tisdag 27 oktober 2015

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Ibland dyker det upp böcker för unga vuxna som fullkomligt knockar ut en. Jellicoe Road var en sådan bok och Den ökända historien om Frankie Landau-Banks är helt klart en annan. E.Lockhart som även har skrivit den fantastiska boken Kanske är det allt du behöver veta (ja hon verkar gilla jättelånga titlar) är absolut en författare att hålla ögonen på. Den här gången ger hon sig in i den akademiska internatvärlden och vi får möta Frankie som, när vi träffar henne, är på väg att rent kroppsligt sett bli vuxen. Hon håller på att förvandlats från en alldeles alldaglig och vanlig ungdom till en ren skönhet. Frankie kommer tillbaka till skolan efter lovet och helt plötsligt har hon blivit populär utan att riktigt förstå varför och HAN har helt plötsligt blivit intresserad av henne. Han som aldrig ens tittat åt hennes håll tidigare.
     Då detta då är en internatskola så finns det även ett hemligt sällskap. Detta har Frankie varit medveten om innan men hon blir inte intresserad av den förrän då hon kommer i kontakt med den och inte kan gå med på grund av den fjantiga anledningen att hon är tjej. Frankie som inte riktigt kan acceptera detta påbörjar därför en avancerad plan och skrider till handling.
     Lockhart har återigen skrivit en fantastisk bok och lyckas med att hålla den smart och rolig samtidigt som den är intressant och tankeväckande för en yngre läsare. Boken behandlar nämligen genusfrågor på ett sätt som inte blir torrt eller ointressant och jag gillar Frankie som är intelligent men samtidigt en helt vanlig tjej. Jag blev vansinnigt förtjust i den här boken och fastnade redan enbart några sidor in. Sen hoppas jag innerligt att Lockhart kommer skriva många fler böcker för jag gillar starkt hennes stil. Och sen gärna fler internatmiljöer. Det kan man väl få be om lite extra?!

Fler som läst är bland annat: Bokfreak, Fiktiviteter, Enligt O

Finns att köpa här och här.
Rec.ex Lavender Lit

4 kommentarer:

 1. Alltså, jag tyckte ju helt makalöst bra om den här boken och att den var MYCKET bättre än "Kanske är det allt du behöver veta" (jösses, dessa långa titlar) som jag visserligen tyckte var helt ok. men jag menar, internat! Hemliga sällskap! Starkt kryddat med en kick ass-hjältinna som dryper av rättfärdig feminism utan att någonsin skriva det på näsan på folk. Mer sådant tack!

  SvaraRadera
 2. Jag har också läst båda Lockhartböckerna och blev helt mentalt knockad av "Kanske är det allt du behöver veta", men Frankie-boken var en mkt roligare/mysigare läsupplevelse, så jatack till mer internatmiljöer och hemliga sällskap!

  SvaraRadera
 3. "Kanske är det allt...." är ju dock ganska kort och koncis i original, "We were liars" :) Men Frankie-Landau Banks.... är en imponerande lång titel! Och en bok jag såklart måste läsa. Älskade "Kanske är det allt...."

  SvaraRadera
 4. Låter riktigt bra och intressant :) Underbart omslag också. Kanske får bli min jul läsning :)

  SvaraRadera