lördag 28 juli 2012

Stephen Kings "The Dark Tower I": "The Gunslinger"

Vad i hela friden är detta? Det var min första tanke ungefär femtio sidor in i The Gunslinger, första boken i Stephen Kings Dark Tower-serie. Jag fattade ingenting. Jag kände inte heller igen mig i Kings annars så fantastiska sätt att skriva på och det kändes lite som om att jag befann mig i ett konstant drömstadie eller att någon lagt något konstigt piller i mitt kaffe under dagen så att jag blivit helt lullig i bollen. Inte heller tog den känslan slut utan den höll i sig hela boken igenom. 
     The Dark Tower-serien ska ju vara Stephen Kings "magnus opus", hans mästerverk och juvel. De som läser serien inte bara älskar den utan avgudar den och jag har inte bara under läsningen träffat människor i min närhet som slängt sig över boken och skrikit ut sin kärlek till serien utan till och med okända människor på tunnelbanan har kommit fram och påpekat hur bra läsning jag har framför mig. Och hade det inte varit för dem och för er här i bokbloggsvärlden (hej Det mörka tornet och Monika) så hade jag nog slängt bokskrället i väggen under läsningen och gett upp. Men tack vare er så gör jag inte det. Jag ska hänga i som en envis iller (hur de nu beter sig när de är envisa) och kommer säkert älska lika mycket jag tillslut. Skam den som ger sig! 
     Så nej, jag gillade inte direkt den här boken. Jag tyckte den var lite trist och platt plus att man förstår väldigt lite. Det kanske kan bero på att boken var skriven som små noveller från början men jag tyckte att det var trist att läsa om Roland som knallade omkring i öknen och jagade mannen i svart. Fast som sagt jag vet ju att det kommer bli bättre sen så jag överlever det faktum att detta är den första boken av King som jag inte gillar. Tänk, att jag trodde faktiskt att det inte kunde hända!


14 kommentarer:

 1. Haha, jag förstår dig verkligen! Första boken är inte så superbra faktiskt! Torr och knastrig och lite väl mycket västern kanske. Men nu har du det hårda jobbet bakom dig! Nu blir det bara bättre!! Så håll ut!! När du kommit till del tre så har då glömt dessa trista känslor. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha vad skönt att höra. Jag gillar ju Västern egentligen men det här var alldeles för torrt som du säger. Fast jag håller ut. Jag lovar :D

   Radera
 2. Egentligen är det fantastiskt att så många faktiskt läst resten av serien, när första boken faktiskt är... hm, så inte bra. Men om jag ska gå efter mig själv så har King en väldigt trogen skara läsare. Och i det här fallet så är det bara så värt att hålla ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha visst är det fantastiskt! Men som du säger så är det nog därför. Den trogna skaran ger aldrig upp på King utan håller i för liv och lusta. Sen i och med att man vet att det kommer bli bättre, ja då är det bara att stå ut :D

   Radera
 3. Visserligen älskar jag ju västern, men jag är lite skeptiskt vad gäller "fantasyn", eller vad man ska kalla det. Men jag får la ge den en chans någon gång i framtiden. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ju också västern starkt och fantasy också men här är det mest King flummiga sätt att skriva på som gör mig lite koko. Fast tycker också att du ska ge dig på den sen. Det är svårt att ignorera alla kärlekshyllningar till serien :)

   Radera
 4. Känner igen mig, tyckte att första boken var kass rent ut sagt. Förutom en sak - jag förtrollades direkt av Roland och det karga ökenlandskapet. Att han inspirerats av spaghetti western filmerna är inte så svårt att lägga märke till. Jag är som sagt i bok 4, Magiker och glas, nu (har en liten paus pga semester - lyssnar när jag pendalr till och från jobbet)- än så länge har jg gillat bok 3 De öde landen bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju inte direkt säga att han var dålig på att beskriva ökenlandskapet direkt :D Så torrt och kargt som det kändes när man läste boken så håller med dig och att det var helt fantastiskt beskrivet. Fast sen så tog det stopp som sagt. Längtar till bok tre nu så att jag också kan få älska lite :D

   Radera
 5. Jag är precis där du är - har läst första boken och undrar vad i hela fridens namn det är som har gjort att folk har läst vidare. Men också fattat att det är sen det blir bättre och att jag nu har det gottiga framför mig. Del 2, 3 och 4 ligger nu i läsa-högen och väntar på mig men jag är fortfarande lite ödslig och western-överkörd för att ta mig an dem än. Vi får väl se om vi tycker samma i vår Mörka-tornet-resa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt att vi är på samma ställe i läsningen :D Det ska bli spännande att följa din läsning nu. Fast jag måste också ta en liten paus från den nu. Har två Game of Thrones här som jag ska ta mig igenom så det kanske tar ett tag :D

   Radera
 6. Åh, jag ska läsa den här. Nån gång :) Gillar beskrivningen av hur förvirrad du blev av läsningen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, så blev lockad av den här recensionen? Fast sen är det ju King så klart som man bara måste läsa och förlåter för allt. För jag läste ju boken oavsett hur illa alla tycker om den jag med :D

   Radera
  2. Ja, alltså, jag blev lite nyfiken om inte annat ;) Så förvirrad har en King- bok aldrig gjort mig så det låter onekligen lite spännande. Men lockad har jag kanske mest blivit av hur bra alla säger att resterande böcker i serien är och då får man väl stå ut med att den första inte är så bra :)

   Radera
  3. Ja, alltså lite kan man ju stå ut med när det gäller King :D Fast sen är ju inte boken dåligt skriven. Bara otroligt flummig!

   Radera