lördag 27 oktober 2012

Den ultimata Halloween-läslistan

Hade det inte varit för er kära bokbloggare så hade det nog varit svårt att känna Halloween-känsla då våren är här och det är cirka 30 grader varmt ute. Men i och med att det fullkomligt sprutar skräck i bokbloggsvärlden nu så har även jag skräckbehov så det står hej vilt till. Därför kommer presenterar jag har nu den ultimata Halloween-läslistan men vill även passa på och pusha lite för Calliopes fantastiska Halloween-frossa, Elis härliga skräckinlägg och Olika Sidors kommande Halloween-special. Missa inte dem för där finns en hel del fin skräck som jag inte valt att ta med på min lista för att de redan finns där. Så här med presenterar jag nu den ultimata Halloween-läslistan:The Haunting of Hill House av Shirley Jackson
Den ultimats skräckläsningen som inte får dig att sova en blund efteråt. Stora öde hus, dörrar som öppnas och stängs av sig själva, människor som försvinner och någonting som är ute efter dig både dag och natt. Förbered dig på en fasansfull läsning med konstant resta nackhår. Sen är även denna bok ”The mother of”alla skräckböcker och en av de böcker som sägs har influerat Stephen King mest i hans författande. Lite längre recension finns här

The Shining av Stephen King
Det är många som inte vill läsa Kingens The Shining på grund av att de blev så förstörda av Kubricks fantastiska men fruktansvärda filmation av boken. Fast detta är enligt mig ett stort misstag för boken och filmen skiljer sig ifrån varandra något oerhört. Detta är en fruktansvärt bra haunted house historia om instängdhet, galenhet tillsammans med ett av de mest spökbesökta ställen i världen; The Overlook Hotel. Bered er på att bli alldeles underbart vettskrämda i denna fantastiska sjuttiotalsatmosfär. Lite längre recension finns här

The Woman in Black av Susan Hill
En helt galet älskad och underbart otäck spökhistoria där läsaren förs med in i sekelskiftets underbara värld. Inte så underbart är dock de spökerier i boken som kan få den värsta spökvana läsaren att storkna av skräck. Det finns dock de som inte tycker att denna tokälskade bok inte är så läskig på grund av att spökerierna handlar mycket om ljud och om vad som kan finns runt hörnet men om man gillar klassiska spökhistorier så är denna bok en ren guldgruva. Lite längre recension finns här

Bag of Bones av Stephen King
Faktiskt en av de böcker som har skrämt mig som mest under daglig läsning. Den har fått mig att spilla dryck över tröjor (ja i plural), gett mig skrämselhicka på riktigt och en av de böcker som jag går och klappar på i hyllan lite sådär extra ibland. En klassisk spökhistoria där King är på topp. Välskriven, otäck och underbar kan de få den största spökskeptikern att gå sömnlös länge. Lite längre recension finns här.  

The little Stranger av Sarah Waters
Min absoluta favoritbok någonsin. Den är intelligent, fascinerande  otäck, långsam och underbar och lämnar läsare som ett rent frågetecken innan bitarna börjar falla på plats. Bör läsas långsamt då ledtrådar ploppar upp genom boken och innehåller delar som fick mig fruktansvärt rädd. Sen vad finns det inte att gilla? Efterkrigstid, stort haunted house, knasiga människor och ödslighet. Helt underbar helt enkelt. Lite längre recension finns här

The House Next Door av Anne Rivers Siddons
Även en av de böcker som sägs ha inspirerat King i sitt skrivande. Detta är en annorlunda sjuttiotalsspökis som låter ett helt nybyggt hus skapa skräck i bostadsområdet. Den här boken är lite lunkande i sitt skrivsätt och får mig aldrig riktigt galet rädd. Ändå är detta en helt fantastisk bok som man bara måste läsa. En klassiker med sidenpyjamas och utsvängda jeans från en författare som annars skriver romantik. En riktigt bra haunted house bok. Lite längre recension finns här

The Seance av John Harwood
En nyutäst bok om spöken seanser och försvinnande  Om öde hus med lönndörrar och förräderi  En mustig, ljuvlig och alldeles fantastiskt bra bok som kanske inte fick mig livrädd men som helt klart fick mig att börja älska John Harwoods författande. Den påminner lite om The little Stranger så gillar man den så kommer man även gilla denna. Lite längre recension finns här

The Guardians av Andrew Pyper
Stort öde hus och gamla barndomsvänner som återvänder dit för att söka svar på det förflutna. En riktigt läskig bok om konstiga andar som får läsaren på helspänn. En bok som överraskade mig så otäck var den och som passa bra in i Halloweenläsningen om man är sugen på att bli lite (mycket) rädd. Lite längre recension finns här

The White Devil av Justin Evans
En riktigt otäck spökberättelse som fick mig riktigt paranoid och svettig av spökskräck. En ganska så klassisk berättelse ändå med en modern twist i akademisk miljö. För en spökälskande akaporr förtjust läsare så innehåller den här fantastiska ingredienser som får nackhåren att stå rakt upp. En helt otroligt fin läskig liten sak. Lite längre recension finns här

Salems Lot av Stephen King
En klassisk vampyrberättelse som inte får missas och som får dig att stirra ut genom fönstret på nätterna i väntan på att få se ett vitt ansikte som ber att få komma in. En otäckt bra bok om man gillar klassiska vampyrberättelser där vampyrerna inte är vackra och underbara utan otäcka och enbart blodsugande. Enligt mig helt klart en av de bästa. Lite längre recension finns här

31 kommentarer:

 1. Underbara tips :) Shirley Jackson måste jag läsa å det snaraste!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa det måste du nästan. Är helt säker på att du kommer älska och förfäras samtidigt :D

   Radera
 2. En rysligt bra lista... Den fick mig också att inse att det fortfarande finns mycket bra skräck att upptäcka, The White Devil hade jag inte koll på t.ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma :) Och visst är det underbart att man alltid hittar nytt. Eller blir påmind om det som kanske står gömt i hyllan. The white devil är ruggigt bra.

