onsdag 3 april 2013

Jag, En av David Levithan

Oj! Vad ska man säga om en bok som totalt knockar en. Får en att tappa lite andan och som påbörjades och avslutades bara på några timmar för att jag inte kunde släppa den. Det här var min första lästa bok av David Levithan men nu vill jag läsa allt som han har skrivit. Den här boken är så genialiskt skriven och behandlar ett så viktigt ämne på ett så fantastiskt sätt att jag inte riktigt har ord för det. Jag vill helst bara skrika ut min kärlek för den i ett stort långt ÅÅÅÅH!
    En, som huvudgestalten heter i den här berättelsen vaknar varje dag i en ny kropp och har gjort det i hela sitt liv. Ena dagen vaknar En som kille och andra dagen vaknar En som tjej. När vi möter En är hen sexton år och vaknar som sextonåring varje dag så vad vi vet om En är att hen åldras, är en egen individ men byter bara kropp varje dag. Låter det förvirrande? Det är det förvånadsvis faktiskt inte . 
     Det bästa med den här boken och det som gör den så genialisk är att könstillhörighet inte existerar hos En. Vi vet inte om En är kille eller tjej och En vill heller inte definiera sig då hen känner sig hemma i båda begreppen och blir förälskad i människor och inte i kön. Det här är så otroligt uppfriskande och underbart att läsa. Speciellt i den galet könsuppdelade värld vi lever i och speciellt i den kultur jag lever i här i Argentina där kvinnor ska vara prinsessor utan röst och silikonbröst och män ska vara någon slags Tarzansexistisk superhjälte. Det här är en bok som jag vill att hela världen ska läsa och en bok som fungerar helt fantastiskt bra som present, inte bara till ungdomar utan till mer eller mindre alla. 
     Men om vi nu ska lägga det här könstjatet åt sidan för en stund (kan prata om det i evigheter nämligen) så är det även en bok som handlar om kärlek, vänskap och om att ha respekt för andra människor. Den handlar om att göra rätta val och försöka leva så moraliskt rätt som möjligt och boken handlar om allt detta utan att för den del vara det minsta långtråkig. Den är nämligen otroligt spännande hela vägen och som sagt så sträckläste jag den utan problem. Jag vill som jag nämnde i början läsa allt av David Levithan nu och han är numera placerad väldigt högt upp på den litterära Lingonhjärtska pedistalen av favoritförfattare. Helt klart en av de bästa böckerna som jag läst i år.    

Rec.ex X Publishing
Köp den här

15 kommentarer:

 1. Jag har velat läsa den här boken jättelänge, men mitt bibliotek verkar aldrig köpa in den.. :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lämna inköpsförslag! Ditt bibliotek ska ordna det åt dig!

   Radera
  2. Åh ja de brukar vara på det! Köpa in inköpsförslagen alltså så gör det :)

   Radera
 2. Denna finns på min eviga Vill-läsa-lista. Jag lästa hans Liten palör för älskade och gillade den skarpt, så den kan jag varmt rekommendera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den har jag också sneglat på och den hamnade rakt upp på min läslista efter det här boken:) Tycker absolut att du ska läsa den. SÅ bra!

   Radera
 3. Superflott innlegg! Jeg likte også denne boken veldig godt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är den fantastisk :D Jag blev så glad av att läsa den. Och lättad på något sätt över att det finns författare som han.

   Radera
 4. Jag har varit lite skeptiskt till den här men nu kan jag inte låta bli att bli lite nyfiken ändå. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tog ett litet tag för mig att fatta att jag ville läsa den. Jag var också nog lite skeptisk tror jag. Men jag älskade den verkligen. Tveklöst :)

   Radera
 5. Ojojoj, låter mycket intressant! Lägger den till listan! Låter fruktansvärt jobbigt att leva i Argentina med så stereotypa könsroller. Skulle bli knäpp tror jag. Tycker att det räcker med hur vi har det här...inte så pjokigt tydligen. :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh ja lääs :D Och ja det är verkligen jobbigt. De är så invanda också med könsrollerna så många förstår inte vad jag reagerar på när jag ser reklam på TV där kvinnorna alltid städar och är glada och ger männen mat när de kommer hem från jobbet för "att det ska vara så". En sak som att tjejspädbarn på BB piercas i öronen bara för att det är "sött" gör mig helt galet vansinnig. Och det är fullkomligt normalt här. Till och med min väldigt jämställde Herr Lingon kan inte riktigt förstå varför jag blir så arg över det även om han försöker förstå allt vad han bara kan. Ibland vill jag bara åka hem till Sverige för att slippa vara arg på sånt här heeela tiden. Få en liten utandningspaus liksom hehe.

   Radera
 6. Jag tycker så himla mycket om den också! Tipsade om den på vår biblioteksblogg på All Hjärtans dag - vill någon läsa finns det här: http://barnungdomsbloggen.wordpress.com/2013/02/14/alla-hjartans-dag-2/

  /Jennie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vilket bra Alla Hjärtans Dag tips!! Det är verkligen en sådan där bok som man kan tipsa om i evigheter. Nu läste jag den som e-bok men den finns med på min "Köpa-in-lista" när jag kommer hem till Sverige. Jag bara måste ha den i hyllan :)

   Radera
 7. Det är verkligen en väldigt fin bok! Det gäller att köpa konceptet med den vandrande huvudpersonen bara, men det gjorde jag rätt av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen! Hade inga problem med det heller. Svalde det med hull och hår men antar att det beror på att hans berättarteknik är så fantastisk :)

   Radera