söndag 8 juli 2012

"Pojkarna" av Jessica Schiefauers

Efter att jag hade läst klart Jellicoe Road så var jag på jakt efter någonting liknande och bestämde mig för att läsa Pojkarna av Jessica Schiefauers utan att ha egentligen läst någonting om vad den handlade om. Jag visste att den var/är populär i bokbloggsvärlden och i princip alla har läst den men vad den handlade om hade jag faktiskt inte brytt mig om att ta reda på. Och tur var det för om jag hade läst om vad den handlade om så hade jag nog kanske inte läst den med tanke på att jag var på jakt efter något Jellicoe Road-aktigt. 
     Pojkarna handlar tre fjortonåriga tjejer som inte känner sig riktigt bekväma i sina kroppar eller i livet som tonåringar. Kim, Bella och Momo som de heter kan inte relatera till sina kroppar eller hur de blir behandlade som unga kvinnor. Genom Bellas kärlek till trädgårdsodlande hittar de ett sätt att förvandla sig till pojkar, något som också gör dem beroende till livet som pojkar. Boken behandlar ett känsligt och viktigt ämne på ett väldigt bra sätt. Igenkänningsfaktorn för mig själv är hög då jag själv gick i gymnasiet och försökte gömma min egna kropp för dess utveckling och drabbats av den där högstadieångesten som man kände. Jag blev väldigt snabbt förtjust i den här boken som läses ut på en eftermiddag och gillar även idén med boken. Visst är boken lite skruvad och knäpp men på ett ganska så härligt och sorgligt vis. Så nu förstår jag varför den är så populär och varför den blev tilldelad Augustpriset 2011. En fantastisk bra bok som man nästan bara måste läsa. Sen påminner mig den här boken plus omslagen om Ernst Haeckel. För visst påminner hans målningar om boken? Speciellt den här!


Fler som läst är: Inga kommentarer:

Skicka en kommentar