   Radera
 3. The white devil har stått ett bra tag i min hylla. Nu undrar jag ju såklart varför den bara står där? Vill väldigt gärna läsa The Seance och andra av dina tips som jag ännu inte läst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tog ett tag innan jag läste den jag med men sen förstår man inte varför. Den är lite knäpp men jag gillade den stark. Och vad roligt att jag kunde ge dig tips på böcker som du inte har läst än :D

   Radera
 4. Det är mycket bra böcker på den här listan! Rätt många har jag läst, men inte alla. The white devil känns som ett måste att läsa, jag har faktiskt inte kommit mig för därför att jag tyckt den haft ett så hemskt omslag. :) Men nu såg jag att det finns fler att välja på, så nu är det dags för den boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja ibland vill man inte bara för omslagen men som du säger, jag tror att det finns några fina att välja på:D

   Radera
 5. Bra lista! Ska försöka hitta en del av böckerna på bibblo nästa gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Jag önskar jag hade bibblan tillgängligt så jag bara kunde ploppa in och välja böcker som jag ville läsa. Underbart!

   Radera
 6. Gilla, gilla! Har faktiskt några av de här stående olästa ... Förstår inte varför, men avser att rätta till det å det snaraste :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att du har de väntandes på dig. Ibland är det bara så fint att veta att de står där och ropar lite på den :D

   Radera
 7. Åh vad många mysiga (och säkert också rysliga) tips! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. ja underbart rysliga om inte annat :)

   Radera
 8. en fin lista. The little stranger en av mina absoluta favvisar också! är nu inne i the seance och så långt gillar jag den jättemycket! men blev lite besviken när första berättarrösten togs över av andra: hade gärna läst en hel roman om bara henne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du, det blev jag också först. Jag satt och retade mig på över att jag inte fick veta mer av henne och det kändes ganska så abrupt på något vis. Men sen fastnade jag i den andra berättarrösten och blev helt betagen :)

   Och The little stranger! Vilken bok det är! Har du läst The Thirteent tale av Diane Setterfield förresten? Misstänker att du skulle gilla den också.

   Radera
 9. har läst den också. och den var bra men inte så FANTASTISK som jag tycker att Waters är. jag älskar hennes viktorianska böcker också men tyckte sämre om den som utspelade sig under kriget.
  och har du inte läst Daylight gate av Winterson får du göra det genast! tyckte att den hade mycket av det jag gillar i de här viktorianska spökisarna. och jo: Astas bok av Barbara Vine? läst? den är också lite åt det hållet tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det är svårt att komma upp i Waters klass helt klart. Jag har faktiskt inte läs någon mer av henne sen för började på den där som utspelades under kriget (kommer inte ihåg vad den heter nu) och somnade nästan men har fingrat på Fingersmith och är riktigt sugen på den:) Fast jag är lite rädd att ingenting kommer komma upp i samma klass som The little stranger...
   Men du! Har redan ringt och lagt undan Astas book nu hos favvobokhandeln och kommer nog klicka hem Winterson direkt när jag kommer hem. Fick enormt lässug nu när du kramar dem så fint :D :D TACK!

   Radera
 10. vajert! ska bli så kul att se vad du tycker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med :D Ikväll ska jag pallra mig iväg till bokhandeln och plocka upp Barbra Vines. Är hemsk peppad på den just nu :)

   Radera
 11. http://www.skanskan.se/article/20121031/NOJE/710309955/1002/-/laskigt-bra-lasning
  och jag antar att ni inte läser Skånskan därbörte;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä med ÅÅÅH! Tack så mycket!! (Misstänker att det blir lite fler bokköp nu i bokhandeln, köpstopp till trots :D)
   Underbara tips!

   Radera
 12. köpstopp är ju himla bra men det borde inte gälla böcker, tycker man!

  SvaraRadera
 13. Har också flera av de där olästa i hyllan! Mycket trevligt! Måste åtgärdas! Annars.. bara två King?;) Hade nog trott på fler.;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha ja jag fick begränsa mig lite men tre blev det allt :D Och underbart tt du har flera av dem i hyllan. Perkekt till höstläsningen :P

   Radera
 14. Oj! Lite otippat att hitta en bok av Anne Rivers Siddons här! Jag har läst henne för flera år sen, dock inte denna, men hennes böcker var ju mer av romantik och relationer - absolut inte skräck! Därför blir jag ju lite nyfiken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Det är enda skräckisen hon har skrivit men det är lite synd för det är riktigt bra. Ganska så sjuttiotal då men en riktig guldklimp.

   Radera
 15. Många lästips. Salems Lot har jag läst, den skrämde vettet ur mig som tonåring. Och Sarah Waters The little stranger är riktigt otäck och väldigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är de läskigt bra :D Också sådana böcker som jag skulle kunna läsa om och om igen :)

   Radera