fredag 26 juli 2013

Ungdomsskräckis med King-influenser

barnkolonin_224.jpg.jpg
Jag kan nu här högt och helt öppet bekänna att jag älskar Kerstin Lundberg Hahns ungdomsskräckisar. Hon har i och för sig bara skrivit två men OH så fantastiska de är. Speciellt Barnkolonin som släpptes nu i våras och som handlar om fjortonårigt Joel som flyttar ut i skogen med sin familj till en gammal barnkoloni som de ska rusta upp som vandrarhem. Så fort Joel kommer dit så känner han att någonting är lite konstigt med stället. Han är helt ok med att ha flyttat dit men någonting känns fel och det är en konstig person som dyker upp lite här och där.
     Det skrivs ganska så många böcker om gamla hus och barn som flyttar in men det är inte så många som lyckas skruva upp stämningen som Hahn. Det som jag tycker gör en bra skräckis är just personbeskrivningar, bakgrundshistorier och miljöbeskrivningar någonting som jag tycker är Hahns starkaste sida som barn och ungdomsförfattare. Skräcken kommer även smygande och är diffus och på många sätt och vis påminner den här boken mig om Stephen Kings förmåga att bygga upp skräck. För mig handlar inte skräck och blod eller och otäckheter som slängs upp i ansiktet, utan det handlar om omgivningen och allt det som byggs upp runtomkring. Sedan finns det en slags ondska i den här boken som är så påtalande precis som King är bra på så jag är helt fantastiskt härligt överraskad av den här boken. Visserligen så visste jag att den skulle vara bra efter att ha läst Skuggan i Väggen men Barnkolonin är inte bara bra utan fantastisk. Jag vill ha fler ungdomsskräckisar av Hahn gärna nu! 
     Det finns många ungdomsförfattare som jag tycker är ganska så försiktiga när de skriver skräck för barn vilket är någonting som jag tycker är lite synd. För de barn och ungdomar som gillar spökhistorier och skräck gillar även när det är läskigt. Jag själv är ett bra exempel på att har varit ett sådant barn. Ju läskigare det var jag läste som barn desto bättre var det och jag känner flera ungdomar som älskar sådana här böcker.  Så heja Kerstin Lundberg Hahn och jag hoppas så på att det kommer många fler sådana här böcker av Hahn.

Fler som läst och gillat är Bokomaten och Bokstävlarna.   

4 kommentarer:

 1. Jag har varit sugen på att läsa Barnkolonin ett tag och nu ska jag absolut göra det. Passar på att tipsa om den bästa bok jag läst i sommar, ja under hela året faktiskt. Nattsommar av Dan Simmons, helt fantastisk bok.
  (jag har problem med att kommentera, det funkar bara om jag är anonym av någon märklig anledning)det är alltså inte för att jag vill vara hemlig:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack för ett fantastiskt tips. Har varit och sneglat på boken nu under dagen och ska nog absolut köpa in den :D Haha jag ibland blir man bara lite anonym men det är helt ok :)

   Radera
 2. Visst var den bra! Det här är verkligen en bok jag skulle ha tokälskat om jag läst den när jag var typ i samma ålder som huvudpersonen. Fast även som vuxen tycker jag att den är småruggig och perfekt sommarläsning... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är helt underbar! Jag älskar miljöbeskrivningarna. Jag kände nästan sommardofterna sprida sig i rummet när jag läste den. Hade också helt klart älskat den ännu mer om jag hade haft åldern inne.

   Radera