fredag 12 december 2014

Belinda "she had done it again" Bauer - Livet och Dödens Villkor

Belinda Bauer alltså! Jag är så galet förtjust i hennes väldigt annorlunda deckare som aldrig upphör att förvåna mig. För om man har läst mycket deckare så är det så lätt att känna igen de där gamla vardagliga deckarmönstren som alltid återkommer i en vanlig deckare. Bauer däremot skriver på något sätt baklänges och ifrån perspektiv som man som läsare inte förväntar sig och det är det som gör henne till en stor favorit hos mig. 
     I Livet och Dödens Villkor så träffar vi Ruby Trick som är tio år och som bor med sin hårt arbetande och krävande mamma och sin arbetslöse "cowboy"-pappa som hon älskar över allt annat. Ruby är en tjej som är lite utanför, lite mobbad, anses vara lite för tjock av sin omgivning och verkligen gillar hästar fastän hon aldrig har ridit på en någon gång. Hon lever lite i sin egna värld och har sin rutiner som hon gillar. Hon har dock några vänner som hon brukar hänga med och en av dem är en kille som är hennes granne och någon som hon känner sig trygg med. Fastän han berättar spökhistorier för henne. Parallellt med att vi får lära känna Ruby och hennes familj får vi även lära känna en mördare och även mördarens offer. En person som rövar bort unga kvinnor, klär av dem nakna och tvingar dem att ringa hem till sin mamma för att säga adjö. 
     Det här är minst sagt en mörk bok men så otroligt bra och spännande. Bauer har en förmåga att ge läsaren inblickar i en persons psyke och det är nog det som är hennes allra starkaste sida med hennes författande. Den där psykologiska vinkeln som alltid återkommer i hennes böcker är det som får mig att falla pladask. Sen är hennes miljöbeskrivningar helt underbara plus att hon har en fantastisk förmåga att knyta ihop små detaljer i det stor hela. Något som skapar en helheltskänsla med hennes böcker som är svåra att förklara.
     Nu når inte den här boken upp till hennes första Mörk Jord (Blacklands) som fullkomligt knockade mig men det här är en stark tvåa. Jag älskar Belinda Bauer helt enkelt. 

Rec.ex Modernista

Fler som läst är bland annat: Snowflakes in rain, Och dagarna går..., Hyllan.

2 kommentarer:

  1. Skall bli spännande att läsa denna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Jättesent svar av mig. Sorry! Men nu är jag nyfiken på om du läst den än :)

      Radera