fredag 5 oktober 2012

Fredagsrapport från gotisk skäms-bok

Det är fredag och jag ligger hemma sjukskriven vilket är allmänt pisstrist och även om jag har läst ut två böcker så har jag inte haft någon gigantisk läslust efter det. Så jag tog och plockade fram den där boken som saknades i min litterära utbildning för att få roas, skrämmas och fasas lite över åttiotalets mest skandallösa litterära verk, The flowers in the attic av V C Andrews.
     Så här långt in i läsningen (cirka 100 sidor typ) så kan jag berätta att det här är ju riktigt bra. Det är mörkt, gotiskt, fasansfullt, drömskt och samtidigt alldeles underbart! Språket är flytande och vackert (på engelska) och jag insåg snabbt att den här boken inte alls kan läsas som någoting realistiskt utan som någonting mörkt och fantasifullt. För barnen har vuxendialoger och mormodern är så ond att hon får den onda anden i The haunting of Hill House att verka som en fluffig gosig kaninunge och det viktigaste av allt, halli hallå, är ju att de befinner sig i ett gigantiskt mörkt hus med ändlösa korridorer. Det är nästan som om den här boken är skriven direkt till mig. Nu har jag i och för sig inte kommit till incestscenerna än men den röda mattan har redan lagts ut och då kanske jag ändrar min åsikt av boken. Men än så länge så älskar jag den. Ibland är det bara helt underbart med fulkultur.

Sen är jag också väldigt sugen på att se filmen efter att boken är utläst. Den här trailern är ju bara för roligt:

12 kommentarer:

 1. Haha, trailern ser ju riktigt smarrig ut. ^^ Kommer ihåg att jag läste någon Andrews när jag var typ 11 år (snodde från mamma). "Blomblad för vinden" hette den. Verkar tillhöra samma serie som Attic-boken. Jag är fortfarande traumatiserad av snuskerierna. ;) Men spännande var det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, det lilla jag också läste av den som barn var jag också ganska så traumatiserad men jag tror att du läste samma bok som denna :D Man kan youtuba filmen förresten. Ska lätt göra det när boken är utläst :P

   Radera
  2. Schyrre! Då vet jag vad jag ska göra framöver.. ;D
   Såg förresten att serien har givits ut rätt nyligen med mycket snyggare omslag: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0007436823
   Tänk vad ett omslag kan förändra första intrycket av en bok! Skulle inte tacka nej till att ha en sån i bokhyllan. Blir lite mindre skämsfaktor över det hela också. ^^

   Radera
  3. ÅH! Du har helt rätt! Så snygga ju! Och helt plötsligt fick de en helt annan lyster. Sen den lilla sammanfattande texten är också mycket fin :)

   Radera
 2. Haha, ujuj vilken kvalitéfilm!! Japp, blombad för vinden är en del i serien! Det är 4 eller allt som allt. Egentligen måste man läsa dem alla för att förstå att det finns en historia bakom som ger förklaring till varför den otäcka mormodern är som hon är och vad den här "förbannelsen" (att syskon blir förälskade i varandra) går ut på! Jag tycker att själva historien är bra i den här boken och det är väldigt läskigt med tanke på vad som händer med barnen! Japp, detta är en nostalgitripp för mig som synes! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aaaah! Se där :D Vet du, jag kommer helt klart läsa alla i serien för jag gillar verkligen denna. För som du säger är ju själva historien riktigt bra! Och gotisk! Så underbart otäck! HU!! :)

   Radera
 3. En underbar serie! Om man nu kan säga det om något så hemskt. Jag fortsatte ju att läsa några av hennes andra serier efter denna, men jag tycker inte alls att de kom upp i samma nivå. Mest var det nog för att de var så lika varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag är helt såld faktiskt ;D Och som du säger, underbar och så hemsk! Vet inte om jag kommer läsa något annat av henne men den här serien kommer jag helt klart läsa :D

   Radera
 4. Haha, filmtrailern var ju helt underbar :) "the terror noone could imagine", mer dramatiskt kan det inte bli! Och sedan det där hemska ljudet, som ur Psycho fast det höll på alldeles för länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha jag vet! Visst är det underbart! Jag ske genast in och youtuba fimen nu faktiskt för älskade boken :D

   Radera
 5. Filmen är väl inte riktigt som boken och med lite dåliga effekter och liknande så kändes den som en stor flopp, men för allan del lagom rolig underhållning ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har helt rätt. Jag såg den igår via youtube och den var riktigt kass faktisk. Men lite rolig att se ändå :)

   Radera