fredag 30 november 2012

The Stand - fabtastisk, beroendeframkallande och galet tjock

Puh! Efter tre månaders kämpande så är den äntligen färdigläst. Mastodontboken The Stand. Det här har verkligen varit en kamp. För så nojjig som jag har blivit av denna bok har jag aldrig någonsin blivit förut. Alla - ja i princip alla runtomkring mig har haft och har konstant pesten. De hostar, snörvlar och nyser och jag har kommit på mig själv hålla andan flera gånger i tunnelbanan för att inte inandas baskelusker. Aldrig någonsin har så många runt omkring mig varit sjuka förut.
     Tydligen kommer jag nu få dras med det här konstant-rädd-för-pesten-syndromet har jag hört av tillika King-älskare. För tydligen blir man sån här av denna fantastiska, underbara och helt galet tjocka mastodontbok. The Stand är en helt fantastisk bok. Så bra att jag skulle vilja kalla det för ett mästerverk. För pesten kommer och tar död på nästan alla människor i världen förutom några få utvalda och vi får genomgå apokalyps och postapokalyps och vi får uppleva mycket död och vi både vinner och förlorar gestalter som man blivit upp över öronen förälskad i. De litterära referenserna regnar över en och det är en bok som man faktiskt kan läsa i tre månader utan att man ledsnar på den. Anledningen till att det tog så lång tid för mig är för att den är mastig. Boken innehåller en herrans massa personer och händelser och i början är det lite svårt att hålla reda på vem som är vem. Fast när det sedan tar fart och personerna har lyckats stanna kvar hos mig så faller allt på plats. The Stand är helt fantastisk (eh...upprepar mig lite här kanske?) och för mig en ren litterär underbar upplevelse. Fast lite glad är jag över att den är färdigutläst nu. För i så fall kan jag nu sluta använda den som uppslagsbok på tunnelbanan så fort någon nyser bredvid mig. 

(Och ja! Det här är en väldigt kort recension på en 1200 sidors bok, jag vet. Men det här är en bok man måste uppleva själv. Inte läsa om. Så läs den för bövelen, läs!)

14 kommentarer:

 1. Minns att jag såg den som TV-serie för många år sen, urbra! Förresten dina upprepningar har jag inget emot, bara du inte blir som E.L. James haha. Har du förresten recenserat den (50 nyanser) skulle vara intressant att veta. Verkar bara vara jag som INTE gillar den. Tycker t o m den är usel. De flesta i bekantskapskretsen + halva världens kvinnor älskar den och kan inte sluta läsa. Eeh??

  SvaraRadera
 2. Hahaha! Vad skönt. Då kan jag upprepa mig lite mer ibland. Det händer har jag märkt :) Vet du, jag har aldrig sett TV-serien men är hemskt sugen på att se den nu när jag har läst boken. Har hört att den är riktigt bra.

  Och 50 nyanser ja. Här har du en till som inte gillade. Jag totalsågade den. Så synd för att jag hade faktiskt förhoppningar om att den skulle vara bra skriven men herregud! Här kan vi snacka om upprepningar precis som du säger! Fast det kommer ut mer erotisk litteratur nu så i snar framtid kommer jag recensera lite till.
  Här är min sågning förresten :)

  http://www.lingonhjarta.com/2012/06/fifty-shades-of-hur-man-pratar-med-sin.html

  Har du läst Simona Ahrnstedts böcker? Mycket bättre och roligare att läsa av E.L James.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Mycket bättre och roligare att läsa ÄN E.L James" ska det vara...:)

   Radera
 3. Jag har egentligen bara en sak att säga: Vad var det jag sa?

  Nu var det många år sedan jag läste Pestens tid, men när något frågar vilken som är den bästa bok jag någonsin läst så blir alltid svaret detsamma :) Härligt att du gillade den du också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha japp! Du hade helt rätt:D Fantastisk bok!! Det är verkligen en sådan bok man kan läsa om och om igen och man hittar fler grejer i den hela tiden. Men hu så tjock!!

   Radera
 4. Japp, den här måste upplevas! Och ja, man blir nojig för alla sjukdomar. Finns inget som etsat sig så i mitt minne som inledningsscenen! Jag har läst den här mer än en gång och den är såååå bra! Nu kan du gå vidare med Mörka Tornet-serien också! :-)Men sen måste du ju läsa Salems Lot också!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja inledningen är riktigt otäck och helt galet bra verkligen. Och visst måste jag nu läsa fortsättningen på Mörka Tornet serien för har ju redan i denna blivit introducerad för KA :D
   Salems Lot har jag redan läst och älskade så Im reday top go :D

   Radera
  2. Toppenbra! Då är du helt förbered! Bara att tuta och köra!! :-)

   Radera
 5. Det här är väl den "nya" långa versionen av the Stand? Jag har inte läst den själv, men tänkt att det skulle bli av någon gång. Nu var det så länge sedan jag läste den ursprungliga att jag inte skulle kunna avgöra vad som är nytt, men det känns ändå som skäl nog att läsa om den här boken -- som ju är jättebra. Jag har ett ex som ligger under min säng (!) och väntar på att bli läst, vi får se när jag känner mig manad att plocka fram den... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha under din säng? Bra ställe att förvara sina älsklingsböcker på :D Och jajamänsan detta är den långa versionen. Helt galet lång men helt otroligt bra. Jag tror helt klart att jag kommer läsa om den många gånger. Kommer nog också läst köpa in fler utgåvor av den. Att ha den endast i pocket går nog inte i längden pga slitningsskador...

   Radera
 6. filmen är faktiskt inte dum heller. se den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh då måste jag se den nu. Har hört att den ska vara bra och när en filmversion av King är bra ja då måste man ju bara se den :D

   Radera
 7. Ja, den är helt fantastisk. Köpte och läste "The extended version" redan -92 (så särskilt ny är inte den långa versionen...)och jag kände mig genast uråldrig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha! Nääää! Du var bara väldigt långt före din tid :D Du måste ha läst den som barn ju :D

   Radera