torsdag 4 december 2014

Historisk och underbar mys -och rysberättelse

Jag älskar det här omslaget! Kanske just inte för själva omslagets skull men vad för det ser ut att innehålla. Bara av att titta på det här så ser jag framför mig hur jag har dragit upp benen i soffan med ett glas vin och bara njuter av en generationsberättelse som tar oss tillbaka i tiden då livet var så annorlunda mot det liv vi lever här i dag. Och i väntan på min författarfavvo av dem alla, Kate Morton, så har jag hittat Katherine Webb. För WOW så bra det här är!
      Egentligen är det här en ganska så enkel berättelse berättad på ett ganska så enkelt sätt. Det är inte direkt svårt att lista ut vad som kommer hända eller vart berättelsen tar oss men det spelar ingen som helst roll. För det är hur den är berättad som är det väsentliga. Katherine Webb vet exakt hur man gör för att fånga en läsare och växlingarna mellan nutid och dåtid är väldigt snyggt gjorda. I boken får vi möta Erica och Beth som återvänder till herrgården på den engelska landsbygden där de spenderade många långa somrar som barn och där deras mormor Meredith argt regerade. Meredith testementerade nämligen herrgården till de båda systrarna om de bosätter sig på herrgården för all framtid, vilket är anledningen till att de egentligen återvänder. Många minnen väcks till liv vid återvändandet och det är en tveksam inställning de båda systrarna har till herrgården och till sina sista minnen därifrån. Erica för att hon försöker minnas hur hennes kusin Henry försvann och Beth för att stället verkar göra henne väldigt deprimerad. Erica inser att det kan vara här på herrgården som Beths svåra depression har sin början. Samtidigt som vi får ta del av systrarnas historia får vi även ta del av Merediths mammas berättelse, Caroline,  om när hon var ung i New York och hur hennes livsval påverkade eftervärlden och sin familj i generationer. 
     Det är en generationshistoria som berör och som både är vacker och lite ledsam men samtidigt härlig och upplyftande. För mig var det mer eller mindre omöjligt att lägga ifrån mig boken. Den har sina luckor har jag märkt efteråt när jag funderat på berättelsen men för att vara riktigt ärlig så är det ju så livet fungerar. Jag som älskar nysta upp olösta historiska mysterier, fullkomligt älskar den här boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar