söndag 29 juli 2018

Dr. Sleep - ångestbotaren


Som jag peppade inför boksläppet av Dr. Sleep (Doktor Sömn), uppföljaren på Stephen Kings fantastiska The Shining (Varsel) och så fort boken släpptes så köpte jag in den. Vad hände sen då? Ingenting. Om jag inte minns fel så påbörjade jag den men det var omöjligt att komma förbi mer än sisådär femtio sidor så jag lade den åt sidan. Inte för att den var dålig utan mer för att jag inte kunde koncentrera mig. Hopplöst var det. Detta var år 2014...
     Några år senare så lånade jag boken som ljudbok istället och började om och hejsan vad det gick bra att lyssna på boken. Under långa härliga promenader lyssnade jag mig igenom denna underbara och hyfsat läskiga bok och blev inte bara förtjust utan också mycket klokare. Hur man kan bli klokare av en bok av Stephen King kanske ni undrar? Jo för mitt i all skräck och läskighet kan man hitta fantastiska råd och tips. Jag ska förklara men nu först till själva bokens innehåll (Har ni inte läst The Shining (Varsel) så är mitt råd att inte läsa vidare nu):

Danny Torrance har vuxit upp och lever ett hyfsat miserabelt liv efter sviterna på Overlook Hotel, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hans upplevelser där. Han reser runt och arbetar på vårdhem och har en förmåga att med hjälp av sin synskhet, hjälpa människor över till andra sidan. Varav han kallas för Doktor Sömn. En dag får han kontakt med en telepatisk, ung flicka som ber om hans hjälp och tillsammans ger de sig ut på jakt efter själasugande vampyrliknande och ganska så otrevliga filurer. 
     Den här boken har fått en del kritik som främst bygger på att denna bok inte ens kan liknas den otroligt fantastiska bok som The Shining är. Fast jag tror att det är viktigt att komma ihåg att detta inte är en ny The Shining. Den här handlar Danny som vuxen. Om sviterna av denna hemska upplevelse och hans synskhet. Av att leva med monster dagligen. Och den här boken är bra. På sitt speciella vis. Den påminner mig lite om hans äldre böcker fast med ny twist och jag är helt klart underhållen hela vägen så jag tycker att detta är en värdig uppföljare till ett mästerverk.

Och så till vad jag lärde mig av den här boken. För mig var detta en sådan otrolig uppenbarelse och det har nu räddat många annars sömnlösa nätter. Doktor Sömn har nämligen lärt mig att hantera mina tankar att rusa iväg när man vaknar upp mitt i natten. Ni kanske också vaknar mitt i natten ibland i de perioder då ni har huvudet fullt med tanker och saker som ska genomföras dagen efter och så ligger man där och börja tänka på en sak och sedan helt plötsligt rusar hela huvudet iväg med tankar och du är helt plötsligt klarvaken. Doktor Sömn (värdig sitt namn) har botat mig från detta. 
     I boken får vi nämligen även träffa Danny som barn, efter vad som hände på Overlook Hotel och möta hans problem med hans synskhet, dvs. alla vidriga spöken som kommer och besöker och följer efter honom. Vad han får lära sig är då detta:

Att mentalt fånga in detta spöke och stoppa ner den i en liten kista och ställa den längst upp på en hylla i ett litet mörkt rum i hans hjärna och då på så sätt göra sig av med det.

Det här är ett fantastiskt tips! För när man vaknar mitt i natten med huvudet fullt av tankar så brukar iallafall inte jag tänka direkt klart. Så då tar jag de där tankarna, föser ner dem i en låda och ställer upp dem i lådan inne i huvudet där någonstans långt bak, för att ta itu med det imorgon, och somnar om. Fungerar varje gång!

Så komplett författare den där Stephen King. Och vansinnigt underbart läskig.


      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar