tisdag 16 oktober 2012

På tvillingjakt som blev till spökbegär.

 (foto från Flickr. Klickbar!)

Det är något speciellt med tvillinglitteratur. Jag vet att vi är många att tycka det i bokbloggvärlden och när jag satt och lyssnade på radio igår om just tvillingars speciell kontakt med varandra så blev jag så enormt sugen på att läsa en bra tvillinglitteratur a la The Thirteenth Tale av Diane Setterfield. Så jag gav mig ut på Facebook och frågade. Det kanske hade varit lite mer effektivt på Twitter men jag fick ta det som fanns till hands och ganska så snabbt fick jag fina svar från både Eli och Boktagen.

 • Drottningens Juvelsmycke av Carl Jonas Love Almqvist
 • Queen of the Damned av Anne Rice. 
Jag som inte än har läst Anne Rice serie förstår nu att det är dags att göra det.
 • Ondvinter-serien av Anders Björkelid 
 • Tvillingarna. Vet inte vem som skrivit denna än men googlar vidare...

Sen gick jag ut på Goodreads som jag inte har lagt in mina böcker i av ren lathet men som kan ge fantastiska tips och hittar en hel del som ska vara liknande Setterfields mustiga och underbara bok. Tyvärr ledde detta till att jag också blev helt besatt nu i att få tag på vissa böcker. Ja som sagt. Det ena ledde till det andra och har nu redan googlat sönder mig själv för att i alla fall hitta denna bok:

The Seance"Wraxford Hall, a decaying mansion in the English countryside, has a sinister reputation. Once, a family disappeared there. And now Constance Langton has inherited this dark place as well as the mysteries surrounding it. Having grown up in a house marked by the death of her sister, Constance is no stranger to mystery, secrets, and the dark magic around us. Her father was distant. Her mother was in perpetual morning for her lost child. In a desperate atempt to coax her mother back to health, Constance took her to a seance hoping she would find supernatural comfort. But tragic consequences followed, leaving her alone in the world-- alone with Wraxford Hall. Saddled with this questionable bequest, she must find the truth at the heart of all these disappearances, apparitions, betrayal, blackmail, and villainy, even if it costs her life. John Harwood's second novel delivers on the great promise proven by his first with this gripping mystery set in the heart of Victorian England." Beskrivning från Goodreads.
Calliope har skrivet en galet fin recension av denna men är det kanske någon annan som kan bekräfta det faktum att man bara måste ha denna bok? Annars är såklart fler tvillingtips a la Setterfield välkomna.
8 kommentarer:

 1. Flickorna av Lori Lansens handlar om siamesiska tvillingar. Inte så mycket av "speciell kontakt" tror jag, men fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack :D Jag tror att det kanske var den som Boktagen menade också :)

   Radera
 2. Svar
  1. Ja men eller hur! Han har skrivit en som heter The Ghost Writer också som också ska vara galet spökbra >D

   Radera
  2. ahh, du måste sluta nu, jag vill ju sluta plugga och bara läsa skräck istället ;)

   Radera
 3. Jag (själv mamma till enäggstvillingar) är av naturliga skäl väldigt intresserad av tvillingskildringar och har skrivit om ämnet här: http://helenadahlgren.wordpress.com/2011/05/05/tvillingar-i-litteraturen/ (missa inte alla tips bland kommentarerna!) och här: http://www.bookshop.se/content/donor-helen-fitzgerald.

  Vill särskilt tipsa om Her Fearful Symmetry av Audrey Niggenegger om du inte redan läst den. Som jag skriver på UEB-bloggen: "Featuring identical twins, Highgate cemetery, and a ghost kitten, Her Fearful Symmetry is a must-read for all literary Goths out there". :D

  Ang tvillingars särskilda kontakt: jag märker det jättetydligt med mina tjejer nu när de börjar bli lite större. Om morgnarna kryper de upp i varandras sängar och ligger och pratar och skrattar en lång stund innan de ropar på oss, och gud nåde om man blir arg på den ena, för då kommer syrran omedelbart till försvar! Sedan är det ju det där med att de oundvikligen speglas i varandra av omvärlden eftersom de är så ruggigt lika (fast de har olika personlighetsdrag). Fascinerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÅH fantastiska människa! Jag tänkte väl att om det är någon som sitter inne med fantastiska tvillingtips så måste det ju vara du men jag hade helt missat det här inlägget tror jag (eller också bara helt glömt av det) så TACK :D Har nu gjort en lång lista på allt jag vill läsa. Her Fearful Symmetry läste jag förra hösten om jag inte minns fel och fullkomligt älskade. Sådan underbar och fantastisk tvilling/goth/spök-bok :)

   Sedan måste det vara helt fantastiskt att vara mamma till enäggstvillingar. Jag tror att kontakten som tvillingar har med varandra måste vara helt unik och det måste vara underbart att se det som förälder. Jag jobbade för många år sedan på dagis och kommer speciellt ihåg ett par söta enäggstvillingar som pratade med varandra på ett eget språk som var helt obegripligt för omvärlden. Så otroligt fantastiskt se :)

   Radera