tisdag 11 juni 2013

Bo i Buenos Aires: Precis så här är det! (obokigt inlägg!)

Jag har fått frågan många gånger om hur det är att bo i Buenos Aires och jag har alltid lika svårt att svara på den frågan. För det är som en känslomässig bergochdalbana att bo här. Man känner någon slags hatkärlek till den här staden och det här landet för det är både fantastiskt och otroligt jobbigt samtidigt. Som att bo mitt i ett jättekaos. Fast nu hittade en vän till mig här en länk till en sida som förklarar EXAKT hur det känns att bo här. Det kanske är ganska så interna grejer de berättar om men här kan ni i alla fall få ett hum om hur det är. Sidan (kan tillägga att det är 6 sidor att gå igenom för att få full inblick) hittar ni här och jag har gjort en liten lista här under på saker som kanske är lite för interna så ni hänger med bättre. Själv skrattade jag så jag grät men det kanske bara är för att, som Sheldon säger, It´s funny because it´s true!    

Förklaringslista:
Fuerza bruta - teaterföreställning som är väldigt eh...underlig.
Subte - tunnelbana
Migraciones - migrationsverket
Previa- förfest (börjar ofta vid 23.00 tiden och fortsätter fram till ca 03.00
Boliche - klubb (dit går man efter förfesten)
Asado - barbeque
Milonga - tangoställe dit alla professionella tangodansare går till
Parilla - ett ställe där de har asado
Yerba de mate - ett speciellt te som de har när de dricker mate. Otroligt invecklat system.
Moviestar - mobiltelefonbolag
Bomba de Tiempo - stor gigantisk trumpercussion som är fantastisk och pågår varje måndag. Den är så fantastisk att jag till och med tillägnade den min C-uppsats i religionsvetenskap.
Fernet con Coca - Japp. Det är vad det låter, Fernet med Coka Cola, först tycker man att det är jätteäckligt och sedan att det är jättegott när man har vant sig som tur är. För dricka det tvingas man till.
Kika Club - gigantisk klubb
Dulce de Leche - kolaliknande smet baserad på mjölk. Och ja, det är jättegott på precis allt!
Choripan - Gigantisk varmkorv med bröd
Porteño - Buenos Airesfödd person


7 kommentarer:

 1. Jag har en vän med kopplingar till detta land så mate har vi druckit. I nån särskild trämugg. Och med det där sugröret! Dulce de leche är ljuvligt! Jag gör gärna brigadeiro men det är väl brasilianskt ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där med mate är invecklat och nästan heligt. Själv tycker jag inte så mycket om det men har en hel samling av små fina trämuggar :) Dulce de leche är verkligen jättegott. Gärna på kladdkaka! Brigadeiro är brasilianskt men ÅH så ljuvligt. Blev galet sugen på att göra det nu!

   Radera
 2. Dulce de Leche har min sambo testat att göra här hemma! Riktigt gott var det! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! Han gör eget? Det har jag än så länge inte vågat mig på men blev riktigt nyfiken på att testa nu :)

   Radera
 3. Jobbade med några argentinare i början av 90-talet. Vi brukade kvällsfika på jobbet och den stora höjdpunkten var när de hade köpt Alfajores med Dulce de Leche. Sanslöst gott! Sen drack vi matte ibland också. Lite beroendeframkallande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh ja Alfajores är extremt beroendeframkallade. Min favorit är helt klart den med kaffesmak, typ arrakbollsalfajor. Kan också berätta att när jag flyttade hit för många år sedan så gick jag upp den del i vikt innan jag hittade söksaksintagsbalansen. Alfajorerna hade en stor del i det hehe. Mate också för den delen. Det finns det som inte släpper matekoppen under en hel dag :)

   Radera
  2. Japp, beroendeframkallande!
   Min räddning var att jag var beroende av att det inte fanns att köpa i Sverige utan att mina vänner köpte när de var i Argentina:-)

   Radera