måndag 11 februari 2013

En sekund i taget av Sofia Nordin (utan spoiler)


Omslagsbild: En sekund i taget
Lagom till utlottningen kommer här recensionen av den lilla pärlan En sekund i taget. Detta var en bok som jag andäktigt mer eller mindre sträckläste och som förföljde mig i mina tankar varje gång jag lade den ifrån mig. För detta är en bok om överlevnad och om vad som skulle hända om ens föräldrar och syskon på några timmar helt plötsligt dog, och man stod där helt ensam i hela världen med döda människor runt omkring sig. Skulle man lägga sig ner och dö eller skulle man försöka överleva?
     Tolvåriga Hedvig som boken handlar om väljer det andra alternativet  I ren panik och i överlevandsinstinkt tar hon sig till skolan där hon vet att hon kan hämta campingutrustning och mat för ett bra tag framöver och drar sedan rakt ut i skogen, bort från alla döda människor runtomkring henne i samhället. Hädanefter får vi följa Hedvigs beslutstagande om hur man överlever i vad jag skulle kalla för postapokalyps och jag verkligen älskar den här boken. För Hedvig är nämligen en helt vanlig tjej som funderar  på vanliga saker som skola, killar och hennes bästa vän som hon saknar så hon spricker ibland. Hon är en tjej med hyfsat dåligt självförtroende som alltid känt sig lite för smal, lite för tråkig och lite för alldaglig jämfört med hennes bästa vän som numera inte finns. Hedvig kan heller ingenting om överlevnad och hela tiden får vi följa hennes tankar och ångest över sin familj och hur det känns att vara den enda överlevande människan i världen. Otroligt realistiskt och helt otroligt spännande! 
     Självklart kan jag inte låta bli att jämföra boken lite med andra postapokalyptiska böcker som Pestens Tid eller Flickan från Ingenstans och skillnaden här är att i En sekund i taget så känns det så otroligt verkligt. Som om det skulle kunna hända här i dag utan vampyrer eller någon konstig version av djävulen som vandrar omkring och är ond bland oss vanliga dödliga människor. Varför febern inte drabbade just Hedvig funderade jag inte alls på för så är det ju ofta med sjukdomar. Vissa drabbar de och andra inte så för mig blev Hedvigs upplevelse även min egna. Detta är en helt otroligt spännande bok och en fantastiskt bra bok och det enda jag blev besviken över var att den tog slut. Jag skulle vilja ha minst två efterföljare. Fast samtidigt är det ju ofta det som gör en bok riktigt bra. Den tar slut när man tycker att den är som allra bäst.

Andra som recenserat är: Fiktiviteter, Bokhora, Boktjuven och En bok om dagen.
Finns att köpa här och här.

4 kommentarer:

 1. Ju mer recensioner jag läser om boken desto mer nyfiken blir jag på att läsa den. Verkar vara en riktigt bra bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen jättebra. Så otroligt bra skriven och spännande. Så ja läs :D

   Radera
 2. Jag gillar verkligen Sofia Nordin, ALLA verkar ha läst den här nu.:) Ett recex-erbjudande jag missat tydligen.;) Kommer förmodligen läsa den här så småningom också, hennes språk är verkligen så där vardagligt engagerande att det kommer nära inpå och känns verkligt, oavsett om det är ungdoms- el vuxenlitt hon skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh ja den är verkligen JÄTTEBRA! Men det är det första jag läser av henne vilket faktiskt är jättekonstigt. Har nämligen gått och sneglat på hennes böcker länge och tänk läsa men har hela tiden blivit distraherad av annat. Nu vill jag läsa "Gå sönder, gå hel" på direkten :D För övrigt har jag en ungdomslittsrace just nu. Har läst tre på raken och vill bara fortsätta. Det är helt beroendeframkallade när det finns så många bra ungdomsböcker att läsa.

   Radera