tisdag 2 april 2013

Doktor Joseph! Mörk och underbart otäck!

Joseph är till synes en alldeles vanlig och alldaglig man. Han jobbar på försäkringskassan, har fru och två barn och bor i villa i ett Svenssonområde och cyklar överallt med sin rosa cykelhjälm som han en gång fått av sin dotter. Vi möter Joseph den dag som han ska bli befordrad på försäkringskassan. Glad i hågen cyklar han dit med sin cykelhjälp på huvudet och portfölj på pakethållaren och hans fru Bea och hans barn kommer hem tidigt för att laga en god middag för att fira Josephs befordran. Problemet är bara att allt går fel för både Joseph och hans familj den dagen. Joseph får sparken istället för befordran och hemma i villan råder kaos då den yngste sonen sticker kniven i sin syster medan Josephs fru Bea får ett utbrott. Josephs liv förvandlas från stabilt till ett kaos och han bestämmer sig för att gå tillbaka till något som han för längesedan lämnat bakom sig. En gång i tiden var Joseph nämligen vodoupräst på Haiti. 
     Det här är en fasligt spännande bok med ett relativt nytt skräckämne. I alla fall för mig. Med Joseph får vi följa med in i vodouns både mörka och ljusa värld och vi upplever magi, andar, odöda och andra väldigt otäcka varelser. Från början verkar Joseph vara en alldaglig och vanlig man, om än kanske lite mesig, men sedan byggs Josephs historia och bakgrund upp samtidigt som han med hjälp av sin bror tar tag i det mörka som hotar både hela Gamla Stan och hans familj. 
     Jag skulle vilja påstå att detta är en väldigt surrealistisk berättelse. Den innehåller en del samhällskritik som jag tycker fungerar just därför att den är så surrealistisk. Till en början kan det verka väldigt uppskruvat och på gränsen till överdrivet men längre in i boken faller allt på plats och blir både rolig och spännande. Sedan är jag väldigt förtjust i tanken på hur mycket bakgrundsresearch som ligger bakom skrivandet av boken. Jag som både är religionsvetare och älskar att researcha hade verkligen älskat att få sätta tänderna i att leta fram all bakgrundsinformation som Andreas Roman faktiskt har fått leta fram för att kunna skriva boken. Med detta menar jag så klart inte att jag tror att allt som beskrivs i boken gällande vodou är sant men att bara tanken på att ta redan på hur det fungerar och att få det fungera i en roman är väldigt intressant. 
     Doktor Joseph är första delen av tre i en serie som heter Stockholm vodou. Jag hoppas verkligen att vi får återvända till Joseph och hans familj i bok nummer två för det finns en del lösa trådar hängandes plus att jag vill verkligen lära känna dem bättre nu. Jag älskade verkligen boken men det känns som om vi har mycket kvar att få uppleva när det gäller Joseph och hans familj.

Rec.ex Massolit Förlag
Köp den här och här.

10 kommentarer:

 1. Jag visste väl att du skulle gilla den också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa :D Ser med spänning fram emot vad du tycker också men jag misstänker att du gillade den lika mycket som jag :D

   Radera
  2. Jag kan avslöja så mycket att den får ett litet poängavdrag för zombiesarna ;)

   Radera
  3. Hahaha ja de där zombisarna var helt klart överraskande :)

   Radera
 2. Jag håller på och läser den nu, har dock inte kommit så långt än, men den verkar bra hittills :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas den håller hela vägen för dig :D

   Radera
 3. Visst var den bra! :D Och jag håller med om att han lyckas göra voodoo-grejen så trovärdig, oavsett vad som är sant eller inte känns det hela som att det verkligen stämmer. Ett tecken bland många på att han är en skicklig författare! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men eller hur!! En bra författare kan hitta på vad som helst bara det blir trovärdigt och det lyckas han ju verkligen med :D

   Radera
 4. Ska börja med den snart, men är lite skeptisk till den. Har läst en bok av honom tidigare - Mörkrädd - och den gillade jag inte så mycket. Hoppas jag gillar denna mer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh men du behöver inte vara orolig tycker jag. Det är som om Mörkrädd och den här är skriven av två helt olika författare. Jag gillade Mörkrädd men de är extremt olika. Inget smygande i buskarna och konstiga ljud här inte!

   Radera