måndag 3 december 2012

Förälskad i KatsaKatsa, denna fantastiska Katsa. Denna hårdkokta, stentuffa brud som spöar allt som kommer i hennes väg. Jag är fullkomligt upp över öronen förälskad i henne och därför också rätt så förälskad i Kristin Cashore som författarinna. För det krävs nog en del att vara sådär kompromisslös med sina gestalter när man skriver för unga vuxna. Jag tror att det är galet lätt att falla i den så kallade YA-fällan med triangeldramor, mjäkiga hjältinnor som tvivlar på sig själva och ofta senare i böckerna går emot sin egna karaktär och stor starka pojkar med beskyddarinstinkt och som alltid räddar den unga mjäkiga hjältinnan. Jag är så trött på den här typen av YA-litteratur.  
     Som tur var så kom då Bokstävlarna med det fantastiska förslaget att jag skulle läsa Graceling av Kristin Cashore. För där lovade hon att det fanns inga mjäkiga hjältinnor. Och så rätt hon hade! För där fann jag Katsa. En artonårig tjej med med en väldigt speciell förmåga, att döda. Katsa är nämligen en särling, vilket innebär att hon har olika färger på ögonen och därför född med en speciell gåva. I Katsas fall så är denna gåva just att slåss och döda andra människor. Att sedan boken tillhör fantasygenren, är välskriven och underhållande gör verkligen inte saken sämre. Tuffare och mer fantastisk hjältinna får man leta efter och då gör det ingenting att Katsa träffar Po som är nästan hennes jämlike.
     Jag fullkomligt älskade den här boken och ser verkligen fram emot att få läsa nästa två fristående delarna. För Cashore kan verkligen skriva bra YA-litteratur.

4 kommentarer:

 1. Åh, jag visste att du skulle älska Katsa! Det är helt omöjligt att INTE göra det. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa jag är så galet kär i henne. Det är en sådan här bok som jag skulle kunna läsa många gånger och älska lika mycket varje gång :D Helt fantastiskt boktips! Tack!!

   Radera
 2. det blev den här också i julbeställningen! sen var jag tvungen att hejda mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha underbart! Men du gjorde helt rätt. Katsa är så otroligt fantastisk att hon är värd att få åka med i julbeställningen :P

   Radera