onsdag 8 augusti 2018

De tre läskigaste böckerna för min treåring
Så jag har en 3,5 årig liten dotter här hemma som även hon är en litterär mörkerälskare. Hon verkligen älskar allt som har med spöken och monster att göra och just nu tycker hon att fladdermöss är spännande. Och faktiskt ganska så gulliga! Precis som hennes mamma. Det finns dock något som hon är helt galet rädd för däremot och det är vargar. Jag kan verkligen förstå det för jag var själv rädd för vargar när jag var liten och hade ständigt en återkommande mardröm om vargar och hur de jagade upp mig på ett snickarbotak. Okej, Emil i Lönneberga kan ha varit involverad i drömmen men otäck var den och jag minns fortfarande hur drömmen utspelade sig. 
     Huruvida min dotter drömmer mardrömmar om vargar har jag inte riktigt fått koll på än men läskiga är de och så fort det kommer någon animerad varg på TV så gömmer hon sig bakom det föremål/människa som är det första som hon kan få tag på. Det konstiga är dock att hon tycker det är jättespännande att läsa om vargar fast då bara de kvällar då hon känner sig extra modig och just de kvällarna läser vi nästan alltid samma tre böcker. 

Den första boken är Rödluvan av Catarina Kruusval (Pressbild från Nordstedts Förlagsgrupp AB)

 Pressbild från Norstedts Förlagsgrupp AB
Detta är en otroligt fin liten bok tycker jag som mamma och vuxen och jag är väldigt förtjust i Kruusvals versioner av gamla berättelser. Första gången min dotter läste boken själv så slängde hon iväg min ipad så det tjongade om det. Tills jag fattade att det var vargen hon var rädd för så var jag  lite sur där ett tag men sen förstod jag att hon tycker att denna bok är JÄTTELÄSKIG! Fast de kvällar som hon känner sig extra modig så kommer den här boken fram och så kryper hon långt ner under täcket och kikar fram då och då för att titta på vargen. Jag gillar de små detaljerna med den här boken och det faktum att den slutar som den gör. Den är både läskig och inte läskig för en treåring. Det roliga är dock att min dotter är även lite rädd för Rödluvan. Läskig tjej med läskigt namn säger hon. Personligen tycker jag det är görgölligt.
Här hos Bokus kan man hitta den underbara boken.Nästa bok som är enormt läskig är Tre små grisar av Catarina Kruusval (Pressbild från Nordstedts Förlagsgrupp AB)

Svin(höhö)läskig bok enligt min treåring och första gången jag läste den för henne började hon nästan gråta även om hon redan kände till berättelsen genom Mashas Stories på Netflix. Jag fick snabbläsa slutet den gången så hon förstod att den slutade bra. (Vill bara tillägga här att boken var hennes val så ni inte tror att jag gillar att få henne gråta bara sådär.) Men den här boken läses alltid genom att hon gömmer sig under täcker så huruvida hon har sett de fina bilderna det vet jag inte. Jag tycker de är jättefina iallafall och hon älskar boken och lyssnar gärna på den när hon känner sig extra modig och här hos Bokus kan man hitta den.

Den tredje och sista boken är Gittan och Gråvargarna av Pija Lindebaum (Pressbild från Nordstedts Förlagsgrupp AB)

Så himla fin bok det här då Gittan inte är som alla andra. Hon är försiktig och eftertänksam och tycker saker och ting är läskigt men är ändå så modig. Denna bok passar min dotter utmärkt och hon gillar den skarpt. Inte alls lika otäck som de andra böckerna och när vargarna i den här boken somnar så har det hänt att hon lägger sig på sidan och somnar med dem. Just nu dock så tycker hon boken är läskig just därför att den handlar om just vargar och att det finns vargar på framsidan men det kommer och går lite den där rädslan. För vi har läst den här boken minst hundra gånger och inte en enda gång har hon gömt sig under täcket. Jag har inte läst några av de andra Gittan-böckerna men är väldigt sugen på att köpa in allihop för denna är fin och underhållande och väldigt mysig enligt både mig och min lilla modiga treåring.
Här hos Bokus kan man hitta den. 


5 kommentarer:

 1. Kanske inte riktigt än men när hon fått något till år på nacken vill jag verkligen rekommendera två bilderböcker av Richard Ask, Ett monster med snurrig päls och De bortglömda benens hämnd. De är helt fantastiska! Särskilt den sistnämnda.

  Och välkommen tillbaka, kul att se dig här igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vilka underbara tips!! Ser verkligen ut som något hon kan gilla. Och jag med :)
   Och tack!! Så underbart att vara tillbaka.

   Radera