torsdag 29 augusti 2013

Den nya människan av Boel Bermann

Väldigt snyggt omslag. Väldigt snyggt skrivet och en väldigt bra bok. Och väldigt läskigt! Boel Bermann hade förmågan att skrämma livet ur mig när jag läste den här boken. För på något vis lyckades hon få det att kännas väldigt verkligt. Människan idag lever väldigt bekymmersfritt liv och utan eftertanke och det är någonting som jag funderar på en hel del faktiskt. Här i Argentina till exempel så bryr sig väldigt få människor om att vattnet tar slut på jorden, att vissa tillägg i lightprodukter som är förbjudna i största delen av världen kan ge dig cancer eller att man faktiskt inte kan dricka blekmedel för att döda bakterier. Jodå. Ni läste rätt. Det finns de här som dricker lite blekmedel för att döda bakterier. Så för mig så känns inte den värld som Boel Bermann målar ut direkt avlägsen. 
     Det här boken handlar om är barnlöshet. En värld där människor slutar bli gravida som ett resultat av det produkter vi får i oss och utsätter oss för. Fast efter några år så börjar det faktiskt födas barn igen men de barn som föds är minst sagt annorlunda. De är tysta och inåtvända och uttryckslösa. Rakel som inte har några barn råkar ändå i kontakt med dem och tvingas leva i en värld där den nya människan finns bland det "gamla vanliga" och den världen är inte en behaglig sådan.
     Detta är som jag redan nämt en riktigt otäck bok. Jag fasas hela tiden över hur mänskliga och ruskiga dessa nya människor är. Hur Bermann har lyckats göra barn till någonting fasansfullt.För dessa små söta barn är verkligen otäcka i boken. Beräkneliga och känslokalla. Hua! Jag tycker också att det är riktigt roligt att svenska författare skriver mer dystopier nu för tiden. Mer sånt till folket tycker jag. För denna typ av böcker är inte bara roliga och intressanta att läsa, de skapar även eftertanke. Så iväg med er nu för att införskaffa den här. Ruggigt bra och läskig läsning.

Bokstävlarna har intervjuat Boel Bermann som man kan läsa här och Vargnatts Bokhylla, Bokföring Enligt Monika och Schitzo-Cookie har läst och recenserat.

Rec.ex Tack Kalla Kulor.

6 kommentarer:

 1. Jag var nästan mest fascinerad av att en så tunn bok kan innehålla så mycket. Varför skriver andra författare tegelstenar, utan att för den skull få med mer väsentligt (OBS! Detta gäller alltså inte Stephen King ;)).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nej Stephen King kan man alltid lägga åt sidan för han är ju Kingen men jag håller med dig helt klart. Den här boken fyllde så mycket information på lite plats och samtidigt så perfekt. Så otroligt bra bok och roligt att författaren är svensk :)

   Radera
 2. Den här tror jag minsann finns att hämta ut på posten, ska bli mycket spännande läsning! :)

  SvaraRadera
 3. Jag håller med helt: mer dystopier åt folket! :)
  Jag känner att jag inte själv med gott samvete kan recensera boken eftersom jag känner Boel för bra, men det är sjukt roligt att läsa alla fina recensioner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jag tycker att du också ska ta åt dig av all bra kritik. För en bra författare har såklart bra stöd omkring sig :P

   Radera