tisdag 10 juli 2012

Snacka om totalt mörker och inga stjärnor så långt ögat når...

"Får du inga mardrömmar av att läsa Stephen King?" har en av mina arbetskamrater envist frågat mig varje gång jag har med mig en King-bok till jobbet. Varje gång har jag svarat nej, för det får jag jag inte av att läsa King. Ändå tills då han sist frågade mig och jag läste första novellen som fått den fina namnet 1922 i Full dark, no stars. Natten efter min arbetskamrat frågat mig den frågan så drömde jag en mörk, otäck och riktigt obehaglig mardröm.  
     I sitt slutord i den här boken så skriver Stephen King att han är medveten om att många läsare antagligen har haft ont i magen flera gånger om när de läst denna bok. Att novellerna har tagit tid att läsa för att de är råa och obehagliga och att det var antagligen precis lika svårt för honom att skriva dem som att det var för läsaren att läsa dem. Full dark, no stars är nämligen en riktigt otäck och rå bok där helt vanliga och till synes normala människor har huvudrollen. Där King leker med tanken av att vad som händer när en normal människa råkar ut för en onormal händelse. 
     Den första novellen 1922 är nog bland det mest obehagliga som jag någonsin läst. Det här är skräck på riktigt hög nivå. Jag älskade den men som sagt så gav den mig också mardrömmar. Däremot så kan jag bli lite väl äcklad av sånt här. När det är för detaljerat, äckligt och utförligt. Därför var jag mer förtjust i novell nummer två, The big driver. En novell som var riktigt obehaglig men inte så detaljerat äcklig. De andra två (eller tre novellerna i och med att det ingick en extra i min pocketversion) var riktigt bra de med och hela boken håller en riktigt hög nivå. Sen är det också lite roligt att novellerna är riktigt långa så att det inte blir avkortade. Jag hinner lära känna gestalterna och börja bry mig om dem. Eller bli äcklad av dem beroende på vem det handlade om. Nu måste jag däremot ta en liten paus från King så att magontet går över. Eller ta honom i handen och låta honom leda mig upp mot ljuset, som han skriver i sitt slutord. För mörkare än så här kan det knappast bli. 

Andra som läst och också har haft ont i magen är: Eli, Det mörka tornet och Du är vad du läser

14 kommentarer:

 1. Men alltså, det här låter ju riktigt otäckt. Vi får se när jag vågar läsa den, kanske måste jag vänta till nästa sommar då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÅH fast nä :D Tycker att det är lika bra att du får det överstökat ;) Man kan ju ´kanske typ blunda med ena ögat när man lser den. Eller ta långa pauser som jag gjorde :)

   Radera
 2. Håller med om att det är magont-otäckt! Men alltså, extra novell? Vad hette den sista? För det var fyra i min inbundna version också..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch ja!!! Går fortfarande och tänker på den och ryser. Den extra novellen heter "Under the weather". En liten mysrysare och är med i den sista pocketutgåvan som jag har. Väldigt kort liten novell men som sagt mysrysig :)

   Radera
  2. Men va, den vill jag också läsa :) Får nog nästan köpa den bara för att ;) Men är det fem noveller i din då?

   Radera
  3. Japp :) Fem noveller i min. Det lite lurigt ibland med Kings böcker har jag förstått. Att ibland stoppar de in nya texter i dem. Han skriver alldeles för mycket hehe

   Radera
 3. Fy, vad läskigt det låter. Men jag måste läsa den ändå! ;P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är klart du ska :) Men du får förbereda dig på lite magont. Och kanske inte läsa den på natten. Det fungerade INTE bra för mig hehe.

   Radera
 4. Nu är det bestämt, måste läsa denna. Finns den översatt till svenska mån tro..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra :D Och visst finn den det: http://www.bokus.com/bok/9789170029479/nattsvart-stjarnlost/

   Radera
 5. Tack för påminnelsen om den här boken, hade helt lyckats glömma att den existerar. Jag ska se till att lägga vatnarna på samma pocketversion då, så att jag får extranovellen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod :) Det är lätt att glömma av novell-böckerna ibland tycker jag. För de är inte några böcker som man (jag) egentligen går och längtar efter. Fast har fått tänka om lite efter den här otäckingen:)
   Och det är klart att du ska skaffa pocketversionen så du får den där extra lilla novellen. Den var kort men gillade den starkt.

   Radera