fredag 30 augusti 2013

Snögloben av Amanda Hellberg

Äntligen kom en ny Maja Grå bok ut och som jag har längtat. Var så galet förtjust i Tistelblomman och längtade riktigt efter att få bli sådär härligt vettskrämd igen. Maja Grå har nu när vi möter henne igen börjat arbeta för den engelska polisen och blir mer eller mindre inslängd i ett mordfall som kräver hennes speciella talang samtidigt som Jack, hennes sambo brottas med det som hände honom i Tistelblomman. Maja slits alltså mellan Jack och med fallet och vi hamnar i en riktig deckarhärva. För det är just det boken är. En deckare med små inslag av det som vi läst om Maja Grå tidigare. Och det är någonting som jag känner mig lite ledsen över när jag läser Snögloben. Jag blev aldrig riktigt rädd i boken och det kändes som om allting gick för fort fram. Jag hade till exempel önskat att vissa saker kunde ha utvecklats mycket med. Fast det betyder inte att det är en dålig bok alls men skräcken har försvunnit.
     Däremot misstänker jag att detta är någon slags övergångsbok. Det hintas lite i boken om att nästa bok kan bli riktigt otäck. (Något som har med ett telefonsamtal att göra). Att Hellberg kanske för oss tillbaka till skräckens land igen. I alla fall känner jag mig hoppfull för det nämns någonting i boken som jag känner att jag kan komma att älska. Alltså riktig otäck spökskräck och jag hoppas verkligen på det. Samtidigt gillar jag att Hellberg skiftar mellan genrer även om jag själv inte är så förtjust att det lutar åt deckare för tillfället. För det är skönt med en författare som inte låser sig själv i sin genre utan skriver det som hen känner för just då. Så jag kommer absolut läsa nästa bok med förhoppning om att det där det hintas om kan utveckas till dess fullo.  

Andra som har läst är Skuggornas Bibliotek, Fiktiviteter och Beroende av Böcker.

Rec.ex Forum. Tack!

11 kommentarer:

 1. Jag läser mycket deckare men tycker bäst om Hellberg när hon renodlar spök/skräcktemat. Tistelblomman tyckte jag var den bästa dittills. Ska bli intressant att se vad jag tycker om Snögloben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag älskade Tistelblomman men den här var som sagt mycket mer deckare. Hoppas på att hon tar i lite mer gällande spöken nästa gång för hon skriver väldigt bra annars :)

   Radera
 2. Jag som önskade att hon skulle gå mer åt spökhållet och helt skippa deckarbiten. Trist, men jag kommer nog ändå att läsa den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag med! Men det var ändå trevligt att träffa Maja Grå helt klart. Jag kommer absolut fortsätta att läsa:)

   Radera
 3. Jag tänker spara Snögloben till snön kommer, jag tycker om när min läsning följer årstiderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en utmärkt idé :D Här är det ju slutet av vintern så det var väldigt kallt när jag läste den. Passade utmärkt :)

   Radera
 4. Jag måste läsa något av Amanda Hellberg snarast känner jag, för att i alla fall testa :)

  SvaraRadera
 5. Kan bara hålla med om dina slutsatser. Det verkar vara lite av den allmänna meningen att Hellberg dragit åt ett annat håll en smula i "Snögloben". Hon är bra, och visst kan det vara en övergångsbok, men till vad? Mer skräck åt folket! Jag tänker testa och läsa om den vid jul och se om det kompakta mörkret utanför höjer stämningen lite mer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker faktiskt att det kan bli mer skräck i nästa. Och ganska så otäck sådan. Det som det hintas om gjorde mig i alla fall väldigt hoppfull :D När jag får tag i Styggelsen kommer jag också läsa om allihopa helt klart :)

   Radera
 6. Jag har läst Tistelblomman och gillade den mycket. Synd att Snögloben lutar mer åt deckarhållet, men jag ska nog vid något skede läsa den också - kanske när det blir vinter för att matcha årstiden? xD

  SvaraRadera