tisdag 22 maj 2012

The house next door av Anne Rivers Siddons.

Det vore ju konstigt om jag inte skulle läsa The House Next Door, boken som sägs ha inspirerat Stephen King i sitt skrivande. Däremot så slet jag mer eller mindre ihjäl mig för att få tag på den. Jag letade överallt i hela landet, i närliggande länder och jag till och med beställde den från andra sidan jorden, vilket inte hjälpte i och med att den försvann på vägen hit. Tillslut, efter ett års hårslitande, så dök den äntligen upp nära mig. Så här i efterhand så undrar man ju så klart om boken var värd allt detta jagande. Och det kan ni hoppa upp och sparka er i rumpan på att den var. För även om den inte är den bästa bok som jag läst i Haunted House-genren, så är den riktigt bra och ger en härlig ingång till Stephen Kings författarinre. 
     Den här boken är inte alls läskig men den är sådär fint sjuttiotalsaktigt enkel i sin historia. Colquitt (jättekostigt namn jag vet) och Walter Kennedy lever ett lugnt och välordnat liv tillsammans med sina grannar när helt plötsligt ett ungt par köper tomten bredvid och bygger ett nytt modernt hus. Från början avskyr Colquitt tanken på det nya huset men snabbt får hon upp ögonen för dess skönhet. Däremot är det något fel på huset. Djur hittas lemlästade och de som flyttar in i huset råkar ut för olyckor och händelserna upplever vi genom Colquitt. Det här är alltså ingen vanlig Haunted House-bok där vi befinner oss inne i huset och får byxorna avskrämda utan här får vi betrakta huset utifrån. Visst får vi komma in ibland men det blir aldrig läskigt. Fast ändå tycker jag att Siddons lyckas med att bygga upp en obehaglig stämning och jag gillar det starkt. På sina ställen märks det dock att den skrevs på sjuttiotalet. För modebeskrivningarna är väldigt tidstypiska och lite lustiga. Däremot fick jag aldrig något riktigt flyt i läsningen och det tog ett tag innan jag läste ut den men jag tror att det mer berodde på att jag hade lite lästid än något annat. Så ta lite tid till den tycker jag. För det är den helt klart värd.

Andra som har läst: Glory Box, Dark Places Helena fast på English Bookshop och Hellre barfota än boklös.

2 kommentarer:

  1. Åh, den här måste jag ju verkligen läsa :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det tycker jag. Känns helt klart som ett säkert kort för dig :D

      Radera