torsdag 21 juni 2012

Mörkrädd av Anders Roman

Jaha! Då längtar man inte hem mer då till landet och skogen efter att ha läst den här boken. För Mörkrädd av Anders Roman är nämligen en riktig liten klassisk och psykologisk skräckis som inte ska läsas på natten och inte ska läsas när man befinner sig på landsbygden. Boken handlar om David som har varit mörkrädd sedan han blev skrämd som nioåring. Som 30-åring i storstaden är David fortfarande lika mörkrädd och bestämmer sig en dag för att ta tag i sitt problem. Har går i terapi och hyr sedan en stuga mitt i skogen utan telefontäckning för att bemöta sin mörkrädsla. Med sig har han väldigt mycket alkohol och sin lilla katt Trassel. Självklart blir det väldigt otäckt både för David och läsaren där ute i den isolerade lilla stugan. 
     Den här boken påminner mig ganska så mycket om Haunting of Hill House av Shirley Jackson eller Stephen Kings The Shining. Fokus ligger på den psykologisk skörhet hos huvudgestalten och det är precis så här som skräck ska vara tycker jag. Den kryper liksom under huden på mig och skapar ett obehag som är svår att göra sig av med. Personligen hade jag återigen en sömnlös natt på grund av litteraturskräckrädsla. Konstigt nog så har jag läst en del negativa recensioner av den här boken där recensenterna klagar på dess långsamma tempo och jag tycker att det är väldigt synd. För det här är ingen svensk deckare som svenskarna över lag är vana vid eller någon actionspäckad bok. Den är långsam, krypande och alldeles underbart läskig. Har försökt hitta information om den finns översatt till engelska för misstänker att den skulle sälja som smör då (speciellt till King-älskare) men har inte hittat någonting om detta. Kanske något att fundera på Anders Roman?

Tips hittat hos en av de evinnerliga skräcktipsarna Eli läser och skriver. Tack för det fantastiska tipset Eli!

Uppdatering: Ett litet förtydligande.

16 kommentarer:

 1. Åh, den var otäck! Jag var tvungen att sluta läsa när jag bara hade några sidor kvar. Det var sent och jag var ju tvungen att sova, vågade helt enkelt inte fortsätta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var den jätteläskig! Och förstår dig precis. Kunde inte alls somna efter den här utan bara låg och tittade efter skuggor i väntan på att hoppa på mig.

   Radera
 2. Oj! Att du ens IDS nämna den i samma mening som The Shining! ;-) Jag är nog en av dem som inte alls förstår den här bokens skönhet. Tyckte närmast den var tråkig och jag sååå trött på temat galen eller ser han spöken på riktigt? Men så är jag sån som inte blir skrämd av skuggor och raspiga grenar. Det ska till lite mer än klassiska "spökerier" för att skrämma mig! Jag har även läst Någon i din säng. Den var om möjligt ännu tråkigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha ja då förstår jag att du reagerar. Jo The Shining är ju The Shining och Mörkrädd är inte alls i samma klass men jag gillar verkligen den psykologiska delen här som King alltid har med. Fast jag tyckte verkligen att den här boken var skiiitläskig fast sen så blir jag nästan också alltid jätterädd av skuggor och trädgrenar. Sen har jag också kanske lite för mycket fantasi för mitt eget bästa och det hjälper till en hel del när man läser sånt här:P
   Fast du! Har du läst The haunting of Hill house? Du skulle älska den tror jag.

   Radera
 3. The Shining tycker jag är riktigt psykologisk med häckdjur som kommer närmare så fort man blinkar eller ruttnande damer i badkaret. Mörkrädd tyckte jag inte var det. Blev nog väldigt besviken. Där sätt jag och väntade på att bli skrämd och så kom det aldrig!

  Men The hautning of the Hill house har jag inte läst! Lägger den i läslistan direkt och kollar om bibblan har den! Tack för tipset! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja usch! De där häckdjuren alltså. Och den där otäcka damen! Blä vad läskigt! Och det är trist att inte bli skrämd när man vill. Då blir jag också besviken. Fast kan då lova att du kommer gilla The Haunting of Hill house. Den skrevs 1959 men håller än. PLUS att King citerar från den i The Shining OCH Salems Lot :D

   Radera
  2. Ojoj! Ja då är den ju given! Får väl läsa om de där böckerna sen så jag upptäcker var han recenserat den1 Men det gör ju faktiskt ingenting alls!! :-)

   Radera
  3. Haha nä en omläsning eller 17 kommer det nog bli på de där böckerna :D

   Radera
 4. Jag tyckte ju inte så bra om den här boken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det är det många som inte gjorde :) Och det är alltid så skönt att vi tycker olika för tänk vad trist det hade blivit annars. Mig skrämde den skiten ur. Så jag funderar på nu om det har att göra med om man är mörkrädd eller inte. För det är ju jag...

   Radera
 5. Jag lyssnade på den här som ljudbok, på kvällarna innan jag skulle sova...Smart? Inte ett dugg! Jag är glad att jag har hunden och kattens andetag att lyssna på när jag ska sova, de lugnar och annars hade jag nog inte fått någon sömn alls de nätterna :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Ja fy sjutton precis så gjorde ju jag också. Vad är det som gör att man alltid läser skräck sent på kvällen? För själv har jag inga fluffiga kramdjur att förlita mig på. Bara en snarkande man :P

   Radera
 6. Åh vilken tur att den var bra!! Jag har ju faktiskt inte läst just den här själv utan tipsade om den mest baserat på andra bra böcker jag läst av Roman (och på andras tips) ;) Men jag har själv tänkt läsa den i evigheter och nu måste det ju bli av :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag gillade den stark men den har som sagt fått ganska så blandad kritik. Men är du mörkrädd så :D
   Ska ta och titta på hans andra böcker också för att se om de kan locka mig :)

   Radera
 7. Pillar på den varje gång jag handlar på Maxi - 29 spänn kostar den. Nästa gång måste den följa med hem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! 29 spänn. Ja då är det ju nästan gratis :P

   Radera