onsdag 20 februari 2013

The Talisman - King & Straub

"Vad i hela friden är detta?" var min första tanke när jag började läsa den här boken. Den handlade ju inte alls om en man som fick en förbannelse över sig som jag har gått omkring och trott i många år av mitt liv. Men ja ja! Så går det när man inte gillar att läsa baksidor på böcker. Istället handlar boken om Jack som är en tolvårig pojke som är ganska så ensam på en ort någonstans i New Hampshire med sin mamma och som ger sig ut på en extremt lång resa mot väst. Snacka om att jag blev förvånad. Min andra tanke var "WOW! Det här är ju skitbra!" För jag var fast redan på allra första sidan och när jag väl var tvungen att släppa boken fanns mina tankar med Jack en stor del av min betänketid.
     Jack befinner sig alltså med sin mamma på en ort/stad någonstans när boken tar sin början. De är på flykt undan en vän till familjen som är en man som var vän och kollega med Jacks bortgångne pappa. Varför vet vi inte riktigt men vi vet att den här mannen inte är en trevlig typ. Jack strövar mest omkring på dagarna och en dag träffar han en man som förändrar hans liv genom att påminna honom att Jack faktiskt inte bara är en vanlig kille utan har tillgång till en annan värld än den vi känner till. Så börjar Jacks resa genom USA och genom the Territories för att kunna rädda sin mamma och kunna rädda drottningen av the Territories.
     Låter det lite invecklat? Kanske det men det är det faktiskt inte. Det här är en sådan fantastisk bok både för vuxna och för barn och ungdomar att jag tänker mig den som en fantastisk högläsningsbok. Jag är så galet kär i den här boken att jag nästan vill tillägna den en egen liten hylla och jag vill genast ge mig på efterföljaren Black House. Stephen King och Peter Straub. Vilken sjukt fantastiskt bra kombination av författare.

4 kommentarer:

 1. Jag var inte så glad i Talismanen när jag läste den, vet egentligen inte varför. Det var eoner sedan jag läste den (tidigare än 1991 i alla fall, så långt tillbaka har jag listor). Om jag bara hade haft tid så skulle jag nog läst om den. Svarta huset upplevde jag nog som bättre, men den läste jag så sent som 2005 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, är det sant? Jag älskade den verkligen men jag tycker att den är skriven för ungdomar så blev så förvånad. Det är verkligen en äventyrsberättelse som om man är sugen på en vanlig King så kan man nog bli lite besviken kanske.

   Radera
 2. Jag älskade Talismanen och har läst den flera gånger. Var ganska besviken på uppföljaren och ansåg inte alls att den höll samma klass! Boken du trodde du läste var nog "Thinner". Även den en väldans bra Kingen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. AH! Thinner var det nog jag tänkte på! Tack :) Vad synd att du blev besviken på Black House. Jag har mestadels hört bra om den men jag misstänker att den är ganska så olik Talismanen. Jag ska dock läsa IT först som står på tur så det dröjer nog ett tag innan jag tar tag i Black House...

   Radera