måndag 28 mars 2011

Umberto Eco och hans bok om hur han skrev sin bok

Antar att jag inte är ensam om att älska Rosens Namn av Umberto Eco. Jag läste ut boken förra sommaren på, vad det kändes som, en halvtimma. Det tog säkert längre tid men snabbt gick det i alla fall med tanke på att jag knappt släppte den ifrån mig. Emellanåt kommer jag ihåg att jag kunde ledsna lite på Umbertos eviga miljöbeskrivningar men i och med att jag, som författaren själv, älskar historia så kunde jag ändå ta mig igenom de partierna ganska lätt. 
          Ungefär samtidigt gick jag en författarkurs på Linneuniversitetet och hade en annan av Umbertos böcker som kurslitteratur, nämligen Ps till Rosens namn. Ps till Rosens namn skrev Umberto Eco för att beskriva hur han skrev Rosens namn. Kanske låter som att det är lite kaka på kaka men jag älskade faktiskt även den. Den är underhållande och lättläst och fungerar som en helt fantastisk manual för de som skriver just historiska romaner. Vad jag älskade mest med just denna bok var hur Umberto beskriver hur han gjorde när skrev sina miljöbeskrivningar och sina dialoger. Hur han tog veckor på sig med att studera gamla kartor, beskrivningar och böcker för att kunna skriva en enda dialog. Hur han till exempel räknade ut hur lång en viss trappa varit i verkligheten för att kunna skriva en dialog som skulle vara samma tidslängd som det tagit i för de verkliga munkarna att gå upp för trappan. Lite excentriskt kanske men också ganska härligt, tycker jag. 
          Ps till Rosens namn är en bok som minskar min egna skrivstress som jag oftast drabbas av. Den lär mig att en bok kan få ta hur lång tid som helst på sig innan den blir klar. Jag behöver faktiskt inte skriva klart min bok nu utan den får ta den tid den tar. Sen måste jag tillägga att jag har lyckan (en gnutta ironi finns nog med här också), att inte ha ett förlag hängande över mitt huvud. Jag blir klar när jag känner mig klar helt enkelt. Så för att avsluta ett lite smått osammanhängande inlägg så är det en väldigt bra bok för de som skriver på en historisk roman. Lite svår att få tag på men bra att ha hemma i bokhyllan för att kunna läsas i när man känner behov.      

(Ps...)

Titel: Ps till Rosens Namn
ISBN: 9176082678
Författare: Umberto Eco
Översättning: Eva Alexanderson
Utgivningsdatum: 1985
Förlag: Bromberg
Sidantal: 86
Betyg: 4/5

1 kommentar:

  1. Jag tror inte det är så många som känner till Skinn Skerping. Rusa till internetbokhandeln (hihi) och köp den!

    SvaraRadera