det här är alltså en slags mörk och underbar thriller utan egentliga spänningsmoment fast ändå är den underhållande och tilldragande, lite gotisk och punkig. Och sen ska vi inte glömma att det finns vissa magiska inslag och allt detta tillsammans fick mig att älska boken. Så jag rekomenderar den till alla som gillar mörka och lite smått knäppa thrillers. Själv ska jag nu ge mig ut på jakt efter precis alla Cathi Unsworths tidigare böcker.    

Rec.ex Kalla Kulor

14 kommentarer:

 1. Nu läste jag aldrig mellandelen av ditt inlägg, jag vill ju inte ha för mycket information :) Men du, det här låter ju alldeles lysande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde du rätt i. Brukar göra likadant. Men ja! Lysande är den tycker jag :D

   Radera
 2. Har blivit lite intresserad av den här men blir inte riktigt klok på om det är mer historiska häxor, typ läkekunniga som bränns på bål eller om det är mer nutidshäxor med trollformler och massa krafter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var också lite fundersam över det innan. Men det är mer modern nutidshäxa :)

   Radera
 3. Svar
  1. Åh tack :D Oroshjärta är också ett jättefint namn!!

   Radera
 4. Nu är jag väldigt, väldigt nyfiken på Weirdo för den låter ju helt awesome med den blandningen. Måste nog läsa den här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en jättehärlig blandning. Blev tokförtjust :D

   Radera
 5. JA! Visste att du skulle älska! Har The Singer (som Elizabeth Hand läste under sitt Sverigebesök!!!) och Bad Penny Blues i bokhyllan och ska läsa asap. Älskar allt med Unsworth, såväl hennes litterära stil, hur noir gifter sig med punk- och gothinfluenser, som hennes personliga stil. Hon verkar så sjukt cool. Mvh Fangirl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ÅH ja, visst verkar Unsworth så galet cool! Har googlat som en galning på henne under den senaste tiden och vill numera som sagt läsa allt av henne. Fast när du nu säger att E.Hand läste The Singer under sitt sverigebesök så måste jag nog läsa den först :P
   Mvh Galet mycket Fangirl här med :D

   Radera
 6. Den kom i posten utan att jag önskat. Känns bra att se en lyrisk recension då:-)

  SvaraRadera
 7. Är så avundsjuk på dig som älskar den så, vill också :-)

  SvaraRadera
 8. Åh! Men jag tror att du läser om den om sisådär 20 år så kommer du också att kanske älska den. Kanske hade du gillat den bättre på engelska som du redan nämnt. Ibland brukar jag överge den översatta verionen för att pröva om jag gillar den bättre på engelska och det brukar ofta fungera. Men sen tror jag att du kommer tokgilla Onda Flickor istället så du har du något att se fram emot.

  (Och du! Har du läst Don't Breathe a Word by Jennifer McMahon? Jag påbörjade den igår och kan inte sluta tänka på den. SÅ fantastiska bra redan nu och då är jag bara på sidan 40 typ. Tror helt klart att den är något för dig.)

  SvaraRadera