onsdag 2 januari 2013

Bokåret 2012

Hos Underbara Böcker hittar jag den här sammanfattande årsenkäten och vad kan bättre sammanfatta ett år än en enkät. Fast jag tog mig friheten att ta bort några frågor och lägga till några andra. Lite fräckt men here we go:

Vilken var den bästa boken du läste 2012?
Nä det tänker jag inte tala om nu. Planerar ju ett inlägg och de bästa tio böckerna 2012 som jag hoppas kommer ut senare i veckan.
En bok du längtat efter och trodde du skulle älska men inte gjorde?
Eh...med tanke på att jag är en trygghetsläsare så måste jag säga att jag inte direkt blivit sådär besviken på någon bok. Den jag tyckte var sämst dock var ju Fifty Shades men direkt besviken på den blev jag nog inte på grund av att jag inte hade några direkta förväntningar på den... 
Mest överraskande på ett positivt sätt 2012?
Jellicoe Road helt klart. Blev totalt överlycklig av den.
Vilken bok rekommenderade du till flest människor 2012?
Oj! Det måste nästan vara Bag of Bones av Stephen King. Har tjatat öronen av en hel del om att de måste läsa den boken.
Bästa bokserien du upptäckte 2012?
Ruth Galloway-serien helt klart. Det är så underbart att bege sig rakt in i en serie och känna sig direkt hemma fast den har sina fel och brister.
Nya favoritförfattare som du upptäckte 2012?
Den listan blir nog ganska så lång men återupptäckte Stephen King, upptäckta John Harwoods fantastiska värld, Octavia E Butler för att nämna några. Annars skulle listan bli jättelång.
Den bästa boken utanför din comfort zone eller som var en ny genre för dig?
Eh...vaddå menar du? Utanför min comfort zone? Vad är det?
Bästa skräckisen 2012?
The Shining av Stephen King. Utan tvekan.
Hur många böcker läste du 2012?
87 böcker. 
Favoritomslag 2012?
The Ghost Writer av John Harwood och We have always lived in the castle av Shirley Jackson.
Mest minnesvärda karaktär 2012?
Katsa i Graceling av Kristin Cashore. Coolaste bruden i världen!
Vackrast skrivna boken som du läst 2012?
We have always lived in the castle av Shirley Jackson. Vilket språk den kvinnan hade!
En bok som gjorde starkt intryck på dig?
The Ghost Writer av John Harwood tror jag. Både på gott och ont.
Kortaste och längsta boken du läst 2012?
Längsta boken var helt klart The Stand av Stephen King men den kortaste var antingen Feberflickan av Elisabeth Östnäs eller We have always lived in the castle av Shirley Jackson.  
Bästa bok du läst endast för att du fick tipset från någon annan?
Usch vad svårt. Det kan nog vara We have always lived in the caste eller Astas Book. Eller The Seance. Eller Fledgling. Äsch jag vet inte. De flesta böcker jag läser är nämligen rekomenderade av någon.
Ny favoritblogg du upptäckte 2012?
Ganska så många faktiskt fast är fegis nu och nämner inga namn. Tycker att ni ska titta i min bloggroll istället.
Bästa event du besökte 2012?
Det blev inga bokiga event för mig 2012 men fick många nya fantastiskt fina bokiga vänner.
Mest populära inlägget på din blogg 2012?
Konstigt nog knuffade det här inlägget ner Feberflickan från första plats. Slog ett gigantiskt besöksrekord med det inlägget...
En bok du inte läste 2012 som du kommer prioritera 2013?
Waking the moon av Elizabeth Hand. Den karamellen har jag sugit på länge och nu påbörjat. Än så länge är den precis lika bra som jag trodde.  
En bok du ser fram emot?
Alla! Japp ni läser rätt. För jag brukar nämligen väldigt sällan kika efter för mycket om vad som komma skall. Då blir jag så glatt överraskad när det kommer ut en bok som jag verkligen vill läsa. Plus inte så ledsen när publiceringsdatum skjuts fram i tiden.


11 kommentarer:

 1. Roligt att läsa! Jag ska og också försöka mig på att lista lite i veckan om jag tar tag i att bryta lovuppehållet..;) jag ska försöka läsa mer böcker som redan står i hyllan så försöker att inte se fram emot nya böcker för mycket, men kommer en y Lacey Flint i vår så lite längt kan man kanske få unna sig..;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Lacey Flint är jag riktigt peppad på jag med :D Och att ha uppehåll är både riktigt skönt och lite stressande nu känner jag. För har så mycket jag vill skriva om men hinner inte riktigt med! Livet är bra tufft ibland :P

   Radera
 2. Jag blev nästan överlycklig i dag när jag gick kollade vad som skulle komma på TV i kväll. Tyckte jag kände igen namnet Bag of bones och blev helt förvirrad. När jag läste handlingen så insåg jag vad det är för något. Det blir en sen kväll för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men ÅH!!! Var det Bag of Bones på TV igår? Jag har sett den men var tyckte du???

   Radera
  2. Det var tydligen bara första delen igår, andra kommer i dag :)

   Jag läste ju boken redan 2001 så jag minns inte alla detaljer, men än så länge tycker jag att de hållt sig ganska bra till boken. Stämningen är otäck och bra. Jag återkommer i morgon med ett slutomdöme :)

   Radera
  3. Slutomdömet blir nog att de måste ha följt boken vad gäller slutet, för det var ett typiskt King-slut, alltså inte speciellt bra :)

   Jag som är lite petig när jag läser böcker/tittar på film tycker att det var en del hål i manuset, men inte oförlåtligt stora. Äh, jag tyckte den var bra :)

   Radera
  4. Hahaha! Ja jag gillade den också fast jag tycker att boken och slutet i boken är mycket bättre än TV versionen. Just Bag of Bones slut tycker jag är bland Kings bästa och mest ihopknutna av dem alla. Tyckte att TV versionen blev lite fjantig dock. Den där konstiga tantassistenten till exempel:) Men jag tyckte den var läskig och ok ändå :D

   Radera
  5. Jag har ju någon konstig åkomma (eller skyddsmekanism) som gör att jag inte kommer ihåg slut vare sig i böcker eller på film. Om inte slutet varit väldigt oväntat. Jag kommer inte alls ihåg hur boken slutade och nu minns jag inte heller hur TV-versionen slutade. Ibland är det bra, speciellt om man ser om filmer :)

   Radera
  6. Haha åh vilken bra skyddsmekanism!! :D Skulle gärna vilja ha den jag med för kommer nästan alltid ihåg slutet.

   Radera
 3. Kul att läsa - nu har jag också svarat på frågorna :)

  SvaraRadera