söndag 7 oktober 2012

Gotisk, mörk, hemsk och helt fantastisk!

När jag bestämde mig för ett tag sedan att läsa åttiotalets mest omtalade och skandalösa bok så förstod jag nog inte riktigt vad jag gav mig in på. Jag hade ingen aning om att någonting med ett så pass dåligt litterärt rykte kunde vara så fantastiskt och alldeles förskräckligt bra. Jag hade ingen aning om att Virginia Andrews skrev både drömsk och flytande med ett språk som många författare idag borde vara riktigt avundssjuka på och jag hade ingen aning om att hon skrev så underbart mörkt. Virginia Andrews har därför numera fått en avseende viktig roll inom det Lingonhjärtska mörkerriket.  
     Som de flesta av er antagligen redan vet så handlar den här boken om fyra barn som blir inlåsta på vinden i sina morföräldrars hus och vad de flesta kommer ihåg från den här boken är att den är våldsam och otäck med incestscener. Fast tänk er istället detta: Ond bråd död, gigantiskt mörkt hus med hemligheter i varje mörk vrå, instängdhet, smärta, spänning, vackert språk och en mörk gotisk och alldeles underbar miljö. Har jag fått er uppmärksamhet nu? För jag tycker inte bara att detta är helt ok eller bara lite bra utan helt fantastiskt bra. Knepet är att man ska ta boken för vad den är, ett gotiskt litterärt verk. För gotiska litterära verk har ju sin utgångspunkt i arkitekturen, i de mörka husen, dess mörka vrår och i de hemligheter som gömmer sig där. Ofta finns det osaliga andar eller i alla fall möjligtvis osaliga andar med hemligheter som ingen egentligen vill veta av. Flowers in the attic är exakt detta samtidigt som Andrews har "lekt" med tanken på vad som händer med barn som är instängda på en vind. 
     Så ja, som ni kanske förstå blev jag fullkomligt hooked på den här boken och kommer helt klart både köpa in och läsa hela serien. Jag tycker till och med att den är så pass bra att jag ska köpa in alla böckerna md dess nya vackra omslag som Bokmilaskogen uppmärksammade mig på som man kan se här och inte den förskräckligt fula som jag har. Så har man blivit lite sugen nu på en omläsning eller att kanske läsa den för första gången (för det tycker jag verkligen att ni ska) så kan man köpa den väldigt snygga boken här
     

20 kommentarer:

 1. Jag läste den för 20 år sedan o tyckte då att den var superbra. Kanske den håller för en omläsning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag helt klart:) Speciellt så misstänker jag att man kan uppskatta dialogerna mer nu och den där instängda känsla :)

   Radera
 2. Många har undrat varför de här böckerna fortfarande står kvar i min bokhylla. Jag tror att du precis svarade på den frågan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det är ju klart! De borde ramas in nästan till och med :)

   Radera
 3. Det kanske blev en kvallitetsskillnad när hon gick från Virginia Andrews till Virginia Andrews TM för jag vet att jag läste nån av alla efter vinden-serien o den var bedrövlig... Eller hur bedrövliga är de svenska översättningarna . Blir lite sugen på en omläsning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja kanske det! Fast jag vågar inte riktigt stå för att de svenska översättningarna är bra. Misstänker att de är lite som trailerna här ovan men det kanske någon annan kan svara på :)
   Men läs om dem på engelska vetja. Riktigt rysligt bra :)

   Radera
 4. Jag läste på svenska och älskade dem som sagt! Men det vore verkligen roligt att läsa dem på engelska! Jag håller med dig om hur bra den är! Incestdelen är kanske otäck (blir ju värre i de andra böckerna!) men det är ju ett bevis på vilken skada barnen lider där på vinden i sin ensamhet! Som du säger, vad skulle hända med ungdomar som blir inlåsta på en vind, rädda, har bara varandra. Och det i en känslig tid i deras liv. De har bara varandra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh det ska bli spännande och hemskt att läsa de andra böckerna nu men kommer säkert älska dem :D Fast det är ju väldigt intressant hur hon har skrivit det (precis som du säger :)) för hur annars hade det kunnat gå för barnen?

   Radera
 5. har läst dem så många gånger. hade inte råd att köpa del 2, så jag cyklade till Åhlens och stod och läste den i hyllan. skamset men lustfyllt, haha. fast nu med egna barn skulle jag nog inte greja biten med de små tvillingarna. det är ju så vidrigt av mamman. och nu vet vi ju att sånt händer på riktigt:(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, vad roligt! Kan se framför mig hur du gömde dig bland hyllorna. Men jag förstår att det måste vara jobbigt att läsa dem nu med egna barn. Jag får passa på att läsa dem alla innan jag har egna för vet inte om jag skulle klara av det jag heller efteråt. Usch den där mamman ja...

   Radera
  2. vissa saker tål man bättre som tolvåring faktiskt! nu kan jag ju föreställa mig hur oerhört förstörda de blev, de små stackarna. incesthistorien är liksom det ljusa inslaget. haha.

   Radera
  3. Haha, hu ja :) Jag tror du har helt rätt. Som liten och läste det lilla jag läste ur boken fokuserade jag bara på det hemska, förbjudna och mörka. Som vuxen fokuserade jag på helt andra saker och på vetskapen att detta faktiskt kan hända!

   Radera
 6. kan tillägga att jag var ungefär 12 år när jag tjyvläste på Åhlens. preskriberat alltså.

  SvaraRadera
 7. Oj, nu kliar klickfingret och vill beställa hem. :)

  SvaraRadera
 8. Har faktiskt tänkt att köpa dem någongång då jag endast äger (möjligen råkat få med mig mammas?) en pocketversion av denna bok. Ska bli spännande att höra vad du tycker om resten av serien! Själv gillar jag denna och Blomblad för vinden allra mest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man blir lite sugen att ha alla i fina upplagor för det är lite synd att de är så fula de gamla omslagen. För de är ju helt klart värda att ha i hyllan :) Ligger hemma sjuk för tillfället så kommer nog sluka dem allihop i veckan :P

   Radera